3.СКЛАДАННЯ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ

3.1. БАЛАНС

3. СКЛАДАННЯ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ

Фінансова звітність – бухгалтерська звітність, що містить інформацію про фінансовий стан, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства за звітний період.

Загальні вимоги до фінансової звітності викладено у статтях 11 – 14 Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність” та у ПБО 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності”.

Метою складання фінансової звітності є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності, рух грошових коштів та зміни у власному капіталі підприємства, яка необхідна для прийняття рішень щодо:

-придбання, продажу та володіння цінними паперами;

-участі в капіталі підприємства;

-оцінки якості управління;

-оцінки здатності підприємства своєчасно виконувати свої зобов’язання;

-забезпеченості зобов’язань підприємства;

-визначення суми дивідендів, що підлягають розподілу;

-регулювання діяльності підприємства;

-інших рішень.

Відповідно до статті 11 Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” на основі даних бухгалтерського обліку всі підприємства повинні складати фінансову звітність. До складу фінансової звітності підприємств (крім бюджетних установ, представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності та суб’єктів малого підприємництва, визнаних такими відповідно до чинного законодавства) включаються такі звіти:

1.Баланс;

2.Звіт про фінансові результати;

3.Звіт про рух грошових коштів;

4.Звіт про власний капітал;

5.Примітки до фінансової звітності.

Уповному складі фінансова звітність готується підприємствами за календарний рік. Крім того, щоквартально всі підприємства та організації готують проміжну фінансову звітність у складі Балансу та Звіту про фінансові результати. Баланс складається станом на кінець останнього дня кварталу (року), а Звіт про фінансові результати – наростаючим підсумком з початку звітного року.

Для новоствореного підприємства перший звітний період може бути менший ніж 12 місяців, але не більше 15 місяців. Звітним періодом підприємства, що ліквідується, є період з початку року до моменту ліквідації.

Відповідно до статті 14 Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” фінансова звітність підприємств не становить комерційної таємниці, крім випадків, передбачених законодавством.

Строки та порядок подання фінансової звітності визначено у “Порядку подання фінансової звітності”, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2000 р. №419.

340

USAID / IBTCI Проект реформи бухгалтерського обліку та аудиту в Україні

3.СКЛАДАННЯ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ

3.1. БАЛАНС

Дія цього Порядку поширюється на всіх суб’єктів господарювання незалежно від організаційно-правової форми і форми власності, а також на представництва іноземних суб’єктів господарської діяльності (далі – “підприємства”), які зобов’язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно з законодавством.

Підприємства зобов’язані подавати квартальну та річну фінансову звітність таким користувачам:

органам, до сфери управління яких вони належать;

трудовим колективам на їх вимогу;

власникам (засновникам) відповідно до установчих документів;

органам державної статистики;

органам державного казначейства або місцевим фінансовим органам (щодо використання бюджетних асигнувань);

іншим користувачам згідно з законодавством (зокрема, Національному банку, Державній комісії з цінних паперів та фондового ринку).

Квартальна фінансова звітність (крім зведеної та консолідованої) подається не пізніше ніж на 25 день після закінчення звітного кварталу, а річна – не пізніше 20 лютого наступного за звітним року.

У Законі визначено перелік організаційно-правових форм і видів діяльності підприємств та організацій, які зобов’язані не пізніше 1 червня наступного за звітним року оприлюднювати річну фінансову звітність та консолідовану звітність шляхом публікації у періодичних виданнях або розповсюдження її у вигляді окремих друкованих видань. До таких підприємств відносяться:

-відкриті акціонерні товариства;

-підприємства-емітенти облігацій;

-банки;

-довірчі товариства;

-валютні та фондові біржі;

-інвестиційні фонди;

-інвестиційні компанії;

-кредитні спілки;

-недержавні пенсійні фонди;

-страхові компанії;

-інші фінансові установи.

Відповідно до п. 12 “Порядку подання фінансової звітності” перед складанням річної фінансової звітності підприємства зобов’язані проводити інвентаризацію активів та зобов’язань.

Весь цикл бухгалтерського обліку від здійснення операції до складання фінансової звітності може бути поділений на такі етапи:

1)відображення всіх операцій у первинних документах;

2)аналіз операції, її визнання та оцінка відповідно до вимог ПБО, а також відображення у певних регістрах бухгалтерського обліку (відомості, журнали);

3)внесення записів за результатами інвентаризації щодо активів та зобов’язань до регістрів;

USAID / IBTCI Проект реформи бухгалтерського обліку та аудиту в Україні

341

3.1.БАЛАНС

4)перенесення даних у Головну книгу;

5)закриття рахунків доходів та витрат;

6)складання оборотно-сальдового балансу;

7)складання фінансової звітності (Баланс, Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал, Примітки).

