Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_1.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
352.26 Кб
Скачать
  1. Обґрунтуйте, який із термінів (анексія, включення, воззєднання, приєднання, входження) найбільш точно відбиває суть подій 1939-40 рр., що відбувалися на західноукраїнських землях.

Справжнє об'єднання українських земель відбулося 20 років раніше і ми відзначаємо цю подію державним святом День соборності України. Те що робили комуняки в ЗУ в 39 році  це звичайна окупація і не потрібно прикрашати злочини совєтських комісарів слівцями про "воз'єднання". -хші (обговорення) 16:20,15 червня 2013 (ІГГС). Після того об’єднання знову ж роз’єднали.-ЮеАртеміс (обговорення) 09:59,16 червня 2013 (ІЛС)  Перепрошую, якщо нижченаведені аріументи вже були, але я спробував знайти в Інтернеті ознаки окупаційного режиму. Наткнувся на статтю «Польська окупація Західної України в 1918-1939 роках. Як це було», де перелічено такі критерії:  встановлення контролю над територією шляхом військової інтервенції —  проведення політики (в сферах політичного, економічного, культурного життя) на захоплених землях в інтересах окупаційної влада — /заборонено всі культурні та спортивні товариства українців, поляків і євреїв  придушення національних виступів місцевого населення на окупованій території силовими методами (створення оперативних спецпідрозділів, використання регулярної армії, мережі спецзакладів пенітенціарної системи) — /тільки так  Вкажіть позитивні і негативні сторони процесу радянізаїш західноукраїнських земель. З приєднанням західноукраїнських земель до СРСР розпочався процес їх радянизащ'ї, тобто зміни в усіх сферах життя відповідно до вироблених за роки радянської влади зразків. Позитивними наслідками процесу радянізації стали: — ліквідація польського держапарату; — об'єднання західноукраїнських земель з УРСР в одній державі. — конфіскація земель великих власників, націоналізація торгівлі та промисловості (ці галузі перебували в руках поляків та євреїв); — українізація та зміцнення системи освіти (кількість українських шкіл збільшилася до 6,5 тис. з одночасним скороченням польських); Львівський університет перейменовано в честь І. Франка, мовою викладання стала українська тощо); — розвиток системи соціального забезпечення, особливо охорони здоров’я. Та невдовзі виявилися й украй негативні наслідки діяльності комуністів: — заміна польських чиновників на місцевих комуністів та людей, присланих зі Сходу України; — насильницька колективізація (на червень 1941 р. в колгоспи було об’єднано 15 % господарств); — тиск на церкву (як греко-католицьку, так і православну); — розгром політичних партій і громадських об'єднань, у тому числі таких шанованих у народі, як "Просвіта”; — масові репресії (з осені 1939 р. по осінь 1949 р. у Західній Україні було репресовано за політичними ознаками і депортовано близько 10 % населення). Отже, об'єднання західноукраїнських земель з УРСР мало позитивне значення: вперше за кілька століть своєї історії українці були в одній державі. Але принесений на багнетах Червоної Армії репресивний режим остаточно переконав західноукраїнське населення в тому, що його майбутнє не в інтеграції з СРСР, а в творенні незалежної соборної української держави.

  1. Вкажіть позитивні і негативні сторони процесу радянізації західноукра­їнських земель.

З приєднанням західноукраїнських земель до СРСР розпочався процес їх радянизащ'ї, тобто зміни в усіх сферах життя відповідно до вироблених за роки радянської влади зразків. Позитивними наслідками процесу радянізації стали: — ліквідація польського держапарату; — об'єднання західноукраїнських земель з УРСР в одній державі. — конфіскація земель великих власників, націоналізація торгівлі та промисловості (ці галузі перебували в руках поляків та євреїв); — українізація та зміцнення системи освіти (кількість українських шкіл збільшилася до 6,5 тис. з одночасним скороченням польських); Львівський університет перейменовано в честь І. Франка, мовою викладання стала українська тощо); — розвиток системи соціального забезпечення, особливо охорони здоров’я. Та невдовзі виявилися й украй негативні наслідки діяльності комуністів: — заміна польських чиновників на місцевих комуністів та людей, присланих зі Сходу України; — насильницька колективізація (на червень 1941 р. в колгоспи було об’єднано 15 % господарств); — тиск на церкву (як греко-католицьку, так і православну); — розгром політичних партій і громадських об'єднань, у тому числі таких шанованих у народі, як "Просвіта”; — масові репресії (з осені 1939 р. по осінь 1949 р. у Західній Україні було репресовано за політичними ознаками і депортовано близько 10 % населення). Отже, об'єднання західноукраїнських земель з УРСР мало позитивне значення: вперше за кілька століть своєї історії українці були в одній державі. Але принесений на багнетах Червоної Армії репресивний режим остаточно переконав західноукраїнське населення в тому, що його майбутнє не в інтеграції з СРСР, а в творенні незалежної соборної української держави.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]