Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Smolsky_1tom.doc
Скачиваний:
700
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
46.52 Mб
Скачать

Фасції промежини.

До них належать: фасція промежини, нижня і верхня фасція тазової діафрагми.

Фасція промежини (fascia perinei) розташовується глибше від підшкірної жирової клітковини промежини, має вигляд тонкого прошарку. У чоловіків фасція продовжується в м’ясисту оболонку калитки та у фасцію статевого члена. Фасція промежини покриває поверхневий поперечний м’яз промежини. У відхідниковій ділянці фасція виділяє підшкірну жирову клітковину від жирового тіла сіднично-відхідникової ямки.

Нижня фасція тазової діафрагми (fascia inferior diaphragmatis pelvis). Розгляд її почніть з вихідникової ділянки, де вона є продовженням фасції, що покриває великий сідничний м’яз. Продовжуючись вперед від нижнього краю великого сідничного м’яза, нижня фасція тазової діафрагми переходить на нижню поверхню м’яза-підіймача ви хідника. Дійшовши до поверхневого поперечного м’яза промежини, фасція поділяється на три шари - поверхневий, середній та глибокий. Поверхневий шар покриває поверхневий поперечний м’яз промежини, сідничо-печеристий та цибулинно-печеристий м’язи. Середній шар покриває нижню поверхню глибокого поперечного м’яза промежини і зовнішнього м’яза-замикача сечівника. Глибокий шар покриває верхню поверхню глибокого поперечного м’яза промежини і зовнішнього м’яза-замикача сечівника.

Поверхневий та середній шар нижньої фасції тазової діафрагми зростаються з нижніми гілками лобкових кісток та з гілками сідничних кісток, між ними розташовані печеристі тіла статевого члена (ніжки клітора).

Окрім того середній та глибокий шари у місці з’єднання з нижніми гілками лобкових кісток з’єднуються ще й між собою, утворюючи перетинку промежини. У щілині між нижньою лобковою зв’язкою i перетинкою промежини проходять спинкові артерія і вена статевого члена (клітора).

Верхня фасція тазової діафрагми (fascia superior diaphragmatis pelvis) у ділянці тазової діафрагми покриває верхню поверхню м’яза-підіймача відхідника. Дійшовши до рівня заднього краю глибокого поперечного м’яза промежини, фасція з’єднується з глибоким шаром нижньої фасції діафрагми таза.

Сідничо-відхідникова ямка (fossa ischioanalis) обмежована:

з боків - внутрішній затульний м’яз, покритий затульною фасцією, i присередня поверхня сідничого горба;

медіально - нижньою поверхнею м’яза-підіймача відхідника і зовнішнім м’язом-замикачем відхідника;

ззаду - задніми пучками м’яза-підіймача відхідника i сідничо-куприковим м’язом;

спереду – поверхневим та глибоким поперечним м’язами промежини.

З обох боків від прямої кишки в сідничо-відхідниковій ямці розміщується жирове тіло сідничо-відхідникової ямки (corpus adiposum fossae ischiorectalis). Тут можуть розвиватися запальні процеси та нагноєння жирової клітковини.

Особливості м’язів зовнішніх статевих органів жіночої промежини.

Цибулинно-губчастий м’яз проходить справа та зліва від піхви. Він починається від промежинного тіла, вкриває з боку велику присінкову залозу, цибулину присінка і вплітається в печеристе тіло клітора. Функція: стискує вени, що відводять кров з цибулини присінка, сприяючи наповненню її кров’ю; звужує отвір піхви; стискує великі залози присінка, сприяючи виділенню з них секрету.

Сідничо-печеристий м’яз прикріплюється до білкової оболонки печеристих тіл клітора на його спинці. Функція: стискує вени і печеристі тіла клітора, сприяючи просуванню крові до головки клітора i перешкоджає відтіканню її у вени.

Зовнішній м’яз - замикач сечівника у жінок охоплює не тільки сечівник, а й піхву. Пучки м’яза обходять з боків сечівник та піхву i спереду від сечівника перехрещуються з волокнами протилежного м’яза, закінчуючись у сполучній тканині між сечівником і перетинкою промежини. Позаду від піхви волокна м’яза закінчуються в промежинному тілі. Функція: стискає сечівник i отвір піхви.

Особливістю м’яза - підіймача відхідника у жінок є те, що м’яз проходить повз піхву та сечовий мixyp, вплітається м’язовими й еластичними волокнами в їx стінки. Завдяки скороченню притягає задню стінку піхви до передньої, звужуючи отвір піхви, піднімає дно таза та відхідникову частину прямої кишки.

Волокна глибокого поперечного м’яза промежини у жінок з’єднуються зі стінкою піхви, в його товщі розташовані великі залози присінка. Функція: скорочуючись, він стискає великі залози присінка, сприяючи виділенню з них секрету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]