Оборотно-сальдовий баланс – це перелік всіх рахунків із зазначенням сальдо на початок звітного періоду, оборотів за дебетом і кредитом рахунків і сальдо на кінець періоду. Він робиться на основі даних Головної книги та дає можливість перевірити рівність залишків за дебетом залишкам за кредитом та рівність дебетових та кредитових оборотів за звітний період. На основі оборотно-сальдового балансу складається Баланс та Звіт про фінансові результати.

Етапи 1, 2, 4, 5, 6 та частково 7 здійснюються підприємством щомісяця (або раз у квартал).

Етап 3 пов’язаний з проведенням інвентаризації. Згідно зі статтею 10 Закону “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність” періодичність проведення інвентаризації визначається власником (керівником) підприємства, крім випадків, коли її проведення є обов’язковим згідно з законодавством. Такі випадки визначені в п.3 “Інструкції про інвентаризацію основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і документів та розрахунків” (затвердженої наказом МФУ від 11 серпня 1994 р. №69, із змінами і доповненнями внесеними наказами МФУ від 5 грудня 1997 р. №268 та від 26 травня 2000 р. №115). Так, проведення інвентаризації є обов’язковим перед складанням річної бухгалтерської звітності, крім майна, цінностей, коштів і зобов’язань, інвентаризація яких проводилась не раніше 1 жовтня звітного року. Інвентаризація будівель, споруд та інших нерухомих об’єктів основних фондів може проводитись один раз у три роки, а бібліотечних фондів – один раз у п’ять років.

Форми фінансової звітності підприємств та порядок їх заповнення встановлені у відповідних ПБО та будуть розглянуті нижче.

3.1. БАЛАНС

Зміст і форма Балансу та загальні вимоги до розкриття його статей визначаються ПБО 2 “Баланс”.

Загальні вимоги до складання звіту

Згідно з ПБО 2 метою складання Балансу є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан підприємства на звітну дату. Баланс підприємства складається станом на кінець останнього дня звітного періоду (ПБО 1, п. 12). Баланс подається у складі річної та проміжної (квартальної) звітності. Крім того, підприємства складають Баланс на кінець місяця.

У Балансі підприємства відображаються активи, зобов’язання та власний капітал підприємства за умови відповідності всім критеріям визнання (ПБО 2, п. 4, 10 – 13). Якщо об’єкт бухгалтерського обліку не відповідає принаймні одному із критеріїв визнання, то він не відображається у Балансі.

Активи – ресурси, контрольовані підприємством у результаті минулих подій, використання яких, як очікується, приведе до надходження економічних вигод у майбутньому.

342

USAID / IBTCI Проект реформи бухгалтерського обліку та аудиту в Україні

3.1. БАЛАНС

Актив відображається у Балансі за умови, що оцінка його може бути достовірно визначена і очікується отримання в майбутньому економічних вигод, пов’язаних з його використанням.

Витрати на придбання та створення активу, які, відповідно до критеріїв визнання активу, не можуть бути відображені у Балансі, включаються до складу витрат звітного періоду у Звіті про фінансові результати. Наприклад, якщо підприємство не впевнене у можливості отримання економічної вигоди від використання активу, то йому слід, склавши відповідний первинний документ, списати цей актив з балансу і відобразити його у складі витрат поточного періоду у Звіті про фінансові результати.

У випадку, коли підприємство не може достовірно оцінити актив, але вважає дану інформацію суттєвою, воно розкриває інформацію щодо нього в Примітках до річної фінансової звітності.

Зобов’язання – заборгованість підприємства, яка виникла внаслідок минулих подій і погашення якої, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Зобов’язання відображається у Балансі, якщо його оцінка може бути достовірно визначена та існує ймовірність зменшення економічних вигод у майбутньому внаслідок його погашення.

Власний капітал – частина в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань.

Власний капітал відображається у Балансі одночасно з відображенням активів або зобов’язань, які призводять до його зміни.

Згортання статей активів та зобов’язань є неприпустимим, крім випадків, передбачених відповідними положеннями (стандартами).

