Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема № 13. Методичка. Доброякісні пухлини ЖСО. Захворювання молочної залози.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

Перекручування ніжки пухлини яєчника

Субсерозні фіброматозні вузли, що сидять на ніжці, перекручуються дуже рідко. Набагато частіше це трапляється з придатковими пухлинами, зокрема з кістами яєчників, які мають довгу ніжку.

Пухлини, що мають довгу ніжку, перекручуються частіше, ніж пухлини з короткою і широкою ніжкою.

Сприяють перекручуванню ніжки:

  • кишкова перистальтика,

  • нерівномірний ріст пухлини,

  • зміни внутрішньочеревного тиску,

  • травми,

  • вагітність.

Перекручування може статись або раптово, причому всі явища в таких випадках розвиваються надзвичайно бурхливо, або ж воно відбувається поступово, очевидно, внаслідок того, що в цих випадках немає ні різкого порушення кровообігу, ні порушення живлення пухлини.

Клінічна картина гострого перекручування ніжки пухлини яєчника: Раптом з’являються різкі наростаючі болі, які часто супроводжуються нудотою і блюванням. Живіт стає напруженим, з’являється метеоризм (здуття), внаслідок затримки випорожнення та скупчення газів. Пульс стає частим і малим. Все вище перелічене є результатом подразнення очеревини, а вся картина нагадує шок, подібно до того, як це спостерігається наприклад, при защемленій грижі, нирковій коліці тощо. Гостре перекручування ніжки завжди супроводжується збільшенням пухлини внаслідок венозного застою, який утворюється при здавлені вен, що проходять у ніжці пухлини. При цьому часто відбуваються крововиливи у товщу пухлини, внаслідок розриву дрібних капілярів. Іноді подібні крововиливи бувають такі великі, що супроводжуються ознаками внутрішньої кровотечі: непритомний стан, загальна блідість, занепад пульсу, похолодіння кінцівок тощо.

Якщо перекручування триває, то здавлюються не тільки вени, а й артерії, що приводять кров і внаслідок припинення надходження артеріальної крові пухлина омертвіває, може зазнати нагноєння, гнійного розпаду (внаслідок потрапляння мікробів з кишечника) і призвести до смертельного перитоніту, якщо не буде своєчасно надано оперативну допомогу.

Діагноз перекручування пухлини ставлять на підставі наведених вище симптомів. При внутрішньому дослідженні звичайно вдається промацати пухлину, яка виходить з малого тазу, хоч при гострому перекручуванні дані дослідження можуть бути дуже невираженими внаслідок різкої болючості живота.

У гострих випадках, поки не сталось нагноєння і омертвління пухлини, температура у хворих звичайно нормальна або субфебрильна. Велике значення мають анамнестичні дані, особливо якщо хвора знала раніше про наявність у неї пухлини. Іноді хворі вказують, що пухлина, яку вони самі раніше промацували, раптом відразу виросла у зв’язку з розвитком згаданих вище симптомів.

Лікування перекрученої кісти може бути тільки оперативним і результат операції буде тим кращим, чим раніше вона зроблена.

Профілактика. Регулярні огляди (двічі на рік) у гінеколога із застосуванням ультразвукового дослідження малого таза. Динамічне спостереження за хворими підвищеної групи ризику (хронічні запальні захворювання статевих органів, порушення менструальної функції, наявність ендокринопатій в анамнезі).

  1. План і організаційна структура навчального заняття з дисципліни.

з/п

Етапи заняття

Розподіл

часу*

Види

контролю**

Засоби навчання

(об’єкти,щовикори-стовуються в навчаль-ному процесі як носії інформації та іструменти діяльності викладача і студента)

1.

Підготовчий етап

15 %

1.1.

Організаційні питання.

2 хв.

1.2.

Формування мотивації.

5 хв.

- методичні рекомендації

1.3.

Контроль початкового рівня підготовки.

8 хв.

усне або письмове опитування за стандартизованим переліком питань, тестування

- методичні рекомендації;

- стандартизований

перелік питань;

- тестовий контроль.

2.

Основний етап

65 %

(вказати всі види робіт, які виконуть студенти під час цього етапу).

55 хв.

Самостійна робота роз-поділяється між 4—5 студентами і виконує-ться у 2—З хворих. Студенти самостійно обстежують хворих з аменореєю, ДМК, зби-рають анамнез, прово-дять огляд на кріслі за допомогою дзеркал, вагінальне досліджен-ня, знайомляться з ре-зультатами лаборатор-них обстежень, прово-дять диференційну ді-агностику, встановлю-ють заключний діаг-ноз, складають план додаткових методів дослідження та плану лікування хворої. Оці-нюють результати до-даткових методів дослі

дження. Викладач кон-тролює роботу студен-тів, обговорюючи ре-зультати обстежень, звертає увагу студентів на особливо­сті перебі-гу захворювання та лікарської тактики у кожної обстежуваної.

- підручник з гінекології;

- методичні рекомендації;

- історії хвороб жінок з ДМК, ювенільними матковими кровотеча-ми

3.

Заключний етап

20 %

3.1.

Контроль кінцевого рівня підготовки.

10 хв.

  • розв’язання ситуаційних задач;

  • структурована письмова робота;

  • усне опитування.

  • - методичні рекомендації;

  • - ситуаційні задачі;

- стандартизований перелік питань.

3.2.

Загальна оцінка навчальної діяльності студента.

5 хв.

3.3.

Інформування студентів про тему наступного заняття.

3 хв.

- методичні рекомендації.

* в конкретних методичних рекомендаціях з дисципліни розподіл часу доцільно дати у хвилинах;

** форми контролю і засоби навчання конкретно визначаються кафедрою для кожного з етапів заняття; засоби контролю теоретичної та практичної підготовки студентів повинні бути стандартизованими.