Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_1.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
352.26 Кб
Скачать
  1. Переяславська угода та її наслідки для України.

Основними причинами укладання україно-московської угоди були: національно- визвольна війна України з Польщею; занепад с/г; погіршення міжнародного стану української держави; спустошення під час війни. В цих умовах Б.Хмельницький та його оточення дійшли до висновку про необхідність підписання угоди з Росією. Переговори у Москві проходили з 23 березня по 6 квітня 1654р. і завершилися підписанням договору, який ввійшов в історію як "Березневі статті". Умови договору: Україна отримала політ, автономію і ввійшла під протекторат Росії; Україна зберігала військово-адміністративну систему на чолі з гетьманом; залишалися недоторканими права і повноваження місцевих органів влади, Київського митрополита, козацтва на обрання гетьмана; гетьманський уряд зберігав право управління фінансами; 60-ти тисячний козацький реєстр; підтверджувалися права та привілеї Війська Запорізького на землю та майно; Росія зобов'язалася захищати Україну від Польщі, не обмежуючи права гетьмана на відносини з іншими державами. Наслідки договору. З одного боку, Лівобережна Україна з Києвом залишилась у складі православної держави, що сприяло національному та культурному збереженню українського народу. Припинилося насадження католицизму та уніатства з боку Польщі, Криму та Туреччини. З іншого боку, царський уряд з самого початку взяв курс на обмеження, а далі і на ліквідацію української автономії. Українська державність, не вспів зміцніти, згасала. Андрусівське перемир'я Польщі та Росії, підписане за спиною України розділило її на дві частини: Лівобережжя з Києвом відійшло до Росії, а Правобережжя - до Польщі.

  1. Охарактеризуйте основні причини Руїни (др. Пол. XviIст.).

Доба Руїни - надзвичайно важкий для України період, коли після смерті Б. Хмельниць-кого здобутки часів визвольної війни були значною мірою втрачені. Серед головних причин Руїни - внутрішні протиріччя між елітарними та рівноправними в розвитку козацького суспільства. Інтереси козацької старшини і знаті завжди ставали поперек інтересів і прагнень рядового козацтва, міщан, селян. Хмельницькому треба було кардинально оновити всі гілки влади. Початок Руїни пов'язують з гетьманства Юрія Хмельницького, слабкого, нерішучого, непрофесійного політика і державника, не здатного до зважених конструктивних рішень, який постійно перебував під впливом власного оточення. Не менш важлива причина Руїни - відсутність у правлячої верхівки чітких політичних цілей, а також відповідних методів та інструментів управління всіма верствами суспільства. Всупереч тому, що гетьмани, старшин , духовенство вже мали певний досвід управління державою, шляхи і методи досягнення своїх цілей вони обирали не завжди ті, до яких прагнув простий народ і яких вимагали інтереси держави. А вже відсутність одностайності і згоди серед правлячої верхівки довершили свою справу. Не слід забувати і про втручання деяких зацікавлених країн у внутрішні справи України (Польщі, Туреччини та Росії).

  1. Оцініть значення складання п.Орликом в екзилі «Пактів і Конституцій законів і вольностей Війська Запорозького» на поч. XVII ст.

Одним із перших конституційних актів були «Пакти і консппуції законів і вольностей Війська Запорозького», написані гетьманом П. Орликом, - документ, ухвалений козацькою радою 5 квітня 1710 р. Основу «Пактів і конституцій» складала угода між гетьманом і козацтвом, що виступало від імені українського народу, про взаємні права й обов'язки. Уперше новообраний гетьман укладав офіційну угоду зі своїми виборцями, чітко визначаючи умови, за яких він одержував владу. Крім того, у документі обумовлювався державний порядок України. Саме тому його вважають першою українською Конституцією. Конституція Пилипа Орлика була першою в світі державною конституцією. Вона не тільки проголошувала незалежну Українську державу, але і закріплювала найпрогресив- ніші для того часу ідеї державного життя. Значно обмежуючи права гетьмана, Конституція закладала основи принципу розподілу влади на законодавчу, виконавчу і судову, уводила виборність посад. Таким чином, статті Конституції Пилипа Орлика далекоглядно передбачили головні основи розвитку демократичних держав. Отже, проголосивши Україну незалежною республікою . Конституція Пилипа Орлика стала вищим ступенем тодішньої політичної думки не тільки в Україні, а й взагалі в Європі, оскільки жодна з країн до того часу не мала подібних документів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]