Наприклад, неприпустимим є згортання дебіторської та кредиторської заборгованостей за продукцію, товари, роботи, послуги; дебіторської заборгованості та зобов’язань за різними видами податків, що обліковуються на рахунку 641 тощо.

Можливість згортання статей активів та зобов’язань передбачена тільки у пунктах 16 та 17 ПБО 17 “Податок на прибуток”:

дебіторська заборгованість та зобов’язання з поточного податку на прибуток згортаються, якщо погашення зобов’язання відбудеться заліком цієї заборгованості.

У консолідованому Балансі дебіторська заборгованість та зобов’язання з поточного податку на прибуток відображаються розгорнуто;

відстрочені податкові активи та відстрочені податкові зобов’язання згортаються, якщо сплата податку на прибуток контролюється одним і тим самим податковим органом.

У консолідованому Балансі відстрочені податкові активи та відстрочені податкові зобов’язання відображаються розгорнуто.

Згортання відстрочених податкових активів та відстрочених податкових зобов’язань полягає у визначенні різниці між сумою визнаних відстрочених податкових активів (рахунок 17) і сумою визнаних відстрочених податкових зобов’язань (рахунок 54). Відповідно у Балансі підприємства буде відображений або відстрочений податковий актив (рядок 060), або відстрочене податкове зобов’язання (рядок 460) у разі, якщо це не консолідований звіт.

USAID / IBTCI Проект реформи бухгалтерського обліку та аудиту в Україні

343

3.1. БАЛАНС

Всі статті Балансу розташовані за принципом зростання ліквідності. Активи поділені на оборотні та необоротні, а зобов’язання – на довгострокові та поточні. Основою розподілу активів та зобов’язань є відношення до операційного циклу і строк реалізації (споживання) для активів чи строк погашення для зобов’язань.

Операційний цикл – проміжок часу між придбанням запасів для здійснення діяльності та отриманням коштів від реалізації виробленої з них продукції або товарів і послуг.

Оборотні активи – грошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом дванадцяти місяців з дати балансу або протягом операційного циклу, якщо він перевищує 12 місяців.

Необоротні активи – всі активи, що не є оборотними.

Поточні зобов’язання – зобов’язання, які повинні бути погашені протягом дванадцяти місяців, починаючи з дати балансу, або протягом операційного циклу, якщо він перевищує 12 місяців.

Довгострокові зобов’язання – всі зобов’язання, які не є поточними зобов’язаннями.

Для забезпечення співставності в Балансі підприємства наводиться відповідна інформація на кінець попереднього року. При заповненні статей Балансу підприємствам слід звернути увагу на забезпечення відповідності показників вступного сальдо (графа 3) даним на кінець звітного періоду (графа 4). Тобто, якщо на підприємстві станом на 1 січня звітного року відбулися організаційно-структурні зміни, то їх слід врахувати. Прикладом таких змін можуть бути: вибуття, приєднання частин, структурних підрозділів, філій підприємства. Також слід враховувати коригування показників звітності щодо подій після дати балансу.

Порядок складання звіту

Баланс складається виходячи з залишків на рахунках 1 – 6 класів Плану рахунків. Однією з особливостей Плану рахунків є його тісний взаємозв’язок з формами фінансової звітності. На рівні класів рахунків та розділів звіту це можна простежити таким чином:

Таблиця 1

Зв’язок Плану рахунків та розділів Балансу

 

План рахунків

 

Форма 1 “Баланс”1

Клас 1

Необоротні активи

Розділ 1 (А)

 

Необоротні активи

Клас 2

Запаси

Розділ 2 (А)

 

Оборотні активи

Клас 3

Кошти, розрахунки та інші

 

 

 

 

активи

Розділ 3 (А)

 

Витрати майбутніх періодів

 

 

 

Власний капітал та

Розділ 1 (П)

 

Власний капітал

Клас 4

 

 

Забезпечення наступних

забезпечення зобов’язань

Розділ 2 (П)

 

 

 

витрат і платежів

 

 

 

 

Клас 5

Довгострокові зобов’язання

Розділ 3 (П)

 

Довгострокові зобов’язання

Клас 6

Поточні зобов’язання

Розділ 4 (П)

 

Поточні зобов’язання

Розділ 5 (П)

 

Доходи майбутніх періодів

 

 

 

1 А – актив балансу, П – пасив балансу.

