Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Spetsialna.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
214.02 Кб
Скачать
  1. *Атерокальциноз

  2. Ліпосклероз

  3. Атероматоз

  4. Звиразкування

  5. Ліпоїдоз

  1. Хворий, який протягом багатьох років страждає на захворювання нирок, помер при явищах уремії. На розтині нирки різко зменшені за розміром, щільні, дріб-нозернисті, світло – сірого кольору. Як називаються нирки з такими змінами?

  1. *Вторинно зморщені.

  2. Первинно зморщені.

  3. Строкаті.

  4. Сальні.

  1. У чоловіка 71 років протягом 10 днів спостерігався пронос з домішками слизу і крові. Хворого було госпіталізовано у тяжкому стані, помер через 2 дні. При розтині померлого виявлено: дифтеритичний коліт з множинними виразками не-правильної форми різної глибини в си-гмоподібній і прямій кишках. При бак-теріологічному дослідженні висіяно шигели. Яке основне захворювання у хворого?

  1. *Дизентерія

  2. Черевний тиф

  3. Сальмонельоз

  4. Неспецифічний виразковий коліт

  5. Ієрсиніоз

  1. У хворого 75-ти років, який страждав на розповсюджений атеросклероз та помер від хронічної серцевої недостатності, на розтині виявлені звужені деформовані коронарні артерії серця, бугриста інтима, на розрізі білого кольору, кам’яниста. Назвіть стадію морфогенезу атеросклерозу:

  1. *Атерокальциноз

  2. Ліпоідоз

  3. Ліпосклероз

  4. Доліпідна стадія

  5. Стадія атероматоза

  1. Верхня частка правої легені збільшена, сірого кольору, безповітряна, з поверхні розрізу стікає каламутна рідина, на плеврі багато фібринозних плівок; мікроскопічно в альвеолах виявляється ексудат з присутністю нейтрофілів, десквамованих альвеолоцитов і ниток фібрину. Стінки бронха інтактні. Ваш діагноз?

    1. *Крупозна пневмонія

    2. Інтерстиціальна пневмонія

    3. Абсцес легенів

    4. Вогнищева пневмонія

    5. Грипозна пневмонія

  1. Хворий захворів гостро: висока температура, збільшена, болюча селезінка. На 10 день на шкірі живота з'явився розеолезно-папульозний висип. На 21 день настала смерть від перитоніту. При патологоанатомічному дослідженні трупа в клубової кишці виявлені глибокі виразки в області некротизованих групових лімфоїдних фолікулів (пеєрових бляшок). Одна з виразок перфорована, є фібринозно-гнійний розлитий перитоніт. Про яке захворювання можна подумати в даному випадку?

    1. *Черевний тиф

    2. Дизентерія

    3. Амебіаз кишечника

    4. Холера

    5. Сальмонельоз

  1. Хворий 22-х років поступив в стаціонар зі скаргами на лихоманку, слабкість. Один із збільшених шийних лімфовузлів узятий на гістологічне дослідження. Результати: в тканини лімфовузла виявлені вогнища некрозу, оточені епітеліоїдними клітинами, гігантськими багатоядерними клітинами Пирогова-Лангханса, а також лімфоцитами. Яке захворювання можна припускати в даному випадку?

    1. *Туберкульоз

    2. Лімфогранулематоз

    3. Лімфолейкоз

    4. Саркоїдоз

    5. Сифіліс

  1. При розтині померлого, в прямої і сигмовидної кишці видно дефекти слизової оболонки неправильної форми з нерівними контурами, вони зливаються між собою, залишаючи невеликі острівці збереженої слизової оболонки. Про який різновид коліту можна думати?

    1. *Виразковий коліт

    2. Фібринозний коліт

    3. Гнійний коліт

    4. Фолікулярний коліт

    5. Катаральний коліт

  1. Хворий 59 років, що страждає трансмуральний інфаркт міокарда лівого шлуночка, помер від справжнього розриву серця - тампонади серця. Який процес в зоні інфаркту міг сприяти розриву серця?

    1. *Аутолітичні процеси розплавлення тканини міокарда (міомаляція)

    2. Заміщення сполучною тканиною зони інфаркту (організація)

    3. Підвищення тиску в малому колі кровообігу

    4. Формування рубця з тонкою стінкою лівого шлуночка

    5. -.

  1. При мікроскопічному дослідженні прямої кишки виявлені великі вогнища некрозу слизової оболонки, некротичні маси просякнуті фібрином, утворюючи плівку. Слизова і підслизова оболонки по периферії ділянок некрозу повнокровні, набряклі з крововиливами і лейкоцитарною інфільтрацією. Яке захворювання можна припустити?

    1. *Дизентерія

    2. Холера

    3. Амебіаз

    4. Черевний тиф

    5. Сальмонельоз

  1. У хворого, померлого через 3 тижні від початку пневмонії, нижня доля правої легені різко збільшена, щільна, безповітряна, сіра, з накладеннями фібрину на плеврі. При мікроскопії у всих альвеолах цієї долі виявлено фібрин та сегментоядерні лейкоцити. Ваш діагноз:

  1. *Крупозна пневмонія

  2. Вогнищева бронхопневмонія

  3. Грипозна пневмонія

  4. Фібринозний плеврит

  5. Інтерстициальна пневмонія

  1. Чоловік віком 42 роки помер при явищах вираженої інтоксикації і дихальної недостатності. На розрізі тканина легень у всіх відділах строката, з множинними дрібновогнищевими крововиливами та вогнищами емфіземи. Гістологічно у легенях: геморагічна бронхопневмонія з абсцедуванням, у цитоплазмі клітин епітелію бронхів еозинофільні і базофільні включення. Діагностуйте виявлене на секції захворювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]