Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Anatomiya.doc
Скачиваний:
535
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
46.51 Mб
Скачать

Трахея. Легенi

Трахея (trachea) має дві частини – шийну та грудну.

Голотопiя трахеї: трахея розташовується в передній дiлянцi шиї та в груднiй порожнинi, у верхньому середостiннi. Вiдповiдно до цього розрiзняють двi частини трахеї: шийна частина (pars cervicalis) та грудна частина (pars thoracica).

Скелетотопiя: верхня межа - VI шийний хребець, нижня межа - IV грудний хребець, на рiвнi IV грудного хребця трахея роздвоюється на два головних бронхи, - правий та лiвий (bifurcatio tracheae).

Синтопiя: у дiлянцi шиї спереду вiд трахеї мiстяться підпiд’язиковi м’язи (груднинно-пiд’язиковий м’яз та груднинно-щитоподiбний м’яз). Безпосередньо до трахеї спереду на рiвнi другого - четвертого трахейних хрящів прилягає перешийок щитоподібної залози. З бокiв вiд трахеї розмiщенi частки щитоподібної залози. Позаду від трахеї проходить стравохiд, а в борознi мiж трахеєю та стравоходом - поворотний гортанний нерв (n. laryngeus recurrens). Праворуч i лiворуч вiд трахеї вiдшукайте на препаратi судинно-нервовий пучок шиї (загальну сонну артерiю, внутрiшню яремну вену та блукаючий нерв).

У груднiй порожнинi трахея займає положення мiж правою та лівою середньо стінними частина пристінкової плеври i належить до органiв верхнього середостiння. Спереду вiд грудної частини трахеї розмiщенi: плечо-головний стовбур, лiва загальна сонна артерiя, лiва плечо-головна вена, жирова клiтковина, загруднинна залоза, дуга аорти над роздвоєнням трахеї. Задня стiнка трахеї прилягає до стравоходу. У клiтковинi навколо трахеї розмiщенi лiмфатичнi вузли, особливо багато їх бiля роздвоєння трахеї.

Будова трахеї (мал. 191) - вона складається з 16-20 хрящових гiалiнових пiвкiлець трахейних хрящів (cartilagines tracheales). Вони займають двi третини кола стiнки трахеї. У заднiй стiнцi трахеї хрящiв немає, там утворюється перетинчаста стiнка (paries membranaceus), що має циркулярнi та поздовжнi м’язовi волокна.

Мал. 191. Трахея, головні та часткові і сегментарні бронхи. Передня стінка трахеї частково видалена:

1. lig. cricothyroideum medianum.

2. lig. cricotracheale.

3. lig. annulare.

4. tunica mucosa tracheae.

5. bifurcatio tracheae.

6. bronchus principalis sinister.

7. bronchus principales dexter.

8. bronchus lobaris superior pulmonis sinistri.

9. bronchus lobaris inferior pulmonis sinistri.

10. bronchi segmentales pulmonis sinistri.

11. bronchus lobaris superior pulmonis dextri.

12. bronchus lobaris medius pulmonis dextri.

13. bronchus lobaris inferior pulmonis dextri.

14. bronchi segmentales lobi medii pulmonis dextri.

15. bronchi segmentales lobi inferioris pulmonis dextri.

16. bronchi segmentales lobi superioris pulmonis dextri.

17. cartilago tracheae.

Хрящi трахеї з’єднуються мiж собою кiльцевими зв’язками (ligg. anularia). Перший хрящ трахеї з’єднується з перснеподiбним хрящем за допомогою персне-трахейної зв’язки (lig. cricotracheale).

Внутрiшнiй шар стiнки трахеї утворюють слизова оболонка та пiдслизовий прошарок. Слизова оболонка покрита вiйчастим багаторядним епiтелiєм, має слизовi залози, лiмфатичнi вузлики. У пiдслизовому прошарку, особливо в межах перетинчастої стiнки та кiльцевих зв’язок, розвиненi трахейнi залози. Зовнi стiнка трахеї вкрита сполучнотканинною оболонкою (tunica adventitia).