344

USAID / IBTCI Проект реформи бухгалтерського обліку та аудиту в Україні

3.1. БАЛАНС

Таким чином, коректне використання Плану рахунків спрощує процес складання фінансової звітності.

Дані на початок року переносяться у графу 3 Балансу з попереднього річного звіту з урахуванням коригувань вступного сальдо нерозподіленого прибутку, які відображаються у Відомості 7.2 “Аналітичні дані рахунку 44 “Нерозподілені прибутки (непокриті збитки) за __ рік” та у бухгалтерській довідці до неї.

Для заповнення даних на кінець звітного періоду підприємство може складати оборотно-сальдовий баланс.

Коли підприємство має сформовані залишки на рахунках з урахуванням усіх необхідних коригувань на кінець періоду для заповнення Балансу, необхідно встановити зв’язок між окремими статтями Балансу та рахунками.

Такий зв’язок між статтями Балансу та рахунками Плану рахунків, який було встановлено на основі вимог ПБО 2 до змісту окремих статей Балансу та Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій, відображено у табл. 2.

Таблиця 2

Взаємозв’язок між статтями Балансу та рахунками Плану рахунків

 

 

 

 

Рахунки Плану

 

 

Код

 

рахунків, сальдо яких

 

Назва статті

Визначення статей згідно з ПБО 2

відображено у

 

рядка

 

 

 

відповідних

 

 

 

 

 

 

 

 

статтях звіту

1

2

3

4

 

 

 

 

 

 

 

 

АКТИВ

 

 

І. Необоротні

 

 

 

 

активи

 

 

 

 

 

 

 

Нематеріальні

 

14. У статті “Нематеріальні активи”

 

активи:

 

відображається вартість об'єктів, які віднесені

 

 

 

 

до складу нематеріальних активів згідно з

 

 

 

 

ПБО 8 “Нематеріальні активи”

 

 

залишкова

010

Залишкова вартість визначається як різниця між

Рядок 011 – рядок 012

 

вартість

 

первісною вартістю і сумою зносу

 

 

 

 

 

 

 

первісна

011

Первісна вартість нематеріальних активів

Дт 12 “Нематеріальні

 

вартість

 

 

активи”

 

знос

012

Нарахована у встановленому порядку сума

Кт 133 “Знос

 

 

 

зносу нематеріальних активів

нематеріальних

 

 

 

 

активів”

Незавершене

020

15. У статті “Незавершене будівництво”

Дт 15 “Капітальні

будівництво

 

відображається вартість незавершених

інвестиції”

 

 

 

капітальних інвестицій у будівництво,

 

 

 

 

створення, виготовлення, реконструкцію,

 

 

 

 

модернізацію, придбання необоротних активів

 

 

 

 

(включаючи необоротні матеріальні активи,

 

 

 

 

призначені для заміни діючих, і устаткування

 

 

 

 

для монтажу), що здійснюється підприємством,

 

 

 

 

а також авансові платежі для фінансування

 

 

 

 

такого будівництва

 

 

 

 

 

 

USAID / IBTCI Проект реформи бухгалтерського обліку та аудиту в Україні

345

3.1. БАЛАНС

 

 

 

Продовження табл. 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рахунки Плану

 

Код

 

 

рахунків, сальдо яких

Назва статті

Визначення статей згідно з ПБО 2

 

відображено у

рядка

 

 

 

 

відповідних

 

 

 

 

 

 

 

 

статтях звіту

 

 

 

 

 

1

2

3

 

4

Основні засоби:

 

16. У статті “Основні засоби” наводиться

 

 

 

 

вартість власних та отриманих на умовах

 

 

 

 

фінансового лізингу об’єктів і орендованих

 

 

 

 

цілісних майнових комплексів, які віднесені до

 

 

 

 

складу основних засобів згідно з ПБО 7

 

 

 

 

“Основні засоби” та ПБО 14 “Оренда”. У цій

 

 

 

 

статті також наводиться вартість інших

 

 

 

 

необоротних матеріальних активів

 

 

залишкова

030

До підсумку балансу включається залишкова

 

Рядок 031 – рядок 032

вартість

 

вартість, яка визначається як різниця між

 

 

 

 

первісною (переоціненою) вартістю основних

 

 

 

 

засобів і сумою їх зносу на дату балансу

 

 

 

 

 

 

 

первісна

031

Первісна (переоцінена) вартість основних

 

Дт 10 “Основні

вартість

 

засобів та інших необоротних матеріальних

 

засоби”,

 

 

активів

 

Дт 11 “Інші

 

 

 

 

необоротні

 

 

 

 

матеріальні активи”

 

 

 

 

 

знос

032

Сума зносу основних засобів та інших

 

Кт 131 “Знос

 

 

необоротних матеріальних активів.

