Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ УКРАЇНИ, Історія України.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
150.3 Кб
Скачать

Міністерство освіти україни

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ім. В.Н.КАРАЗІНА

Філософський факультет

Кафедра українознавства

В.І. ТАНЦЮРА

С.М. Куліш

КОМПЛЕКС

Навчально-методичних матеріалів з курсу «Історія України».

для студентів та викладачів

Харків – 2012

Автори: Танцюра В.І. – доктор історичних наук, професор

кафедри українознавства філософського факультету Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна.

Куліш С.М. - кандидат історичних наук, доцент кафедри українознавства філософського факультету Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна.

Рецензенти: Руденко Р.Г. – доктор історичних наук, професор

Харківського економічного університету,

Семененко В.І. – професор Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна.

У методичному посібнику розроблено й удосконалено програму з курсу «Історія України», робочу програму з предмету, плани семінарських занять, питання до самостійної роботи, питання до іспиту, комплексні контрольні завдання , навчальні контролюючі тести, загальний список літератури і джерел. Комплекс навчально-методичних матеріалів розрахований для організації самостійної роботи студентів під керівництвом викладачів.

Для студентів і викладачів.

Затверджено до друку рішенням кафедри українознавства Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна, протокол № від серпня 2012 р.

ЗМІСТ

Розділ І. Цілі і завдання курсу...............................................................4

Розділ ІІ. Тематичний план....................................................................6

Розділ ІІІ. Модульна програма курсу „Історія України”....................7

Розділ IV. Зміст лекційної частини курсу............................................23

Розділ V. Плани семінарських занять з історії України.....................30

Розділ VI. Зміст самостійної роботи студентів...................................54

Розділ VII. Контрольні питання з курсу „Історія України”...............56

Розділ VIII. Питання до іспиту з історії України................................59

Розділ IX. Навчальні контрольні тести................................................62

Розділ Х. Комплексні контрольні завдання з курсу „Історія України”...................................................................................................71

Розділ Х1. Список літератури до всіх модулів.....................................75

Розділ і. Цілі та завдання курсу.

Вивчення вітчизняної історії вимагає нестандартних творчих підходів. Орієнтація на концепції західних учених, в тому числі на їх підручники з історії України, негативно вплинула на вироблення власних методологічних прийомів і засад, які б максимально відповідали об’єктивній істині, історичній конкретиці. За останні роки вийшли з друку безліч нових підручників та посібників з історії України, які нерідко страждають теоретичною невизначеністю, багатофакторними підходами, численністю другорядних матеріалів, дублюють один одного. Дехто стає прибічником культурно-плюралістичного бачення ролі підручника, як специфічного орієнтира у сучасному багатоманітному світі. При цьому висловлюється думка про застарілість погляду на потребу існування підручників для вищої школи, затверджених міністерствами або відомствами, наголошується на авторських посібниках і програмах. Такий підхід приводить до занепаду історії України як предмета у середній та вищій школах. Більше того, вона продовжує розчиняться у всесвітній історії і це шкодить формуванню національної свідомості молоді.

Тому в теоретико-методологічному плані одним з найбільш складних і багатообіцяючих напрямів викладання історії України не повинно обмежуватися лише функцією історичної пам’яті, а нести пізнавальне навантаження відповідно до наукових знань і методів викладання, котрі враховуватимуть сучасний технологічний рівень. Важливо відтворити в курсі історії України з максимальною достовірністю найважливіші елементи й ознаки суспільного буття українців, особливості, що раніше не бралися до уваги. В цьому відношенні в тяжкому стані знаходилась політична історія України. Вона як наука свідомо ігнорувалась протягом цілих століть. Не отримала вона відповідної підтримки й до сьогоднішнього дня.

І не випадково. Адже головною центральною найболючішою проблемою історії України є боротьба українського народу, його політичних сил за власну державу. Як наукова дисципліна, політична історія України особливу увагу надає дослідженню етногенезу, формування станів та верств українського суспільства, національно-визвольного руху України, особливостей етнополітичних відносин, виникненню та діяльності національних політичних партій, інших громадських організацій. Ці та інші питання займають центральне місце в методичних рекомендаціях. Мета курсу – зосередити увагу студентів на них, як ключових питаннях історії України.