Головнi бронхи або бронхи першого порядку, Їх є два: правий головний бронх (bronchus principalis dexter) та лiвий головний бронх (bronchus principalis sinister). Ці бронхи вiдходять вiд роздвоєння трахеї на рiвнi IV грудного хребця. У порожнині трахеї, в місці її поділу на головні бронхи, є виступ, який називають кілем трахеї (carina tracheae).

Правий головний бронх коротший i ширший, нiж лiвий. Вiн розташований бiльш вертикально і є нiби продовженням трахеї. Довжина його - близько 3 см, в ньому є 6-8 хрящових пiвкiлець. Над правим бронхом у вигляді дуги проходить непарна вена. Вiн вступає у ворота правої легенi.

Лiвий головний бронх завдовжки 4-5 см, вiн має 9-12 хрящових пiвкiлець, дiаметр його менший, нiж правого головного бронха. Над лiвим головним бронхом розташована дуга аорти. Лiвий головний бронх вступає у ворота лівої легенi.

Як правий, так i лiвий головнi бронхи мають задню перетинчасту стiнку. Зсередини цю стiнку вистеляє слизова оболонка, зовнi покриває сполучнотканинна оболонка.

Легеня (pulmo) – парний орган. Кожну легеню покриває нутрощева плевра – серозна оболонка грудної порожнини.

Легенi мають поверхнi, краї, частки та щiлини, що їх розділяють (мал. 192, 193). Кожна легеня має верхiвку (apex pulmonis) та основу (basis pulmonis), три поверхнi i три краї. Поверхнi легенi: реброва (facies costalis), вона прилягає до ребер i має випуклу форму, на ній виділяють хребтову частину (pars vertebralis), середостінну поверхню (facies mediastinalis), на ній є серцеве втиснення (impressio cardiaca) та діафрагмову поверхню (facies diafragmatica), що прилягає до верхньої поверхнi дiафрагми. Мiж частками легенi є мiжчасткова поверхня (facies interlobaris).

Краї легені - переднiй (загострений) край (margo anterior) та нижнiй край (margo inferior). Переднiй край розмежовує реброву і середостінну поверхнi. Нижнiй край вiддiляє дiафрагмову поверхню вiд ребрової та середостінної поверхонь.

На передньому краї лівої легенi вiдшукайте серцеву вирiзку (incisura cardiaca), обмежовану знизу язичком лівої легенi (lingula pulmonis sinistri).

Синтопiя легень. Реброва поверхня легенi прилягає до внутрiшньої поверхнi ребер та м’язiв, що розмiщенi мiж ребрами, зокрема, внутрішні між реброві та підреброві м’язи. Діафрагмова поверхня межує з верхньою поверхнею дiафрагми. До медiальної поверхнi обох легень прилягає серце, тому тут утворюється серцеве втиснення. На лiвiй легенi серцеве втиснення виявлене бiльше, нiж на правiй.

Мал. 192. Права легеня:

а. facies costalis:

б. facies medialis:

1. apex pulmonis;

2. lobus superior;

3. lobus medius;

4. lobus inferior;

5. fissura obliqua;

6. fissura horizontalis;

7. facies diaphragmatica;

8. margo inferior;

9. margo anterior.

1. pars mediastinalis;

2. pars vertebralis;

3. lobus superior;

4. lobus medius;

5. lobus inferior;

6. fissura obliqua;

7. fissura horizontalis;

8. hilus pulmonis;

9. bronchus principalis dexter;

10. a. pulmonalis;

11. vv. pulmonalis;

12. margo anterior;

13. margo inferior;

14. facies diaphragmatica;

15. apex pulmonis;

16. impressio cardiaca.