 

основних засобів”,

 

 

 

 

Кт 132 “Знос інших

 

 

 

 

необоротних

 

 

 

 

матеріальних активів”

Довгострокові

 

17. У статті “Довгострокові фінансові

 

 

фінансові

 

інвестиції” відображаються фінансові

 

 

інвестиції:

 

інвестиції на період більше одного року, а також

 

 

 

усі інвестиції, які не можуть бути вільно

 

 

 

 

реалізовані в будь-який момент

 

 

 

 

У цій статті виділяють:

 

 

які

040

фінансові інвестиції, які згідно з ПБО 12

 

Дт 141 “Інвестиції

обліковуються

 

“Фінансові інвестиції”, обліковуються за

 

пов’язаним сторонам

за методом

 

методом участі в капіталі

 

за методом обліку

участі в

 

 

 

участі в капіталі”

капіталі інших

 

 

 

 

підприємств

 

 

 

 

 

 

 

 

 

інші фінансові

045

Всі інші фінансові інвестиції

 

Дт142 “Інші

інвестиції

 

 

 

інвестиції пов’язаним

 

 

 

 

сторонам”,

 

 

 

 

Дт 143 “Інвестиції

 

 

 

 

непов’язаним

 

 

 

 

сторонам”

 

 

 

 

 

Довгострокова

050

18. У статті “Довгострокова дебіторська

 

Дт 16 “Довгострокова

дебіторська

 

заборгованість” показується заборгованість

 

дебіторська

заборгованість

 

фізичних та юридичних осіб, яка не виникає в

 

заборгованість”

 

 

ході нормального операційного циклу та буде

 

 

 

 

погашена після дванадцяти місяців з дати

 

 

 

 

балансу

 

 

 

 

 

 

 

346

USAID / IBTCI Проект реформи бухгалтерського обліку та аудиту в Україні

3.1. БАЛАНС

 

 

 

Продовження табл. 2

 

 

 

 

 

 

 

Рахунки Плану рахунків,

Назва статті

Код

Визначення статей згідно з ПБО 2

сальдо яких відображено

рядка

у відповідних статтях

 

 

 

 

 

звіту

1

2

3

4

Відстрочені податкові

060

19. У статті “Відстрочені податкові

Дт 17 “Відстрочені

активи2

 

активи” відображається сума податку

податкові активи”

 

 

на прибуток, що підлягає

 

 

 

 

відшкодуванню в наступних періодах

 

 

 

 

унаслідок тимчасової різниці між

 

 

 

 

обліковою та податковою базами оцінки

 

 

Інші необоротні

070

20. У статті “Інші необоротні активи”

Дт 18 “Інші необоротні

активи

 

наводяться суми необоротних активів,

активи”,

 

 

 

які не можуть бути включені до

Кт 19 “Негативний

 

 

наведених вище статей розділу

гудвіл” (сума наводиться

 

 

“Необоротні активи”

у круглих дужках)

 

 

 

 

Усього за розділом I

080

 

Сума за рядками 010, 020,

 

 

 

030, 040 – 070

II. Оборотні активи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Запаси:

 

 

 

 

виробничі запаси

100

21. У статті “Виробничі запаси”

Дт 20 “Виробничі запаси”,

 

 

показується вартість запасів малоцінних

Дт 22 “Малоцінні та

 

 

та швидкозношуваних предметів,

швидкозношувані

 

 

сировини, основних і допоміжних

предмети”

 

 

 

матеріалів, палива, покупних

 

 

 

 

напівфабрикатів і комплектуючих

 

 

 

 

виробів, запасних частин, тари,

 

 

 

 

будівельних матеріалів та інших

 

 

 

 

матеріалів, призначених для

 

 

 

 

споживання в ході нормального

 

 

 

 

операційного циклу

 

 

тварини на

110

22. У статті “Тварини на вирощуванні

Дт 21 “Тварини на

вирощуванні та

 

та відгодівлі” відображається вартість:

вирощуванні та

відгодівлі

 

дорослих тварин на відгодівлі і в нагулі,

відгодівлі”

 

 

 

