Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_gidrologia_s_nomerami_stranits.docx
Скачиваний:
663
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
18.76 Mб
Скачать

4.5.2. Рівневий режим річок

Рівнем води називається висота поверхні води водного об’єкта над умовною горизонтальною площиною; узятою для порівняння. Рівень води є важливим елементом водного режиму. Від його висоти залежить глибина і ширина річки, площа водного перерізу, похили, швидкості течії, витрати води тощо. Відомості про рівні води потрібні багатьом галузям народного господарства – водному транспорту та лісосплаву, енергетиці, меліорації, рибному господарству тощо.

Коливання рівнів води в річках тісно пов’язане з характером живлення. Проте на режим рівнів водотоків значний вплив мають і морфологічні особливості будови русла (характер і розміри поперечного профілю, похили, заплава тощо).

Коливання рівнів річок зумовлюється насамперед змінами кількості води, яка переноситься за певний час, тобто її витрат. Тому режим рівнів перебуває під впливом тих самих факторів, що й режим витрат.

На окремих ділянках річок характер режимів рівнів може зазнавати значних змін залежно від морфології русла і заплави. Так, широке і неглибоке русло при тих самих витратах характеризується незначними змінами рівнів порівняно з ділянками, де глибоке і вузьке русло. Наявність заплави, її значні розміри викликають зменшення амплітуд коливання рівнів внаслідок акумуляції значних мас води на заплаві і повільного стоку.

Заростання русла, льодові явища, розмивання або намивання русла порушують відповідність рівнів і витрат. Так, при заростанні русла і наявності льоду рівні будуть вищі, ніж при тих же витратах, але за відсутності цих явищ.

Особливий характер режиму рівнів у гирлових ділянках річок, які впадають у моря і перебувають під впливом припливно-відпливних течій. Амплітуда припливно-відпливних коливань рівнів на деяких річках, що впадають в арктичні моря, досягає 5–7,5 м. Вплив цих течій розповсюджується вверх по руслах деяких річок на десятки, а іноді на сотні кілометрів.

У гирлах деяких річок, які впадають у море, спостерігаються коливання рівнів води згінно-нагінного характеру, викликані сильними вітрами.

Спостереження над рівнями води проводять на водомірних постах.

Гідрологічний пост пункт на водному об’єкті, обладнаний для проведення постійних гідрологічних спостережень. Ділянка річки в місці розміщення поста повинна мати характерний для зазначеного району гідрологічний режим, бути прямолінійною протягом трикратної ширини меженного русла, доступною для виконання спостережень і знаходитися недалеко від засобів зв’язку. Береги і русло річки мають бути сталими, тобто не розмитими і не замуленими, не заростати водяною рослинністю.

На водомірних постах мережі проводять вимірювання рівня і температури води, товщини льоду, снігу на льоду, шуги, а також візуальні спостереження над силою і напрямом вітру, водяною рослинністю, льодовими явищами тощо. Гідрологічні пости бувають рейкові або пальові.

Рейковий пост гідрологічний пост, обладнаний постійною рейкою (рейками) для вимірювання рівня води. Складається рейковий пост з однієї або декількох рейок, прикріплених до опор містка чи до спеціально забитих у русло річки паль.

Пальовий пост гідрологічний пост, обладнаний палями для вимірювання рівня води. У берег річки забивають ряд паль так, щоб крайні з них були на 0,5 м вище і нижче від найвищого й найнижчого рівнів води, а перевищення між головками сусідніх паль було не більше 0,8 м. Спостереження на цьому пості проводяться за допомогою переносної водомірної рейки.

Усі спостереження над рівнями води проводяться до однієї площининуля графіка. За нуль графіка приймається горизонтальна площина, яка знаходиться приблизно на 0.5–1.0 м нижче найнижчого рівня. Рейки, палі та нуль графіка прив’язуються нівелюванням до репера гідрологічного поста. За даними вимірів обчислюються рівні за кожний день і складається таблиця щоденних рівнів за рік. У цій же таблиці подаються середні, максимальні і мінімальні рівні за кожний місяць і рік.

Відповідні рівні це рівні води двох водомірних постів, що відповідають тій самій фазі режиму рівнів річки. Якщо порівняти графіки коливання рівнів води за даними гідрологічних постів, які розташовані за течією річки згори вниз, то можна помітити подібність цих графіків. Окремим максимумам і мінімумам на графіку коливання рівнів води на верхніх постах відповідають максимуми і мінімуми на нижніх постах, але з деяким запізненням. Проміжок часу запізнення цих характерних точок на графіках називається часом добігання, а рівні – відповідними.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]