Мал. 193. Ліва легеня:

а. facies costalis:

б. facies medialis;

1. lobus superior;

2. lobus inferior;

3. fissura obliqua;

4. facies diaphragmatica;

5. margo anterior;

6. margo inferior;

7. incisura cardiaca;

8. lingula pulmonis sinistri;

9. apex pulmonis;

1. lobus superior;

2. lobus inferior;

3. fissura obliqua;

4. pars mediastinalis;

5. pars vertebralis;

6. facies diaphragmatica;

7. margo anterior;

8. margo inferior;

9. hilus pulmonis;

10. a. pulmonalis;

11. bronchus principalis sinister;

12. vv. pulmonales;

13. incisura cardiaca;

14. lingula pulmonis sinistri; 15. apex pulmonis;

16. impressio cardiaca;

17. sulcus aorticus; 18. sulcus a. subclaviae.

На середостіннiй поверхнi правої легенi є двi борозни - слiд прилягання стравоходу та непарної вени. На середостіннiй поверхнi лівої легенi є борозна - слiд прилягання грудної частини аорти та дуги аорти. На обох легенях у верхнiй частинi середостінної поверхнi розташована борозна пiдключичної артерії, а спереду вiд неї на правiй легенi виражена борозна верхньої порожнистої вени.

На середостінний поверхні є ворота легенi (hilum pulmonis). Воротами легенi називається мiсце, в межах якого в легеню входять: головний бронх, легенева артерiя (гiлка легеневого стовбура), симпатичнi та парасимпатичнi нерви, а виходять двi легеневi вени і лiмфатичнi судини.

Ці утворення становлять корінь легені (radix pulmonis).

Топографія воріт легені є різною для правої та лівої легені. Права легеня (зверху вниз): головний бронх, легенева артерія, дві легеневі вени.

Ліва легеня (зверху вниз): легенева артерія, головний бронх, дві легеневі вени.

Права легеня складається з трьох часток: верхньої (lobus superior), середньої (lobus medius) і нижньої (lobus inferior), а ліва – з двох часток: верхньої (lobus superior) і нижньої (lobus inferior).

Частки легені відділяються одна від одної щілинами. В обох легенях є коса щілина (fissura obliqua). У правій легені, окрім того, є горизонтальна щілина (fissura horizontalis), яка відділяє її верхню частку від середньої.

Права легеня коротша і ширша, а ліва – довша і вужча. Права легеня за місткістю відноситься до лівої, як 11:10.

Питома вага легені, яка не дихала, 1,045 - 1,056, тобто вона тяжча, ніж вода. Це використовується в судово-медичній практиці: під час судово-медичного розтину трупа новонародженої дитини шматочки її легені занурюють у воду. Якщо дитина народилася мертвою і не дихала, шматочок легені не виринає на поверхню води, а лишається на дні. Якщо дитина народилася живою і дихала, а смерть настала пізніше, то шматочок легені, наповнений повітрям, плаває на поверхні води.

Бронхо-легеневі сегменти (segmenta bronchopulmonalia). Бронхо-легеневим сегментом називається частина легені, яка вентилюється бронхом третього порядку або сегментним бронхом. Бронх третього порядку вентилює бронхо-легеневий сегмент легені та супроводжується відповідними артерією та веною. У кожній легені є по 10 сегментних бронхів (мал. 205, 206).

Головний бронх поділяється на часткові бронхи – три справа, два зліва. Часткові бронхи ще називають бронхами другого порядку. У правій легені від правого головного бронха відходять: правий верхній частковий бронх (bronchus lobaris superior dexter) - до верхньої частки легені, правий середній частковий бронх (bronchus lobaris medius dexter) – до середньої частки легені, правий нижній частковий бронх (bronchus lobaris inferior dexter) – до нижньої частки легені.

У лівій легені від лівого головного бронха відходять: лівий верхній частковий бронх (bronchus lobaris superior sinister) - до верхньої частки легені, лівий нижній частковий бронх (bronchus lobaris inferior sinister) - до нижньої частки легені.

Від часткових бронхів правої та лівої легені відходять бронхи третього порядку, тобто сегментні бронхи.

Сегменти мають цифрові позначення. У правій та лівій легенях виділяють по 10 бронхо-легеневих сегментів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]