птиці, звірів, кроликів, дорослих тварин,

 

 

 

 

вибракуваних із основного стада для

 

 

 

 

реалізації, та молодняку тварин

 

 

 

 

 

 

незавершене

120

23. У статті “Незавершене

Дт 23 “Виробництво”,

виробництво

 

виробництво” показуються витрати на

Дт 25 “Напівфабрикати”

 

 

незавершене виробництво і незавершені

Дт 24 “Брак у

 

 

роботи (послуги), а також вартість

 

 

виробництві”

3

 

 

напівфабрикатів власного виробництва

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2Відповідно до п.15 ПБО 17 “Податок на прибуток”, затвердженого наказом МФУ № 353 від 28 грудня 2000 р., підприємство самостійно обирає підхід до періодичності обчислення рядка 060 Балансу:

1)при складанні річної та проміжної фінансової звітності або

2)тільки при складанні річної фінансової звітності.

Якщо підприємство обирає другий підхід, то

-у проміжному Звіті про фінансові результаті у статті “Податок на прибуток від звичайної діяльності” наводиться лише сума поточного податку на прибуток;

-у Балансі на кінець місяця (кварталу) наводиться сума, що була визначена на кінець попереднього року без розрахунку і відображення сум протягом звітного року (тобто показується сальдо на початок року);

-на дату річного Балансу в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності здійснюється відповідне коригування суми витрат з податку на прибуток, виходячи з облікового прибутку (збитку) за звітний рік.

3Також до статті “Незавершене виробництво” (рядок 120) включається вартість незакінчених виправленням бракованих виробів.

USAID / IBTCI Проект реформи бухгалтерського обліку та аудиту в Україні

347

3.1. БАЛАНС

 

 

Продовження табл. 2

 

 

 

 

 

 

 

Рахунки Плану

 

Код

 

рахунків, сальдо

Назва статті

Визначення статей згідно з ПБО 2

яких відображено у

рядка

 

 

відповідних

 

 

 

 

 

 

статтях звіту

 

 

 

 

1

2

3

4

готова продукція

130

24. У статті “Готова продукція” показуються

Дт 26 “Готова

 

 

запаси виробів на складі, обробка яких

продукція”,

 

 

закінчена та які пройшли випробування,

Дт 27 “Продукція

 

 

приймання, укомплектовані згідно з умовами

сільськогосподарсь-

 

 

договорів із замовниками і відповідають

кого виробництва”

 

 

технічним умовам і стандартам. Продукція, яка

 

 

 

не відповідає наведеним вимогам, та роботи, які

 

 

 

не прийняті замовником, показуються у складі

 

 

 

незавершеного виробництва

 

 

 

 

 

товари

140

25. У статті “Товари” показується без суми

Дт 28 “Товари”

 

 

торгових націнок вартість товарів, які придбані

 

 

 

підприємствами для наступного продажу

 

 

 

 

 

Векселі одержані

150

26. У статті “Векселі одержані” показується

Дт 34

 

 

заборгованість покупців, замовників та інших

“Короткострокові

 

 

дебіторів за відвантажену продукцію (товари),

векселі одержані”

 

 

інші активи, виконані роботи та надані послуги,

 

 

 

яка забезпечена векселями

 

 

 

 

 

Дебіторська заборгованість

 

 

за товари, роботи, послуги:

 

 

 

 

 

 

чиста

160

У підсумок Балансу включається чиста

Рядок 161 – рядок

реалізаційна

 

реалізаційна вартість, яка визначається шляхом

162

вартість

 

вирахування з дебіторської заборгованості

 

 

 

резерву сумнівних боргів

 

 

 

 

 

первісна вартість

161

27. У статті “Дебіторська заборгованість за

Дт 36 “Розрахунки з

 

 

товари, роботи, послуги” відображається

покупцями та

 

 

заборгованість покупців або замовників за

замовниками”

 

 

надані їм продукцію, товари, роботи або

 

 

 

послуги (крім заборгованості, яка забезпечена

 

 

 

векселем)

 

 

 

 

 

резерв сумнівних

162

 

Кт 38 “Резерв

боргів

 

 

сумнівних боргів”

 

 

 

 

Дебіторська

 

 

 

заборгованість за

 

 

 

розрахунками:

 

 

 

з бюджетом

170

28. У статті “Дебіторська заборгованість за

Дт 641 “Розрахунки

 

 

розрахунками з бюджетом” показується

за податками”

