Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
40
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
95.74 Кб
Скачать

Группа 1149

    1. Розрахунок реактивної потужності і вибір компенсуючих пристроїв та місця їх встановлення

Навантаження підприємств звичайно має індуктивний характер, який спричиняє споживання реактивної потужності. Ця потужність у свою чергу спричиняє такі негативні явища, як збільшення плати за спожиту електроенергію, додаткові втрати в струмопровідних елементах, завищення потужності трансформаторів, перерізів кабелів та провідників, відхилення напруги в мережі від номінальної.

Для зменшення негативного впливу реактивної електроенергії використовують компенсацію реактивної потужності (КРП). Заходи компенсації реактивної потужності, що протікає між джерелами та електроприймачами, природно без використання спеціальних заходів компенсації, а тому не потребують великих матеріальних затрат для їх реалізації. Тому ці заходи мають впроваджуватися в першу чергу, і лише коли їх наслідки будуть недостатніми для досягнення необхідного ступеня компенсації, повинні розглядатися і впроваджуватися засоби і способи штучної компенсації.

Розрахунок потужності засобів КРП базується на тому, що в більшості випадків компенсувати реактивну потужність, як правило, економічно доцільно не повністю ( ), а до певних значень, що встановлюються нормативними документами для характеристики вузлів електропостачальної системи.

Залежно від місця підключення засобів КРП розрізняють індивідуальну, групову та централізовану компенсацію. Для кожного виду компенсації використовується своя методика розрахунку необхідної потужності засобів КРП.

У даному курсовому проекті я вибираю групову компенсацію, оскільки вона є більш поширеною і засоби КРП приєднуються у вузлах живлення групи електроприймачів. При такій компенсації зменшується перетікання реактивної потужності в цехових електричних мережах, у силових трансформаторах цехових ТП тощо.

Перевагою такої компенсації є суттєве збільшення часу використання засобів КРП. Ефективність використання засобів КРП при такій компенсації значною мірою залежить від можливості регулювання їх реактивної потужності залежно від зміни величини коефіцієнту потужності у вузлі підключення протягом зміни або доби. При такій компенсації підвищується надійність і зменшуються компенсаційні витрати.

Одним із найбільш поширених засобів КРП при груповій компенсації є конденсаторні установки. Для визначення необхідної потужності конденсаторної установки на практиці використовують різні методи розрахунку.

У даній роботі я скористаюсь табличним методом розрахунку.

Розглянемо механічний цех.

Необхідна потужність конденсаторної установки визначається за формулою:

(2.5.1)

- найбільша активна потужність у вузлі підключення конденсаторної установки, кВт;

- коефіцієнт, що визначається з таблиці 5.13 [Василега]

Для визначення величини коефіцієнту необхідними вихідними даними є значення коефіцієнту потужності при роботі без конденсаторної установки потрібне значення коефіцієнту потужності при використанні конденсаторної потужності.

Активна потужність навантаження – 135,1 кВт.

Коефіцієнт потужності при роботі без конденсаторної установки - 0,5.

Потрібне значення коефіцієнта потужності при використанні конденсаторної установки – 0,97.

Коефіцієнт згідно таблиці 5.13 [2] – 1,54.

Необхідна потужність конденсаторної установки буде:

кВАр.

(2.5.2)

Згідно з таблиці 5.6 [2] номінальна потужність конденсаторної установки типу УКМ58-0,4-225-25 УЗ з параметрами:

  • номінальна потужність - Qн=225 кВАр;

  • величина найменшого ступеня компенсації - Qст=25 кВАр.

Вибір компенсаційних пристроїв

Найбільш розповсюдженим методом компенсації реактивної потужності являється безпосередньо на підстанції установка конденсаторних пристроїв. З пункту 2.4 беру значення реактивної потужності і вибираю по них компенсаційну установку з каталогу Установки конденсаторні. Дані занесені в таблицю 2.4.1.

Таблиця 2.5.1

Конденсаторні установки 10 цеху

Назва цеху

кВАр

Назва компенсаційної установки

кВАр

Кількість ступенів

кВАр

Механічний цех

143,53

УКАР 2

140

7

20

Соседние файлы в папке Василишин