Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_kurs / вип.2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
389.63 Кб
Скачать

Коли і де виникли перші анархістські групи на україні?

Поняття «анархія» існує вже більше двох тисячоліть. Прийшло воно з Древньої Греції «анархія» — відсутність влади, у XIX ст. анархізм сформувався як суспільно-політична течія, прибічники котрої заперечували необхідність держави й усякої влади, виступаючи з вимогами визволення особи від всіх форм політичної, економічної та духовної залежності. Головними ідеологами анархізму були М. О. Бакунін та П. О. Кропіткін.

«Метою дій анархістів проголошується соціальна революція, тобто повне знищення капіталізму та держави і заміна їх анархічним комунізмом.» («Хлеб й Воля»).

Незважаючи на те, що за кордоном у 90-ті роки XIX ст. вийшов перший номер кропоткінського журналу «Хлеб й Воля» й з'явились перші осередки анархістських груп та організацій, на Україні анархізм як соціально-політична течія був практично невідомим до початку XX століття.

Попередниками анархізму була група «махаєвців» в Одесі (родоначальник — польський соціаліст В Махайський).

На початку XX століття під впливом П. Кропоткіна більшість пропагандистів анархізму приїжджає із-за кордону до Росії й поширює його ідеї. Перша анархістська група була організована емігрантом-анархістом 1903 p. у місті Білостоці (колишня Гродненська губернія). Наприкінці літа того ж року виникає (незалежно від Білостоцької) перша анархістська група й на Україні в місті Ніжині Чернігівської губернії. Основним об'ємом її пропаганди н агітації стала молодь, яка навчалася, інтелігенція і а найбідніше селянство.

Незабаром анархістські групи виникають в інших регіонах України. Так махаєвська група в Одесі перейшла на платформу анархізму. В 1905 р. з'являється невеличка організація такого ж напрямку в Житомирі, утворена двома робітника ми, що прибули з Австрії.

До початку революції 1905 р. це були чи не єдині анархістські групи і вплив їх на Україні був незначним. Початок першої російської революції дав поштовх до поширення анархізму серед різних верств українського суспільства.

Весною 1905 р. виникають анархістські групи в Києві (Південноросійська група комуністів-анархістів), Катеринославі і Ромнах.

Влітку 1905 р. серед ніжинських анархістів виникла ідея створення друкарні для друкування журналу «Набат». Його редакція розмістилася у Києві, а основними інформаційними центрами стали Катеринослав, Одеса, Білосток. Восени того ж 1905 року починають свою діяльність анархісти в ряді міст Чернігівської губернії, Бердичеві і деяких інших містах. У той же час анархісти беруть активну участь в економічних та політичних страйках в Одесі, Катеринославі. В місті Одесі вони організували друкарню газети «Непримеримые».

Разом із поширення анархізму на Україні починається й процес його диференціації, внаслідок чого утворилося три основні напрямки в ньому: анархо-синдикалісти, анархо-комуністи та анархо-індивідуалісти.

Головними центрами анархізму на Україні ста їй Катеринослав га Одеса.

ЛІТЕРАТУРА:

Лебеденко О. М Анархіст на Україні в 1903—1908 рр. // УЇЖ— 199І — № II;

Анархисты. Из истории политических партий // Родіна — 1993 №5 №6,

Шубин А. К безвластию через самоорганизацию лозунг русских анархистов // Наука й жизнь — 1991 — № 5.

Соседние файлы в папке 1_kurs