Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
politologia_ekz2012.doc
Скачиваний:
61
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
579.58 Кб
Скачать

12. Влада: природа, ресурси, структура

Під владою розуміють здатність і можливість реалізувати свою волю, впливати на діяльність, поведінку людей за допомогою певних засобів – авторитету, права, насильства та ін. По суті влада – це вид суспільних відносин. Виокремлюють владу економічну, політичну, державну, сімейну тощо.

Політична влада є одним із найважливіших видів. Під ПВ вбачають реальну спроможність певного стану, групи, індивіда реалізовувати свою волю в політиці і правових нормах. Вона характеризується соціальним пануванням і керуванням тих чи інших станів, соціальних груп та ін. Останні мають у своєму розпорядженні засоби фізичного, економічного, психологічного примусу, санкціоновані системою ідеологічних і правових норм. Основним видом ПВ є державна влада. Кінцевими суб’єктами є правлячі стани.

Розрізняють такі основні підходи до тлумачення природи ПВ:

1. телеологічний підхід (з погляду досягнення певної мети) характеризує владу як здатність досягти поставлених цілей, пов’язаних з міфами про владу, і намічених результатів.

2. соціологічний підхід базується на аналізі влади в контексті соціальних умов її виникнення й функціонування з урахуванням панівних у суспільстві цінностей, традицій, політичної культури та ін. (Карл Маркс, Енгельса).

Так, М. Вебер розумів владу як здатність одного індивіда реалізовувати свою волю навіть у разі супротиву іншого. Отже, в основі відносин влади лежать відносини панування і підкорення.

3. біхевіористичний підхід тлумачить владу як особливий тип поведінки, коли одні командують, а ніші підкоряються. Прихильники цього підходу виводили відносини влади з природи людини, відмовляючись від моральних оцінок політики. Основним мотивом політичної активності вони вважали бажання особистості підкорити своїй волі інших.

4. психологічний підхід ґрунтується на розумінні витоків влади у свідомості та підсвідомості людей. З. Фрейд вважав потяг до влади трансформацією сексуальної енергії, Г. Юнг – психічної енергії взагалі.

5. системний підхід характеризується розумінням влади як похідної від політичної системи, а не від індивідуальних відносин (біхевіористичний і психологічний підходи).

6. реляціоністський підхід розглядає владу як стосунки між особами, що дають змогу одному суб’єкту змінювати поведінку іншого. Наголошується на рольових відносинах.

Загалом слід зазначити, що марксистська концепція влади тлумачить останню із погляду явищ і боротьби станів, залишаючи осторонь людину з її волею і діяльністю. Ліберальні ж та інші близькі концепції, навпаки, ідуть від особистості.

Структура влади:

- функції влади: панування, керування, регуляція, контроль, управління тощо;

- суб’єкти влади: політичні інститути, еліта, лідери;

- джерела влади: авторитет, харизма, сила, престиж, закон, багатство та ін.;

- об’єкти влади: суспільство, класи, етноси, групи, індивіди;

- ресурси влади: насильство, примус, переконання, заохочення, традиції та ін.

Влада як соціально-політична складова має свої ресурси у широкому розумінні ресурси влади є всім, що суб’єкт може використати для впливу на інших, у вузькому – це засоби, використання яких забезпечує вплив суб’єкта на об’єкт влади. Згідно з характером і сферою впливу розрізняють нормативні, примусові, утилітарні, демографічні, силові, культурно-інформаційні ресурси.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]