Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні розробки_2015 / Практичне заняття №2_2.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
311.3 Кб
Скачать

Методичні вказівки для роботи студентів на практичному занятті

Модуль 1

Змістовий модуль 1.

Практичне заняття №2_2

Тема: Асептика. Організація роботи в операційному блоці. Стерилізація перев’язувального матеріалу, операційної білизни, хірургічних інструментів. Особливості передстерилізаційної обробки інструментів, які були в контакті з біологічними рідинами і тканинами, у хворих на анаеробну і ВІЛ-інфекцію. Миття та обробка рук медичного персоналу і шкіри ділянки оперативного втручання.

Теоретичні питання для позаурочного самостійного вивчення та обговорення до практичного заняття №2_2:

  1. Історія розвитку асептики.

  2. Визначення асептики, шляхи передачі екзогенної інфекції.

  3. Будова операційного блоку, методи забезпечення санітарно-гігієнічного режиму в операційному блоці.

  4. Будова і принцип роботи автоклаву, техніка безпеки при роботі в автоклав ній.

  5. Підготовка до стерилізації, методи стерилізації перев’язочного матеріалу та операційної білизни, проби на якість стерилізації.

  6. Методи підготовки рук хірурга до операції, елементи догляду за руками хірурга.

  7. Методи обробки передопераційного поля.

  8. Транспортування хворих в операційну і з операційної.

  9. Проведення прибирання в операційній.

  10. Одягання операційної білизни.

Література:

Основна:

  1. Загальна хірургія : підручник : / М.Д. Желіба, С.Д. Хіміч, І.Д. Герич та ін.; за ред. проф. М.Д. Желіби, проф. С.Д. Хіміча. – К.; ВВС «Медицина», 2010. – С. 488 с

  2. Хірургія. Т. І : Підручник з загальної хірургії / За ред. Я.С.Березницького, М.П.Захараша, В.Г.Мішалова, В.О.Шидловського. – Дніпропетровськ: РВА “Дніпро-VAL”, 2006. – С. 79-90.

  3. Хірургія: підручник/Б.П.Лисенко, В.Д.Шейко, С.Д.Хіміч.-К.:ВСВ «Медицина»,2010.-712 с.

  4. Загальна хірургія: навчальний посібник/ В.І.Пантьо, В.М. Шимон, О.О. Болдіжар.-Ужгород:ІВА, 2010-464 с.

  5. С. Д. Хіміч. Довідник хірурга. – К.: Здоров’я, - 2011. – 208 с.

Додаткова:

  1. Конспекти лекцій.

  2. В. П. Польовий, О. Й. Хомко, С. П. Польова, А. С. Паляниця, І. О. Вишньовський. Догляд за хворими хірургічного профілю. – Чернівці: Медуніверситет, – 2012. – 380 с.

  3. Загальна хірургія в питаннях в питаннях і відповідях. Навчально-методичний посібник/ А.А.Симодейко, С.С.Філіп, О.О.Болдижар.- Ужгород: ІВА,2005.- 288 с.

Розподіл балів, присвоюваних студентам:

При засвоєнні теми №2_2 з модулю №1 за навчальну діяльність студенту виставляється оцінка за 4-х бальною (традиційною) шкалою, яка потім конвертуються у бали наступним чином:

Оцінка

Бали

“5”(відмінно)

6

“4” (добре)

4

“3”(задовільно)

2

“2” (незадовільно)

0

Методична розробка для практичного заняття №2_2

Модуль 1

Змістовий модуль 1.

Тема: Асептика. Організація роботи в операційному блоці. Стерилізація перев’язувального матеріалу, операційної білизни, хірургічних інструментів. Особливості передстерилізаційної обробки інструментів, які були в контакті з біологічними рідинами і тканинами, у хворих на анаеробну і ВІЛ-інфекцію. Миття та обробка рук медичного персоналу і шкіри ділянки оперативного втручання.

I. Актуальність теми

Серед ускладнень в хірургії найбільш часто зустрічаються інфекційні. Вони можуть призвести до смертельного наслідку, не дивлячись на блискуче виконане оперативне втручання. Попередження таких ускладнень – головний принцип хірургії, в основі якого лежать асептика і антисептика.

Під час даного заняття студенти мають оволодіти правилами асептики при організації роботи в операційному блоці, при підготовці до використання операційної білизни та перев’язочного матеріалу, засвоїти правила одягання операційної білизни, методи передопераційної обробки рук та операційного поля.

Для попередження контактного інфікування рани необхідно досягти стерильності всього, що буде стикатися з раною. Це досягається стерилізацією операційної білизни, перев'язочного і шовного матеріалу, рукавичок, інструментів, обробкою рук хірурга й операційного поля. Стерилізація шовного матеріалу спрямована на профілактику як контактного так і імплантаційного інфікування рани.

Данні знання є важливими як для подальшого навчання на кафедрах хірургічного профілю так і для роботи вже в якості майбутніх фахівців.