Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lavrova_I_I_-_Konspekt_lektsy.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
588.29 Кб
Скачать

3. Україна в умовах «перебудови» (1985-1991 рр.)

У березні 1985 р. новим секретарем ЦККПРС було обрано М.Горбачова. За його ініціативи у квітні 1985 р. було проголошено курс на «перебудову», яка розпочалася як революція «згори». На початковому етапі цей курс передбачав поліпшення управління господарством. Перетворення стосувалися передусім економіки.

З часом активізується суспільно-політичне життя. Зміцнюється гласність, породжується плюралізм думок. Внаслідок гласності відбувається ліквідація «білих плям» в історії, розгортається дискусія навколо вузлових історичних проблем, в суспільно-історичній думці переоцінюється діяльність історичних осіб.

У квітні 1986 р. сталася катастрофа на Чорнобильській АЕС (трагедія планетарного масштабу). Аварія оголила вади командної системи: порушення технологічної дисципліни, правил безпеки, безпечність та безвідповідальність вчених.

Виникають неформальні організації, які спочатку створювалися на основі спільних інтересів – музика, історія, колекціонування тощо.

У червні 1989 р. в Україні вже діяло 47 тис. неформальних об’єднань, у т.ч., політичних, культурно-історичних, екологічних громадських об’єднань. Найпомітніші: Товариство української мови імені Т. Шевченка, історико-просвітнє товариство «Меморіал», екологічне об’єднання «Зелений світ». Політичні об’єднання – Український культурологічний клуб, «Товариство Лева», українознавчий клуб «Спадщина», студентське об’єднання «Громада», Українська Гельсинська спілка (відновила роботу у 1987 р.), яка першою в республіці заявила про необхідність побудови самостійної української держави. За активного сприяння УГС у Львові відбулася перша політична демонстрація і перший за радянських часів політичний страйк. На першотравневу демонстрацію львів’яни вперше вийшли з синьо-жовтими прапорами.

У вересні 1989 р. був утворений Народний Рух України (НРУ). Окреслилися дві течії: поміркована (виступали за незалежну Україну в межах реформованої союзної федерації) та радикальна (за вихід України зі складу СРСР).

Розгортається багатопартійність. Виникають політичні партії: Українська Республіканська партія (створена першою, на базі УГС), Українська національна партія (Львів, 1989 р.), Українська християнсько-демократична партія, Партія зелених тощо. На 1991 р. нараховувалося майже 20 опозиційних партій.

Відбувається політизація суспільства, поляризація політичних сил. Виникає робітничий рух, який виявляється у страйках шахтарів Донбасу, мітингах робітників. Серед подій політичного життя відзначалася річниця злуки УНР та ЗУНР 21 січня 1990 р. Живий ланцюг (450 тис. – 5 млн. осіб) простягся від Києва до Львова.

У березні 1990 р. Горбачова обирають Президентом СРСР.

16 липня 1990 р. Верховна Рада України прийняла Декларацію про державний суверенітет України. Декларація поклала початок мирному процесу відродження незалежності України.

Підписання нового союзного договору було призначено на 20 серпня 1991 р. За цих обставин противники реформ спробували здійснити державний переворот. Однак демократичним силам вдалося встояти. За цих умов Верховна Рада України прийняла Акт про незалежність 24 серпня 1991 р.

Таким чином, процеси перебудови сприяли активізації демократичного, національно-визвольного руху. Величезною подією історичного значення стало проголошення державної незалежності України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]