Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_kurs / вип.2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
389.63 Кб
Скачать

Література до питання:

Хрущов М. С. Терміни ніколи не примушували себе чекати.

/f Радянська освіта, 1990 — II вересня;

/

МаковІйчук І. М., Пилявець Ю Г Голод па Україні v 1946—1947 pp. // УЇЖ — 1990 — №8;

Воронов І. О., Пилявець Ю. Г. Голод 1946- 1947 pp. — К., 1991.

Що змінилося на україні внаслідок хрущовських реформ другої половини 50-х — початку 60-х років?

Основний зміст реформаторської діяльності М. Хрущова на керівних посадах СРСР полягав у демократизації управління, розширення прав союзних республік місцевих органів управління, скороченні управлінського апарату.

Уже в середині ."50-х років вирішенням цих питань стали активно здиматися владні структури на Україні. Здійснюються заходи по впорядкуванню й спрощенню управління всіма галузями народного господарства За період з жов7пя 1951 p. по жовтень 1955 p. було ліквідовано понад 4,86 тис.. організацій і а установ, внаслідок чого вивільнилося понад 61 тне. управлінських працівників. З річ нею економією лише фонду заробітної плати на суму 432 мли. крб.

25 листопада 1958 року, у відповідності з постановою уряду СРСР «Про дальше скорочення і здешевлення адміністративно-управлінського апарату», на Україні було ліквідовано 2262 організації, укрупнено понад 440 підприємств і таке Інше. Штати управлінського апарату скоротилися на 38 128 посад із річним фондом заробітної плати в 321,1 мли крб. В цілому протягом 1957—ІР59 pp. управлінський апарат скоротився па 130 тис. чол. з річною економією зарплати па суму понад 1 млрд. кр.

Показники і вагомі Проте розпочата боротьба з тотальним одержавленням і державною бюрократією обмежувалась спрощеним ^ скороченням» і не відповідала тенденціям розвинутим країнах світу, які в умовах науково технічної революції прийти до розробки теорії управлінської революції.

США, наприклад, на початок 90 х pp. в сфері управління було зайнято близько Ю мли. чоловік, тоді як в колишньому СРСР — всього 17,7 мли чол. І це при тому, що в США нараховувалось 50 млн. персональних комп'ютерів, а в СРСР - тільки 500 тис.

Згодом хрущовське керівництво все ж відійшло від політики простих скорочень управлінців до пошуків шляхів загальної реорганізації системи управління в СРСР. Зокрема, робилися спроби зміцнення суверенітету й розширення прав союзних республік, підвищення їх ролі у господарському та культурному житті.

Ряд загальносоюзних міністерств перетворювались на союзно-республіканські або республіканські. Так, в Україні почали діяти союзно-республіканські міністерства вугільної промисловості, чорної металургії, кольорової металургії, паперової та деревообробною промисловості, вищої та середньої спеціальної освіти» а також республіканські міністерства автомобільного транспорту, юстиції й деякі інші. При цьому розширювалося не/тільки їхні адміністрати­вно-політичні права, а й повноваження в галузі господарського будівництва. Встановлювалось, також, що плани виробництва та розподілу всіх видів промислової продукції, вироблюваної підприємствами республіканських міністерств, повинні затверджувався урядами союзних республік.

Одним із важливих заходів розширення прав союзних республік було передання багатьох промислових підприємств із союзного в республіканське підпорядкування. Так, протягом 1953-1956 рр. у відання України перейшло близько 10 тис. союзних підприємств, внаслідок чого питома вага промисловості республіканського підпорядкування зросла з 38% до 76%. В з’явку з цим державний бюджет України за цей період збільшився з 18 млрд. крб.. до 43,7 млрд. крб..

В 1957 році. щоб розв’язати проблему спаду продуктивності промислового виробництва, М Хрущов розгорнув суперечну реформу на основі раднаргоспів (рад народного господарства), що стало однією з найрадикальніших управлінських змін в СРСР. Галузеві міністерства ліквідовувались і замість них створювалися територіальні органи управління промисловістю - Ради народних господарств. Спроба перемістити центр планування економіки від міністерств до обласних органів мала за мету обминути вузькі місця бюрократичної організації та чиновництво в центр. В Україні створювалось 11 економічно адміністративних районів на чолі з радгоспами. За позитивний приклад цієї перебудови говорить той факт, що обсяг промислової продукції підприємств, підпорядкованих раднаргоспам України , з 1957 по 1959 р зріс на 22,5%

В цих умовах деякі українські економісти господарські керівники заговорили насамперед про потреби та інтереси своєї республіки. Отже управлінські реформи підійшли до такого етапу, коли потребувалась і реформація СРСР як союзної держави. Проте на це М. Хрущов не пішов

Найширшою підтримкою на Україні користувалась реформа ( саме керівники республіки виступали з ініціативою її проведення) , що стосувалось машинно-тракторних станцій, які забезпечували колгоспи технікою й політичним наглядом. Через постійні сутички між МТС і колгоспами навколо того, як обробляти землю, було вирішено ліквідувати МТС, а техніку продати колгоспам.

Загалом на початок 60-х рр. Реформаторський імпульс М.Хрущова вичерпався, що засвідчила тупикова реформа 1962 р. про розподіл адміністративно0управлінських органів на промислові і сільськогосподарські. все ж, хоч хрущовські реформи не виправдали пов’язаних з між 951 і 1958 pp. прибутки середнього робітника зросли на 230%. Найбільше підвищення прибутків відносно інших категорій населення отримав колгоспник. Якщо за II. Сталіна рівень особистого споживання народе зростав щороку на 1%» то за Хрущова — на 4%. Для радянських людей у порівнянні з їх недавнім минулим ці зміни були значним кроком уперед.

Літера гура:

Медведев Р. Н. П С. Хрущов: политическая биография. М., 1990, Субтельний О Україна: історія — F\ , 1992;

Про минуле заради майбутнього — К., 1989.

Соседние файлы в папке 1_kurs