Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2 курс 2015.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
1.43 Mб
Скачать

Практичні заняття Тема №4 Правове регулювання використання та охорона земель

Вивчаючи тему потрібно з'ясувати особливості землі як об'єкта екологічних відносин. Зрозуміти різницю між поняттями: земля, земельна ділянка та права на землю. Бути в змозі перелічити основні законодавчі акти, щодо охорони та використання земель. Засвоїти поняття права власності на землю; права та обов'язки власників земельних ділянок. Визначити види використання землі на праві користування та на підставі інших речових прав дати їх характеристику. Дати поняття охорони земель та перелічити систему заходів у галузі охорони земель.

Контрольні питання::

  1. Земля як об'єкт екологічних відносин.

  2. Система законодавства щодо охорони та використання земель.

  3. Використання землі на праві власності;

  4. Використання землі на праві користування;

  5. Використання землі на підставі інших речових прав;

6. Охорона земель.

Задача №1

В 2006 р. Грищенко звернувся до управління земельних ресурсів з проханням видати державний акт на право власності на земельну ділянку (для ведення садівництва). Для цього він надав нотаріально засвідчений договір купівлі продажу вказаної ділянки, укладений в 2004 р. В видачі державного акту на право власності йому було відмовлено на тій підставі, що він є громадянином Росії.

Грищенко звернувся до суду, вказуючи що на момент купівлі ділянки (2004 р.) він був громадянином України і мав право придбати землю.

Вирішіть справу по суті.

Задача №2.

Голова районної державної адміністрації, на нараді керівників колективних сільськогосподарських підприємств запропонував останнім надати плани польових робіт, з визначенням кількості гектарі землі, що будуть засіяні озимою пшеницею. Після аналізу наданих планів, голова районної державної адміністрації прийняв рішення про збільшення на 20 відсотків площі земель які потрібно засіяти озимою пшеницею, при цьому рішення мотивувалося необхідністю покращення показників району по вирощуванню зернових. Декілька голів КСП не погодилися з рішенням рай адміністрації та звернулися з заявою до прокуратури, з проханням опротестувати вказане рішення.

Чи законне рішення голови державної районної адміністрації?

Задача №3

Під час прокурорської перевірки було виявлено, що фізична особа підприємець (ФОП) використовує орендовану у міської ради земельну ділянку не за цільовим призначанням. За договором оренди земельна ділянка була надана для розміщення та експлуатації будівлі (продуктового магазину), а в дійсності в будівлі було розміщено фотоательє.

Прокурор звернувся до суду з вимогою про розірвання договору оренди землі.

Чи підлягає позов задоволенню?

Задача № 4

Восени 1999 р. у зв'язку з відсутністю заяв про виділення земельних паїв від членів ЗАТ з масиву земель, переданих у колективну власність, поля були засіяні озимими культурами. У січні 2000 р. К. за договорами дарування став власником сертифікатів на право на земельні частки (паї) загальною площею 41,38 гектара. У натурі земельну ділянку було виділено 28 квітня 2000 р. Частина виділеної ділянки виявилася під посівами, врожай з яких К. зібрав та присвоїв.

ЗАТ звернулося до суду з позовом про стягнення з відповідача на користь ЗАТ вартості зібраного врожаю, суд першої інстанції задовольнив позов виходячи з того, що К. протиправно присвоїв собі врожай КСП, частина якого повинна передаватися в рахунок виплати майнових паїв колишнім членам КСП.

Скасовуючи рішення суду першої інстанції і постановляючи нове рішення про відмову в задоволенні позову, апеляційний суд виходив з того, що відповідач за договором дарування від 18 квітня 2000 р. отримав земельну ділянку площею 7,49 гектара, а тому правомірно зібрав вирощений на ній врожай і не міг цим заподіяти позивачеві матеріальну шкоду.

КСП звернулося з касаційною скаргою вказуючи на помилкове ототожнення дарування сертифікатів на право на земельні частки (паї) із земель, переданих у колективну власність, з даруванням конкретних земельних ділянок, таким чином апеляційний суд неправильно визначив і правовідносини, які виникли між учасниками цих угод і КСП щодо землеволодіння та права на врожай.

Підготуйте рішення касаційної інстанції.

Література та основні нормативні акти

Земельне право України. Підручник/ за ред. докт.юрид.наук М.В. Шульги. К.: «Юрінком Інтер». 2004. Земельний Кодекс України. Коментар/ за ред. Проф.. А.П. Гетьмана та проф. М.В. Шульги „Одісей”. Х. 2006.

Земельний Кодекс України. Науково-практичний коментар/за ред. В.І. Семчика.- К., 2003.

Про охорону земель: Закон україни від 19.03.2003 р. // Голос України, №183. с. 2-3.

Цивільний Кодекс України//Офіційний вісник України, 2003, N 11 (28.03.2003), ст. 461.

Про плату на землю: Закон України від 03.07.1992 р.//Там же. - 1992. - № 38. - Ст. 560; 1993. - № 26. - Ст. 277; № 51. -Ст. 479.

Про форми власності на землю: Закон України від 03.07.1992 р. // Там же. - 1992.- № 18.-Ст. 225.

Про земельну реформу: Постанова Верхов. Ради України від 18.12.1990 р. // Відомості Верховної Ради України. - 1991. № 10. -Ст. 100; 1993. - № 26. - Ст. 276.

Тема №5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]