Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка. Анатомія.doc
Скачиваний:
176
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать

Тема 22. М’язи та фасції грудної клітки. Діафрагма.

Кількість годин – 2

1.Актуальність теми. Спроможність організму до переміщення здійснюється за допомогою спеціалізованої тканини – м’язової. Після вивчення пасивної частини опорнорухового апарату (скелет та його з’єднання) вивчаємо скелетну (посмуговану) мускулатуру, що рухає окремі частини тіла та тіло в цілому. Будова рухового апарата є предметом анатомії, але знання цього розділу необхідне для засвоєння біохімії, яка вивчає біоенергетику м’язів, для фізіології, біомеханіки, біокібернетики, лікувальної фізкультури.

2. Навчальні цілі. Уміти знаходити, показувати і називати м’язи грудної клітки, діафрагми, знати початок і прикріплення кожного м’яза, їхню функцію.

3. Базовий рівень знань та вмінь:

- з курсу біології: філогенез м’язової системи;

- з курсу анатомії: знання будови скелета;

4. Зміст теми заняття. М'язи грудної клітки (musculi thoracis).Вони поділяються на поверхневі, або м'язи, які діють на суглоби плечового пояса, та глибокі, або власні м'язи (аутохтонні).

Поверхневі м'язи грудної клітки:

1. Великий грудний м'яз (musculus pectorаlis major) - починається від грудинного кінця ключиці, грудини, хрящів II-VII ребер; прикріплюється до плечової кістки (до великого горбка). Функція: згинає, приводить, пронує (обертає всередину) плече.

2. Малий грудний м'яз (musculus pectorаlis minor) - лежить під великим грудним м'язом, починається від II-V ребер; прикріплюється до дзьобоподібного відростка лопатки. Функція: зміщує лопатку вниз і вперед.

3. Підключичний м'яз (musculus subclаvius) -розміщений між ключицею та 1-м ребром. Функція: зміщує ключицю вниз.

4. Передній зубчастий м'яз (musculus serrаtus anterior) - починається зубцями від 9 верхніх ребер; прикріплюється до медіального краю лопатки. Функція: зміщує лопатку до тулуба.

Поверхневі м'язи грудної клітки при фіксованих верхніх кінцівках підіймають ребра і таким чином беруть участь у диханні (поверхневі м'язи грудної клітки називають допо­міжними дихальними м'язами).

Глибокі м'язи грудної клітки:

1. Зовнішні міжреберні м'язи (musculi intercostаles externi) - починаються від нижнього краю ребра, йдуть зверху вниз і ззаду наперед і прикріплюються до верхнього краю нижнього ребра. Функція: підіймають ребра, розширюючи грудну клітку, і таким чином беруть участь у диханні (вдих).

2. Внутрішні міжреберні м'язи (musculi intercostаles interni) - лежать під зовнішніми, волокна їх йдуть у протилежному напрямку порівняно зі зовнішніми міжре­берними м'язами. Функція: опускають ребра, звужуючи грудну клітку, і таким чином беруть участь у диханні (видих).

3. Підреберні м'язи (musculi subcostаles) - ле­жать на внутрішній поверхні задньої стінки грудної клітки, мають такий же напрямок волокон, як внутрішні міжре­берні м'язи, але перекидаються через одне-два ребра. Функція: опускають ребра при диханні (видих).

4. Поперечний м'яз грудної клітки (musculus transversus thoracis) - розміщений на внутрішній поверхні передньої стінки грудної клітки; починається від тіла гру­дини, мечоподібного відростка; прикріплюється до хрящів II-VI ребер. Функція: опускає ребра, беручи участь у диханні (видих).

5. Діафрагмальний м'яз (musculus phrenicus) - грудочеревна перепона - починається від поперекових хребців (поперекова частина - pars lumbalis), від хрящів VII-XII ребер (реберна частина - pars costаlis), від зад­ньої поверхні мечоподібного відростка (грудинна частина - pars sternаlis). Волокна всіх вищевказаних частин сходяться в сухожилковий центр (centrum tendineum). Поперекова частина складається з правої ніжки (crus dextrum) і лівої ніжки (crus sinistrum). Функція: бере участь у диханні.

