Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка. Анатомія.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Тема 26. М’язи та фасції плечового поясу. Пахвова порожнина. М’язи та фасції плеча. Топографія плеча.

Кількість годин – 2

1.Актуальність теми. Спроможність організму до переміщення здійснюється за допомогою спеціалізованої тканини – м’язової. Після вивчення пасивної частини опорнорухового апарату (скелет та його з’єднання) вивчаємо скелетну (посмуговану) мускулатуру, що рухає окремі частини тіла та тіло в цілому. Будова рухового апарата є предметом анатомії, але знання цього розділу необхідне для засвоєння біохімії, яка вивчає біоенергетику м’язів, для фізіології, біомеханіки, біокібернетики, лікувальної фізкультури.

2. Навчальні цілі. Вивчити на препаратах, схемах, муляжах та малюнках топографію м’язів поясу верхньої кінцівки та плеча, їх функціональне значення. Топографія пахвової порожнини.

3. Базовий рівень знань та вмінь:

- з курсу біології: філогенез м’язової системи;

- з курсу анатомії: знання будови скелета;

4. Зміст теми заняття. М'язи верхньої кінцівки (musculi membri superioris)

І. М'язи плечового пояса (musculi cinguli membri superioris)

- Дельтоподібний м'яз (musculus deltoideus) - починається від ключиці і лопатки (акроміона, ості лопатки); прикріплюється до дельтоподібної горбистості плечової кістки. Функція: відводить руку (плече), передні волокна м'яза виконують згинання, а задні - розгинання плеча.

- надостьовий м'яз (musculus supraspinаtus) - починається в одноіменній ямці лопатки; прикріплюється до великого горбка плечової кістки. Функція: відводить руку (плече).

- підостьовий м'яз (musculus infraspinatus) - починається е одноіменній ямці лопатки; прикріплюється до великого горбка плечової кістки. Функція: обертає плече назовні (супінація плеча).

- малий круглий м'яз (musculus teres minor) - починається від тильної поверхні лопатки; прикріплюється до великого горбка плечової кістки. Функція: обертає плече назовні (супінація).

- великий круглий м'яз (musculus teres major) - починається від нижнього кута лопатки; прикріплюється до малого горбка плечової кістки. Функція: обертає плече всередину (пронація), розгинає і приводить руку (плече).

- підлопатковий м'яз (musculus subscapulars) - починається в одноіменній ямці лопатки; прикріплюється до малого горбка плечової кістки. Функція: обертає плече всередину (пронація), приводить руку (плече).

2. М'язи плеча (musculi brаchii):

2.1. передня група - згиначі:

- Дзьобо-плечовий м'яз (musculus coracobrachialе) - починається від дзьобоподібного відростка лопатки; при­кріплюється до плечової кістки. Функція: згинає і приводить плече.

- Двоголовий м'яз плеча (musculus biceps brаchii) - починається двома головками: довгою головкою (caput Iongum) - від верхнього краю суглобової западини лопатки і короткою головкою (caput breve) від дзьобоподібного від­ростка лопатки; прикріплюється до горбистості променевої кістки. Функція: згинає плече і передпліччя.

- Плечовий м'яз (musculus brachiаlis) - починається від плечової кістки; прикріплюється до горбистості ліктьо­вої кістки. Функція: згинає передпліччя.

2.2. задня група - розгиначі:

- Триголовий м'яз плеча (musculus triceps brаchii) - починається трьома головками: довгою головкою (caput longum) - від нижнього краю суглобової западини лопатки, медіальною і латеральною головками від плечової кістки; прикріплюється до ліктьового відростка. Функція: розгинає плече і передпліччя.

- Ліктьовий м'яз (musculus anconeus) - починається на задній поверхні латерального надвиростка плечової кіст­ки; прикріплюється до ліктьового відростка. Функція: розгинає передпліччя.

Топографія верхньої кінцівки: - дельто-грудна борозна (sulcus deltoideopectorаlis) - розміщена між дельтоподібним і великим грудним м'язами; пахвова порожнина (cаvitas axillaris) - має чотири стінки: передню, утворену великим і малим грудними м'язами; задню, утворену найширшим м'язом спини, підлопатковим і великим круглим м'язами; медіальну – переднім зубчастим м'язом; латеральну, утворену плечовою кісткою, двоголовим та дзьобоплечовим м'язами. На задній стінці знаходиться трикутний простір, обмежений хірургічною шийкою плечової кістки, великим круглим і підлопатковим м'язами. Цей простір довгою головкою триголового м'яза ділиться на два отвори: латеральний - 4-сторонній (foramen quadrilаterum) і ме­діальний - 3-сторонній (foramen trilаterum); передня стінка пахвової порожнини поділяється на три трикутники:

ключично-грудний (trigonum clavipectorаle),обмежений ключицею і верхнім краєм малого грудного м'яза; грудний (trigonum pectorаle), який відповідає малому груд­ному м'язу (обмежений верхнім та нижнім краями малого грудного м'яза); підгрудний (trigonum subpectoralе), обмежений нижнім краєм малого грудного м'яза і нижнім краєм великого грудного м'яза;

  • плечом'язовий канал (canаlis humeromusculаris) – канал променевого нерва (canаlis nervi radiаlis) – спіральний канал (canаlis spirаlis) - утворений борозною променевого нерва (спіральною борозною) і триголовим м'язом;

  • між плечовим м'язом і двоголовим м'язом є медіальна і латеральна двоголові борозни (sulcus bicipitаlis mediаlis et sulcus bicipitdlis lateralis);

Матеріали для самопідготовки.

