Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
13
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
27.21 Кб
Скачать

благодарить сюда: vk.com/rovshan)))

7.1 Зу «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»

Стаття 2. реєстратор розрахункових операцій - пристрій або програмно-технічний комплекс, в якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг). До реєстраторів розрахункових операцій відносяться: електронний контрольно-касовий апарат, електронний контрольно-касовий реєстратор, комп'ютерно-касова система, електронний таксометр, автомат з продажу товарів (послуг) тощо;

Лист ДПАУ від 14.12.2004 р. № 626/4/15-2410

ЩОДО ОБКЛАДЕННЯ ПДВ ОПЕРАЦІЙ З ОТРИМАННЯ ЗАВДАТКУ ТА ОПЕРАЦІЇ З ПРОДАЖУ НЕВИРОБНИЧИХ ОСНОВНИХ ФОНДІВ

1. Щодо можливості коригування податкових зобов'язань по податку на додану вартість у разі, якщо поставка товарів (робіт, послуг) не відбулася і отриманий завдаток не повертається.

Відповідно до підпункту 7.3.1 пункту 7.3 статті 7 Закону України «Про податок на додану вартість» датою виникнення податкових зобов'язань з поставки товарів (робіт, послуг) вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше: або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів (робіт, послуг), що підлягають поставці, а у разі поставки товарів (робіт, послуг) за готівкові грошові кошти — дата їх оприбуткування в касі платника податку, а при відсутності такої — дата інкасації готівкових коштів у банківській установі, що обслуговує платника податку; або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) платником податку.

Таким чином, отримання платником податку на додану вартість завдатку у грошовій формі на забезпечення та підтвердження договору поставки товарів (робіт, послуг) є підставою для виникнення податкових зобов'язань по податку на додану вартість.

Коригування податкових зобов'язань по податку на додану вартість відбувається лише у випадках, передбачених пунктом 4.5 статті 4 зазначеного Закону, а саме у разі коли після поставки товарів (робіт, послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації за поставку товарів (робіт, послуг), включаючи перерахунок у випадках повернення проданих товарів чи права власності на такі товари продавцю, а також у зв'язку з визнанням боргу покупця безнадійним у порядку, визначеному законодавством України, податок, нарахований у зв'язку з такою поставкою, перераховується відповідно до змін бази оподаткування. При цьому продавець зменшує суму податкового зобов'язання на суму надмірно нарахованого податку, а покупець відповідно збільшує суму податкового зобов'язання на таку ж суму в період, протягом якого була зменшена сума компенсацій продавцю. У зворотному порядку відбувається перегляд сум податкових зобов'язань при збільшенні суми компенсації продавцю.

Порядок, передбачений цим пунктом, не застосовується для перегляду цін за операціями, якщо хоч одна із сторін такої операції не є платником податку, за винятком операції з перегляду цін, пов'язаних з виконанням гарантійних зобов'язань.

Правила, визначені цим пунктом, застосовуються також при збільшенні суми валових витрат або валового доходу платника цього податку внаслідок проведення процедур врегулювання сумнівної або безнадійної заборгованості відповідно до положень статті 12 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» чи визнання боргу покупця безнадійним з інших причин, визначених законом.

Комментарий

Согласно п.1 ст.570 Гражданского кодекса (ГК) Украины задатком является денежная сумма или движимое имущество, выдаваемые кредитору должником в счет причитающихся с него по договору платежей, в подтверждение обязательства и в обеспечение его исполнения. Как видим, задаток — это способ обеспечения исполнения обязательств, а поэтому в случае, если обязательство не выполнено по вине должника (в рассматриваемом случае — по вине покупателя, например, в случае когда покупатель отказывается от получения товара), то задаток остается у кредитора (п.1 ст.571 ГК Украины).

А если кредитор отказывается от выполнения обязательств, то он возвращает задаток в двойном размере. В случае уплаты аванса (предоплаты) ничего этого нет, аванс должен быть возвращен в любом случае. Значит получение задатка не является «зачислением денег от покупателя… как оплаты» и ссылка на пп.7.3.1 п.7.3 ст.7 Закона о НДС неуместна. Получение задатка не является налоговым событием, налоговые обязательства на эту дату не возникают. Однако как отличить задаток от аванса на практике? П.2 ст.570 ГК Украины устанавливает, что «если не будет установлено, что сумма, уплаченная в счет причитающихся с должника платежей, является задатком, она считается авансом».

Таким образом, о задатке можно говорить только в случае, когда его уплата прямо предусмотрена договором.

Соседние файлы в папке Налоговое (Задачи 2,3,4,5,7,8,9,11,12)