Діафрагма (diaphrаgma) - це діафрагмальний м'яз, покритий внутрішньогрудною фасцією і частково плеврою зі сторони грудної порожнини, а також внутрішньочерев­ною фасцією і очеревиною зі сторони черевної порожнини. Діафрагма має 3 отвори: отвір порожнистої вени (foramen venae cаvae), розміщений в сухожилковому центрі; аортальний розтвір (hiatus aorticus) і стравохідний розтвір (hiatus esophdgeus), розміщені в поперековій частині діафрагми, утворені переплетенням ніжок діафрагмального м'яза.

В діафрагмі є "слабі" місця, де відсутні м'язові волокна, а є лише фасції та серозні оболонки. Ці "слабі" місця діаф­рагми парні, розміщені між частинами діафрагмального м'яза і називаються трикутниками діафрагми: грудинно-реберний трикутник (trigonum sternocostаle); попереково-реберний трикутник (trigonum lumbocostalе).При надмірно широких трикутниках діафрагми можливі діафрагмальні кили (випини вмісту черевної порожнини у грудну).

Фасціі грудної клітки: поверхнева фасція (fascia superficiаlis) - охоплює молочну залозу; власна фасція (fascia propria) має 2 частини: грудну (fascia pectorаlis) і ключичногрудну (fascia clavipectorаlis); внутрішньогрудна фасція (fascia endothorаcica) - вистилає стінки грудної порожнини.

Особливості дитячого віку. З м'язів грудей діафрагма має відмінні риси за формою і розташуванню. Реброва частина діафрагми має більш низке прикріплення. Після перших двох рухів діафрагма опускається. У недихаючої дитини вона розташована на рівні Th7. У новонародженого, що дихав – на рівні Th8, в однорічному віці на рівні Th10. Купол діафрагми уплощается і опускається. Екскурсія діафрагми новонародженого обмежена верхнім краєм IV ребра і нижнім краєм VI ребра, у дорослого - V і VI ребра. На третьому році життя діафрагма починає приймати положення і форму, властиві дорослому організму.

Матеріали для самопідготовки.

А. Питання для самоконтролю:

1. Класифікація м’язів грудей?

2. Поверхневі м’язи, топографія, функції?

3. Глибокі м’язи, топографія, функції?

4. Фасції грудей?

5. Діафрагма, будова.

6. Слабкі місця діафрагми

Б. Ситуаційні задачі.

1. B період пологів у жінки розвинулися явища, характерні для діафрагмальної грижі. Вкажіть найбільш слабкі місця діафрагми, де можливе утворення гриж в результаті підвищення внутрішньочеревного тиску.

A. Сухожильний центр.

B. Поперекова частина.

C. Реброва частина.

D. Грудинна частина.

E. Попереково-реберні і грудино-реберные трикутники.

2. У пацієнта внаслідок травми пошкоджені м’язи, які підіймають ребра. Який з перелічених м’язів ?

А. Зовнішні міжреброві.*

У. Внутрішні міжреброві.

С. Поперечній м’яз грудної клітки.

D.Підреброві.

E. –

Рекомендована література.

- основна

1. В.Г.Ковешников «Анатомія людини» Луганськ, 2005, Т.1.

2. Синельников Р.Д. Атлас анатомии человека. – М.: Медицина, 1989. – Т. I. – С. 23-38.

- додаткова

1. Анатомия человека. Т. 1. /Э.И. Борзяк, Е.А. Добровольская, В.С. Ревазов, М.Р. Сапин/ Под ред. М.Р. Сапина. – М.: Медицина, 1987. – С. 3-6, 12-14, 21-22.

2. Привес М.Г., Лысенков Н.К., Бушкович В.И. Анатомия человека. – Санкт- Петербург: Гиппократ, 1997. – C. 14-19, 27-29, 34-36.