Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституційне право / Конституційне право.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
807.56 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ І СПОРТУ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО»

ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ З КОНСТИТУЦІЙНОГО ПРАВА УКРАЇНИ та методичні рекомендації до їх написання

для студентів II курсу вечірнього факультету

Харків 201

1

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Конституційне право - провідна галузь правової системи України, роль якої суттєво зростає на сучасному етапі суспільних перетворень. Наука конституційного права вирішує все більш широкий комплекс проблем державотворчого процесу. Написання курсових робіт з актуальних проблем конституційного права України допомагає формувати у студентів демократичну свідомість, розуміння тенденцій розвитку конституційного процесу в Україні на сучасному етапі.

Тематика робіт охоплює головні теми навчального курсу і актуальні проблеми розвитку сучасного державотворчого процесу. Студент вільно обирає тему курсової роботи. До кожної теми дається орієнтовний план, методичні рекомендації та література. Студент на власний розсуд може змінити план роботи, користуватися додатковою літературою і відповідними літературними та нормативними джерелами. Важливо, щоб тема була розкрита всебічно. При написанні роботи необхідно використовувати приклади з практики державотворчого процесу. Питання теми необхідно розкривати, аналізуючи положення чинної Конституції України (з урахуванням змін та доповнень до неї).

Студент повинен висловити власне ставлення до відповідних фактів, подій, до ідей і пропозицій, які є в рекомендованій літературі та в періодиці. При цьому не варто зловживати цитатами, які потрібно використовувати, як правило, для підтвердження відповідних положень або з метою критики ідей, норм права. Цитати, фактичні дані потрібно звірити і супроводити виноскою «низу сторінки. Список використаної літератури, нормативних та інших матеріалів треба вказати у відповідній послідовності наприкінці роботи. Слід зазначити дату написання роботи, а також її підписати.

При написанні курсових робіт бажано використовувати підручник «Конституційне право України» ( За ред. В.П.Колісника та Ю.Г.Барабаша): Харків: Право, 2008.

Робота має бути написана від руки, грамотно, акуратно, зрозумілим почерком, обсягом 30-36 сторінок учнівського зошита. Сторінки слід пронумерувати. З метою своєчасного рецензування курсових робіт робота має бути подана не пізніше ніж як за ЗО днів до початку сесії.

Студент, курсова робота якого не допущена до захисту або при захисті оцінена незадовільно, до складання іспиту не допускається. Повернену роботу студент повинен виконати повторно з урахуванням зауважень і рекомендацій викладача і разом із рецензією надіслати методистові факультету.

Тема 1. Історія українського конституціоналізму

План

  1. Конституціоналізм та головні підходи до його розуміння.

  2. Витоки українського конституціоналізму.

  3. Головні етапи розвитку українського конституціоналізму та їх загальна характеристика.

  4. Сучасний український конституціоналізм та конституційна реформа.

У роботі необхідно висвітлити різні підходи до визначення та змісту поняття конституціоналізму, показати витоки українського конституціоналізму, зосередивши увагу на виникненні та розвитку ідей конституції та конституціоналізму на теренах України, розглянути головні етапи поширення ідей конституціоналізму та проаналізувати їх запровадження в державно-правову практику. Головну увагу варто приділити сучасному етапу розвитку українського конституціоналізму, показавши при цьому які саме ідеї конституціоналізму знайшли втілення в конституційній реформі 2004 р., а також перспективам завершення її другого етапу.

Нормативні акти та література

Євграфов ГІ. Б. Конституція України: коментар змін (2004-2007). Теоретичні та практичні аспекти. - К.: Правова єдність, 2007. - 204 с.

Мироненко О. М. Історія Конституції України.-К.: Ін Юре, 1997.-60 с.

Орзих М. Ф., Крусян А. Р. Совремепньш консгитуционализм в Украине. Вступление к украинскому конституционному праву: Монография. - К.: Алерта, 2006. - 290 с.

Потульницький В.А. Історія української політології. -К.: Либідь, 1992. - 190 с.

Речицкий В. Конституциоиализм. Украинский опьіт / Харьковская правозащитная трупна. - X.: Фолио, 1998. - 160 с.

Рудик П. А. Коментар до конституційних змін. - К., 2008. - 220 с.

Стецюк П. Б. Основи теорії конституції та конституціоналізму . - Львів: Астролябія, 2003.-232 с.

Словська І.Є, Конституціоналізм як політико-правова теорія і практика: проблема визначення й аналізу // Часопис Київського університету права. - 2001.- № 1 С.39-44

Шаповал В. М. Сучасний конституціоналізм. - К., 2005. - 560 с

.Т е м а 2. Порядок прийняття та внесення змін до Конституції України

План

  1. Місце Конституції України в системі джерел українського конституційного права.

  2. Стабільність конституційних норм.

  3. Основні способи прийняття та внесення змін до конституцій (порівняльний аспект).

  4. Порядок прийняття Конституції та внесення змін до неї.

Практика Конституційного Суду України з питань реформування Основного Закону України1.

При написанні курсової робити необхідно керуватися наведеним планом. Слід виходити з того, що особливості прийняття та внесення змін до Конституції України визначаються ^загальним призначенням такого джерела права як конституція. Норми конституції характеризуються підвищеним рівнем стабільності та захисту. Отже суб’єктом прийняття конституції може бути як національний парламент, так і народ країни.

В курсовій доцільно навести порівняльний аналіз найбільш поширених способів внесення змін до основного закону. При висвітленні останнього питання варто послатися на досвід внесення змін до Конституції України в рамках політичної реформи 2004 р.

Нормативні акти та література

Тодьтка Ю.Н. Конституционное право Украиньк отрасль права, наука, учебная дисциплина. -Харьков: Фолио-Райдер, 1998. -С. 22-25; 30-32: 135-138.

Конституційна реформа: експертний аналіз. - Харків: Фоліо, 2004.

Конституционное (государственное) право зарубежньїх страті. Общая часть. - М.: Изд-во БЕК, 1996. - С. 59-68.

Гетьман В.П. Як приймалась Конституція України. - Київ: РІД «Янко», 1996. Сравнительное конституционное право. -М.: Манускрипт, 1996.

Рішення КСУ від 27 березня 2000 року (справа про всеукраїнський референдум за народною ініціативою)

Рішення Конституційного Суду від 16.04.2008 № 6-рп2008 (справа про прийняття Констит уції та законів на референдумі)

Рішення Конституційного Суду України від 05.10.2005 № 6-рп2005 (справа про

здійснення влади народом)

Всі пормативно-правові акти України можна знайти на сайті: Ь и р: //ро її а 1. гасі а. $до V. її а

/