Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КП Пугач / Zavdan_do_KP_13.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
296.96 Кб
Скачать

2. Проектування аналогової частини позиційної слідкуючої системи

2.1. Навантаження приводу псспк

Основними параметрами, що характеризують кінематичну ланку ПССПК і впливають на вибір потужності виконавчого двигуна, підсилювача потужності, розрахунок стійкості та швидкодії слідкуючої системи, є момент інерції Jін рухомих частин кінематичної ланки на вихідному валу редуктора двигуна та залежність моменту опору переміщенню від швидкості переміщення ( моментна характеристика). Точності характеристики визначаються похибкою виходу в задану точку, величинами люфтів (зазорів) між елементами кінематичної ланки і залежать від конструктивно-механічних параметрів ( матеріалів деталей, технології їх виготовлення та ін).

а) Визначення моменту інерції навантаження

Як відомо, момент інерції легко визначається розрахунковим шляхом, коли відомі сумарні моменти інерції Jд елементів кінематичної ланки, що обертаються з швидкістю ротора двигуна; сумарний момент інерції Jp елементів, що обертаються з швидкістю вихідного валу редуктора; маса m елементів, що рухаються з лінійною швидкістю. Тоді

Jін=JΣд+JΣр/i2+mr2 (2.1)

де i - передаточне число редуктора; r - радіус приведення кінематичної схеми перетворення обертального руху в поступальний.

Отже, розрахунок моменту інерції виконується для конкретної конструкції механічної частини ПСС.

б) Визначення моментної характеристики навантаження.

У першому наближенні без урахування складової в’язкого (швидкісного) тертя та “прилипан-ня” рівняння моменту опору визначається сухим тертям і має вигляд

МВС СО sign V (2.2)

де

МСО - величина моменту опору, яка не залежить від швидкості.

Урахування того факту , що тертя спокою більше за тертя руху (явище “прилипання”), виражається рівнянням

Мс=Мsign V (2.3)

де

(2.4 )

Відмінність тертя спокою від тертя руху (Мсотер) призводить, при певних умовах, до виникнення автоколивань і неплавності руху робочого органу при малих швидкостях.

При подальшому уточненні моменту опору необхідно врахувати швидкісну складову тертя. Тоді, для в’язкого тертя

Мв= вdφ/dt=в (2.5)

де в - коефіцієнт в’язкого тертя.

Нарешті, при виборі математичної моделі моменту опору підбирають відповідну емпіричну формулу, яка апроксимує моментну характеристику навантаження Мс=f(). Слід зауважити, що моментна характеристика досить нестабільна: на неї сильний вплив мають умови змащування, стан поверхонь, що труться, температура та інше. Тому врахування особливостей цієї хара-ктеристики носить скоріше якісний , аніж кількісний характер.

Наступною важливою особливістю кінематичної ланки ПСС є наявність люфтів та зазорів між окремими елементами. Кінематичну ланку ПССПК слід проектувати так, щоб по можливості виключити або суттєво зменшити зазори і люфти в передачах, які можуть бути причиною виникнення автоколивань у ПСС.

Кінематична ланка не є абсолютно жорстким елементом: у процесі роботи виникають скручування валів та пружна деформація в з’єднувальних муфтах і елементах редуктора. Тому кінематичну ланку слід вважати динамічною ланкою з передавальною функцією в першому наближенні

Wк.л.(р) = kк.л./(T2к.л. р2 +2  к.л.Tк.л. р+1) (2.6)

де kк.л.-визначається коефіцієнтом передачі редуктора, що входить у кінематичну ланку, а пара-метри Тк.л. і  к.л. залежать від конструктивних характеристик елементів кінематичної ланки.

Однак, на практиці виявляється, що в малопотужних ПССПК внаслідок малих величин обертових моментів, що передаються у навантаження від виконавчого двигуна, і досить високої жорсткості передач інерційність кінематичної ланки досить мала.

Соседние файлы в папке КП Пугач