Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ, Історія України.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
150.3 Кб
Скачать

Тема VIII. Нові тенденції в соціально-політичному житті й національно-

визвольному русі в Україні на початку ХХ ст.

Українські землі у складі Російської імперії на початку ХХ ст. Нові тенденції соціально-економічного розвитку. Загострення аграрного питання і селянські бунти. Робітничий рух.

Українське питання у внутрішній політиці царату: часткова лібералізація і репресії. Російський ліберальний рух та українське питання. Російські революційні організації та партії в Україні.

Розвиток українського національного руху. Українська політична думка на початку ХХ ст.: М.Грушевський, Д.Антонович, М.Міхновський, Д. Донцов.

Виникнення українських політичних партій. Соціалістична течія в українському русі. Створення Української соціал-демократичної партії. Виникнення на початку 1900 р. в Харкові першої в Росії Революційної Української партії. Вихід у січні 1905 р. із РУП частини діячів партії і заснування ними Української соціал-демократичної “Спілки”. Започаткування у грудні 1905 р. другим з’їздом РУПу. Української соціал-демократичної робітничої партії НАціонально-революційна течія. Створення з ініціативи М.Міхновського Української народної партії. Програма УНП “Самостійна Україна”.

Українські ліберали: програма, тактика. Виникнення в Галичині в 1899 р. Української національно-демократичної партії, у Києві восени 1904 р. Української демократичної партії і Української радикальної партії. Об’єднання УДП і УРП наприкінці 1905 р. в єдину Українську демократично-радикальну партію.

Революція 1905-1907 рр. Головні події революційного руху. Українське питання в планах політичних сил і законодавчих органів влади. Українські делегати в І і ІІ Державних думах. Українська парламентська Громада. Питання про Українську автономію.

Політичне життя в Україні 1907-1914 рр. Утворення у вересні 1908 р. Товариства українських поступовців. Українські фракції та українське питання в ІІІ та ІУ Державних думах Російської імперії.

Західноукраїнські землі на початку ХХ ст. Українські фракції в австрійському парламенті та Галицькому сеймі. Зростання українських організацій в Галичині (“Січ”, “Сокіл”, “ Пласт”). Основні політичні угрупування: Національно-демократична партія; Соціал-демократична партія; Католицько-руський союз.

Труднощі національного руху в Західній Україні. Русофіли. Конфлікти з польським рухом.

Україна в Першій світовій війні. Українське питання у політиці воюючих держав. Розкол у національно-визвольному русі. Національно-визвольний рух в умовах війни. Утворення “Союзу визволення України”. Поширення гасла української автономії та незалежності. Антивоєнний і соціальний рух.

Політичні наслідки війни в Україні. Формування передумов національно-демократичної революції в Україні.

Культура України на початку ХХ ст. Нові тенденції та явища в культурному житті та побуті. Урбанізація та розвиток міської культури. Освіта. Колегія П.Галагана. Вища школа. Література. О.Олесь, В.Винниченко, М.Коцюбинський, В.Стефаник. Наука. М.Грушевський, Д. Багалій, Б.Грінченко, А.Кримський, Ф.Вовк. Музеї. Театр. Архітектура. Музика. Живопис. Церковне життя. Роль Української греко-католицької церкви в піднесенні національної свідомості населення Західної України.

Модуль ІІІ. Новітня історія України (Березень 1917 р. – 2010 р.)