А. Питання для самоконтролю:

1. Класифікація м’язів верхньої кінцівки?

2. Топографія та функції м’язів плечового поясу?

3. Топографія та функції м’язів передньої групи плеча?

4. Топографія та функції м’язів задньої групи плеча?

Б. Ситуаційні задачі.

1. У чоловіка 28 років, після травми порушена функція приведення в плечовому суглобі. Функція якого м’язу, вірогідніше всього, ушкоджена?

А. Дельтоподібного.

В. Великого круглого.*

С. Підлопаточного.

D.Підостьового.

E. Надостьового.

2. Під час огляду травматологом чоловіка 43 років, було встановлено обмеження повороту плеча назовні, приведення його до тулубу і часткове розгинання. Функція якого м’язу ушкоджена?

А. Дельтоподібного.

В. Підлопаткового.

С. Надостьового.

D.Підостьового.*

E. Великого круглого.

3. До травматолога звернувся чоловік 56 років, у якого після огляду було встановлено ушкодження підлопаткового м’язу. Яка функція плечового суглобу, вірогідніше всього, ушкоджена?

А. Приведення.

В. Відведення.

С. Супінація.

D. Пронація.*

E. Згинання.

4. Рентгенологічно у пацієнта діагностовано перелом плечової кістки в ділянці міжгорбкової борозни. Сухожилок якого м’яза може бути травмований уламками кістки в першу чергу?

A *Двоголового м’яза плеча

B Дельтовидного м’яза

C Великого круглого м’яза

D Найширшого м’яза спини

E Великого грудного м’яза

5. Чоловік 42 років звернувся до медпункта з приводу різаної рани нижньої частини передньої поверхні плеча. Об’єктивно: затруднене згинання передпліччя. Які з названих м’язів ймовірно ушкоджені у хворого?

A *M. brachialis, m. biceps brachii.

B M.biceps brachii, m. anconeus.

C M.coracobrachialis, m. supraspinatus.

D M. deltoideus, m. infraspinatus.

E M. deltoideus, m. biceps brachii.

6. При падінні з висоти постраждалий вдарився передньою поверхнею плеча об виступаючий твердий предмет. При огляді хірургом констатований розрив двоголового м'яза плеча. Які функції верхньої кінцівки будуть порушенн при вказаній травмі двоголового м'яза?

A *Згинання плеча, передпліччя та супінація передпліччя.

B Згинання та пронація передпліччя.

C Згинання передпліччя та кисті.

D Згинання плеча, передпліччя та кисті.

E Згинання плеча і передпліччя.

7. У пацієнта перелом плечової кістки на межі середньої та нижньої третини, з частковою втратою функції згинання передпліччя. Порушення функцій якого м'язу викликало це ушкодження?

A *Musculus brahialis

B Musculus coracobrachialis

C Musculus triceps brachii

D Musculus anconeus

E Musculus brachio radialis

8. Чоловік 45 років в наслідок травми на виробництві пошкодив задню ділянку лівого ліктьового суглоба. Об’єктивно: затруднене розгинання передпліччя. Які м’язи наймовірніше усього ушкоджені?

A * M. triceps brachii, m anconeus

B M. brachioradialis, m. anconeus.

C M. biceps brachii

D M. biceps brachii, m. anconeus

E M. triceps brachii

9. Під час підготовки до змагань гімнаст отримав травму з вивихом у плечовому суглобі. Сухожилок якого м’яза плеча проходить всередині порожнини вищезазначеного суглоба і може бути пошкодженим?

A *Двоголового м’яза плеча

B Триголового м’яза плеча

C Дзьобоплечового м’яза

D Плечового м’яза

E Дельтоподібного м’яза

10. У хворого глибока різана рана на задній поверхні плеча в середній його третині. Про ушкодження якого м’яза у нього можна думати?

A *Трьохголовий м’яз плеча

B Двоголовий м’яз плеча

C Ліктьовий м’яз

D Плечевий м’яз

E Дзьобоподібно-плечевий м’яз

11. Після травми хворий не може розігнути руку в ліктьовому суглобі. Порушення функцій якого з основних м’язів може це спричинити?

A *m. triceps brachii

B m. subscapularis

C m. teres major

D m. infraspinatus

E m. levator scapulae

Рекомендована література.

- основна

1. В.Г.Ковешников «Анатомія людини» Луганськ, 2005, Т.1.

2. Синельников Р.Д. Атлас анатомии человека. – М.: Медицина, 1989. – Т. I. – С. 23-38.

- додаткова

1. Анатомия человека. Т. 1. /Э.И. Борзяк, Е.А. Добровольская, В.С. Ревазов, М.Р. Сапин/ Под ред. М.Р. Сапина. – М.: Медицина, 1987. – С. 3-6, 12-14, 21-22.

2. Привес М.Г., Лысенков Н.К., Бушкович В.И. Анатомия человека. – Санкт- Петербург: Гиппократ, 1997. – C. 14-19, 27-29, 34-36.