Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бида, ильченко / TBAD / ТБАД / Курс лекцій Технологія буд.автодоріг.doc
Скачиваний:
567
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать

2.3. Техніко-експлуатаційні показники дорожнього одягу

Одним з найбільш важливих показників якості дороги, зокрема під час її будівництва, є надійність. За надійність дорожнього одягуприйнято вважати ймовірність його безвідмовної роботи протягом установленого строку служби (періоду експлуатації) до капітального ремонту чи реконструкції.

На стадії будівництва дорожнього одягу надійність забезпечується:

  • дотриманням технології робіт;

  • додержанням норм і допусків;

  • використанням автоматизованих систем керування машинами;

  • виконанням у запланованому обсязі статистичного контролю якості будівельних робіт.

Строк служби дорожнього одягу– період часу, протягом якого відбувається зниження міцності й надійності дорожнього одягу до розрахункового рівня, гранично допустимого за умовами руху.

Кількісним показником надійності дорожнього одягу є відношення площі по смугах накату або довжини ділянок без пошкоджень і деформацій до загальної площі (довжини ділянки дороги).

Протилежним показником надійності є відмова– вихід дорожнього одягу чи його елементів з ладу. Розрізняють повну або часткову відмову.

Технологія будівництва дорожнього одягу повинна забезпечувати улаштування окремих шарів і одягу вцілому з потрібною міцністю й довговічністю при мінімальних витратах ресурсів.

Міцність шарів дорожнього одягу– здатність шарів дорожнього одягу взаємодіяти між собою та навантаженнями при заданих експлуатаційних показниках (деформації, напружень, зносу тощо).

Довговічність– період експлуатації дорожніх одягів, на протязі якого зберігається потрібна міцність.

Основним показником міцності дорожнього одягу є модуль пружності – деформативна характеристика, яка визначається навантаженням дорожнього одягу колесом з наступним розвантаженням за величиною пружніх деформацій.

Також визначають граничний опір стиску, граничний опір розтягу та граничний опір зсуву дорожнього одягу.

Основні вимоги до елементів дорожнього одягу: шорсткість, рівність поверхні, міцність і морозостійкість всієї конструкції.

При будівництві дорожнього одягу дотримуються вимог нормативних документів щодо охорони навколишнього середовища, безпеки дорожнього рух; охорони праці, проектної документації, проекту організації будівництва (ПОВ) і проекту виконання робіт (ПВР).

Чинним законодавством виділено три екологічні класи дорожніх об'єктів за впливом на навколишнє середовище. До першого класу, екологічно небезпечних видів діяльності, відносять крупні об'єкти – автомобільні дороги І і II категорій кількістю смуг руху не менше чотирьох.

В другий клас зараховують об'єкти, що суттєво впливають на навколишнє середовище, а саме – дороги II і III категорій.

До третього класу відносять об'єкти, які мають незначний вплив н навколишнє середовище. Це дороги з розрахунковою інтенсивністю до 200 автомобілів на добу, а також споруди на них.

Серед заходів з охорони навколишнього середовища вирізняють збережень родючого шару ґрунту, ґрунтових і поверхневих вод, захисту повітряного просторі рослинного та тваринного світу. Будівельники систематично додержуються існуючих санітарних норм, слідкують за дотриманням норм граничних викиді забруднюючих речовин в атмосферу.

Улаштування дорожнього одягу ділянки автомобільної дороги доцільно здійснювати потоковим методом будівництва. Виконання окремих робіт на групі розосереджених об'єктів невеликої довжини покладають на організації спеціалізованих потоків, які послідовно переміщуються з одного об'єкта на інший, складі одного комплексного потоку.

Швидкість переміщення потоків, тривалість організаційних і технологічних перерв між виконанням окремих технологічних процесів розраховують на підставі нормативних вимог, техніко-економічних порівнянь варіантів будівництва та директивних термінів будівництва.

Після завершення будівництва всі земельні ділянки, які надані у тимчасове користування будівельному підприємству, нагальне рекультивують і повертають землекористувачам.

Розробка технології виконання робіт спонукає вирішення низки проблем, які мають організаційний напрямок. Вважають, що власне технологія відповідає на запитання, як і чим виконують робочі операції. Натомість організація робіт виявляється у відповідях на запитання, коли та кому виконувати технологічні операції. Однак такий поділ дещо умовний, тому доцільно взаємозв'язок технології та організації виражати одночасно вживанням цих назв або об'єднувати їх словом "будівництво" (будівельно-монтажні роботи).

Соседние файлы в папке ТБАД