 

 

дебіторська заборгованість фінансових і

Дт 642 “Розрахунки

 

 

податкових органів, а також переплата за

за обов’язковими

 

 

податками, зборами та іншими платежами до

платежами”

 

 

бюджету

(у частині платежів

 

 

 

 

 

 

до бюджету)

за виданими

180

29. У статті “Дебіторська заборгованість за

Дт 371 “Розрахунки

авансами

 

виданими авансами” показується сума авансів,

за виданими

 

 

наданих іншим підприємствам у рахунок

авансами”

 

 

наступних платежів

 

 

 

 

 

з нарахованих

190

30. У статті “Дебіторська заборгованість з

Дт 373 “Розрахунки

доходів

 

нарахованих доходів” показується сума

за нарахованими

 

 

нарахованих дивідендів, процентів, роялті тощо,

доходами”

 

 

що підлягають надходженню

 

 

 

 

 

348

USAID / IBTCI Проект реформи бухгалтерського обліку та аудиту в Україні

3.1. БАЛАНС

 

 

 

Продовження табл. 2

 

 

 

 

 

Код

 

Рахунки Плану рахунків,

Назва статті

Визначення статей згідно з ПБО 2

сальдо яких відображено у

рядка

 

 

відповідних статтях звіту

 

 

 

1

2

3

4

 

 

 

 

із внутрішніх

200

31. У статті “Дебіторська

Дт 377 “Розрахунки з іншими

розрахунків

 

заборгованість із внутрішніх

дебіторами”5

 

 

розрахунків” показується

Дт 682 “Внутрішні

 

 

заборгованість пов’язаних сторін4 та

розрахунки”,

 

 

дебіторська заборгованість із

Дт 683

 

 

внутрішньовідомчих розрахунків

 

 

“Внутрішньогосподарські

 

 

 

 

 

 

розрахунки”6

Інша поточна

210

32. У статті “Інша поточна

Дт 372 “Розрахунки з

дебіторська

 

дебіторська заборгованість”

підзвітними особами”,

заборгованість

 

показується заборгованість

Дт 374 “Розрахунки за

 

 

дебіторів, яка не може бути

претензіями”,

 

 

включена до інших статей

Дт 375 “Розрахунки за

 

 

дебіторської заборгованості та яка

 

 

відшкодуванням завданих

 

 

відображається у складі оборотних

 

 

збитків”,

 

 

активів

 

 

Дт 376 “Розрахунки за

 

 

 

 

 

 

позиками членам кредитних

 

 

 

спілок”,

 

 

 

Дт 377 “Розрахунки з іншими

 

 

 

дебіторами”,

 

 

 

Дт 642 “Розрахунки за

 

 

 

обов’язковими платежами” (у

 

 

 

частині платежів до

 

 

 

позабюджетних фондів),

 

 

 

Дт 65 “Розрахунки за

 

 

 

страхуванням”

 

 

 

Дт 66 “Розрахунки з оплати

 

 

 

праці”

Поточні фінансові

220

33. У статті “Поточні фінансові

Дт 352 “Інші поточні

інвестиції

 

інвестиції” відображають фінансові

фінансові інвестиції”

 

 

інвестиції на строк, що не

 

 

 

перевищує один рік, які можуть бути

 

 

 

вільно реалізовані в будь-який

 

 

 

момент (крім інвестицій, які є

 

 

 

еквівалентами грошових коштів)

 

 

 

 

 

4Пов’язані сторони – особи, стосунки між якими обумовлюють можливість однієї сторони контролювати іншу або здійснювати суттєвий вплив на прийняття фінансових і операційних рішень іншою стороною.

5Цей рахунок використовують учасники спільної діяльності без створення юридичної особи для відображення дебіторської або кредиторської заборгованості за операціями у рамках спільної діяльності. Кредиторська заборгованість, відповідно, відображається у рядку 600 “Поточні зобов’язання із внутрішніх розрахунків”. На субрахунку 377 учасники спільної діяльності відображають господарські операції з перерахування і одержання грошових коштів, нарахування заробітної плати і амортизації, інших витрат, доходів, фінансових результатів тощо.

6Сальдо з внутрішньогосподарських розрахунків при складанні загального Балансу підприємства – юридичної особи згортається. Сальдо за цим рахунком може бути у філій.

USAID / IBTCI Проект реформи бухгалтерського обліку та аудиту в Україні

349