Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Все лабы по Островской / Лаба_1_Островская

.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
296.45 Кб
Скачать

2). В основі роботи комп’ютера лежать такі принципи:

  • Принцип двійкового кодування. Відповідно до цього принципу, вся інформація, що надходить в ЕОМ, кодується за допомогою двійкових сигналів.

  • Принцип програмного керування. З нього випливає, що програма складається з набору команд, що виконуються процесором автоматично одна за одною у визначеній послідовності.

  • Принцип однорідності пам’яті. Програми і дані зберігаються в одній і тій же пам’яті. ЕОМ не розрізняє, що зберігається в даній комірці пам’яті – число, текст чи команда. Над командами можна виконувати такі ж дії, як і над даними.

  • Принцип адресації. Структурно основна пам'ять складається з пронумерованих осередків; процесору в довільний момент часу доступний будь-який осередок.

4). У комбінаційних схемах (КС) результат перетворення (вихідні сигнали) залежить тільки від комбінації сигналів, поданих на її входи в даний момент часу. У КС відсутні елементи пам'яті, так що сигнали, діючі на входах КС, не зберігаються.

У цифрових автоматах (ЦА) на відміну від КС результат перетворення інформації залежить не тільки від значень сигналів, поданих на входи в даний момент часу, але і від послідовності попередніх станів входів і виходів, тобто внутрішніх станів схеми.

5). Автомат Мура (абстрактний автомат другого роду) в теорія обчислень — скінченний автомат, вихід якого залежить від його стану і не залежить напряму, навідміну від автомата Мілі, від його входу, тобто .

Автомат Мілі — скінченний автомат чиї вихідні символи визначаються його станом, та символами на вході (на відміну від автомату Мура вихідні символи якого визначаються тільки його станом). На ребрах в діаграмі станів позначають вхідні та вихідні символи (а в автоматі Мура вихідні символи позначають на вершинах).

6) До пристроїв введення інформації належать:

□ клавіатура - пристрій для введення текстової і керуючої інформації в ПК;

□ графічні планшети (дигітайзери) - пристрої для ручного введення графічної інформації, зображень шляхом переміщення по планшету спеціального пера; при цьому виконується зчитування координат його місця розташування і введення цих координат в ПК;

□ сканери - пристрої для автоматичного зчитування з паперових носіїв і введення в ПК машинописних текстів, графіків, малюнків, креслень;

□ графічні маніпулятори, призначені для введення графічної інформації на екран дисплея шляхом управління рухом курсору по екрану з подальшим кодуванням координат курсора та введенням їх в ПК (джойстик, миша, трекбол, світлове перо);

□ сенсорні екрани - для введення окремих елементів зображення, програм або команд з поліекрана дисплея в ПК.

7). До зовнішніх пристроїв відносяться:

  • зовнішні запам'ятовуючі пристрої (ВЗУ) або зовнішня пам'ять ПК;

  • діалогові засоби користувача;

  • пристрої введення інформації;

  • пристрої виведення інформації;

  • засоби зв'язку і телекомунікації.

8). Схема реалізації внутрімашинного інтерфейсу сучасних ПК

Процесор, оперативна- і кеш-пам'ять сполучені між собою найшвидкодійнішою та найширшою шиною. Саме цю ділянку ПК називають сист¬емною шиною. Мікросхеми чіпсету надвеликої інтегральної схеми (НВІС) керування на системній платі виконують функції мостів між шинами з більшою і меншою пропускними здатностями. Окремо виділяється спеціальна шина АСР, призначена для підключення єдиного, але "найненаситнішого" споживача пропускної здатності шини — відеоадаптера.