Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бида, ильченко / TBAD / ТБАД / Курс лекцій Технологія буд.автодоріг.doc
Скачиваний:
567
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать

10.2. Влаштування щебеневих шарів, укріплених неорганічними в'яжучими за способом просочування.

Технологія влаштування щебеневих шарів дорожнього одягу, укріплених неорганічним в'яжучим за способом просочення передбачає виконання таких операцій:

підготовка основи або земляного полотна;

транспортування щебеню та його розподіл по поверхні основи;

підготовка щебеню до оброблення цементопіщаною сумішшю;

транспортування цементопіщаної суміші;

розподіл цементопіщаної суміші по поверхні щебеневого шару;

ущільнення укріпленого щебеню котками;

догляд за влаштованим шаром.

Підготовчі роботи полягають у перевірці якості влаштування шару основи чи земляного полотна та розбивці контурів шару дорожнього одягу, а при необхідності виправлення дефектів нижнього шару чи земляного полотна.

Основні роботи виконують на трьох захватках довжиною 200-240 м: на першій завозять щебінь, розрівнюють і планують його; на другій виконують попереднє ущільнення та зволоження шару щебеню; на третій здійснюють оброблення щебеню цементопіщаною сумішшю, ущільнення шару укріпленого щебеню та догляд за готовою конструкцією.

Щебінь фракції 40-70 або 70-120 мм доставляється до місця укладання автосамоскидами. Розподіл щебеню по ширині шару та планування його поверхні здійснюється автогрейдерами за чотири проходи по одному сліду в одному напрямку. Перші три проходи здійснюють від країв проїзної частини до середини дороги з перекриттям попередніх проходів на 0,7-1,3 м. За четвертий прохід надлишок щебеню переміщується від осі дороги на краї проїзної частини.

Підкочування щебеню здійснюють легким гладковальцевим котком або віброкотком з виключеним вібратором за три проходи по одному сліду. За перший прохід ущільнюють край шару та узбіччя для утворення надійного упору. Підкочування сприяє виявленню дефектів та надає стійкості влаштованому шару для переміщення технологічного транспорту.

Перед розподілом цементопіщаної суміші щебеневий шар зволожують поливомийною машиною за нормою 3-10 л/м2. Завдяки цьому досягають очищення поверхні щебеню від пилу, зменшення опору при вдавлюванні в’яжучого в щебінь, а також поліпшення взаємодії в’яжучого з мінеральним матеріалом.

Транспортування цементопіщаної суміші на відстань менш ніж 5 км до місця вкладання здійснюється автосамоскидами, на більших відстанях доцільно використовувати автобетонозмішувачі.

Розподіл мінерального в’яжучого проводиться на задану товщину розподільником бітумних шламів або ж автогрейдером за чотири проходи по одному сліду аналогічно щебеневому шару.

Вдавлювання цементопіщаної суміші в щебеневий шар на глибину до 5 см виконують за три проходи котка на пневматичних шинах масою 8-16 т відразу ж після планування суміші. Процес вдавлювання суміші та ущільнення щебеневого шару проводять від країв до середини дороги з перекриттям суміжних проходів на 0,25-0,4 м. Ущільнення щебеневого шару, просоченого мінеральним в’яжучим, здійснюють пневмоколісним котком за 12-16 проходів по одному сліду, а завершують за 3-5 проходів по одному сліду самохідного гладковальцевого котка масою 10-16 т.

Просочення щебеневого шару мінеральним в’яжучим на глибину до 10 см виконують за допомогою віброкотка масою 6-8 т або комбінованого котка. Цими котками ущільнюють ділянки з поздовжніми похилами до 10о/оо і довжиною 60-70 м. Застосування вібрації дозволяє досягти просочення за 2-3 проходи віброкотка або 1-2 проходи комбінованого котка. Ущільнення здійснюють аналогічно першому випадку.

Вдавлювання цементопіщаної суміші в щебеневий шар на глибину до 17 см виконують при товщині монолітного шару до 13 см за допомогою кулачкового котка масою 5 т, за більшої товщини комбінацією кулачкового та пневматичного котків. Довжина смуги ущільнення приймається близько 60 м. Кількість проходів по одному сліду приймають орієнтовно 4-6 при товщині укріпленого шару до 10 см та 7-13 проходів при більшій товщині. Остаточне ущільнення проводиться аналогічно попереднім способам просочення.

В основу кожної з розглянутих технологій взято тривалість тужавлення цементопіщаної суміші. Доставка й розрівнювання суміші, укріплення щебеневого шару повинні тривати не більше трьох годин при температурі повітря більш ніж 10оС. Якщо на виконання робіт необхідно більше часу, то в цементопіщану суміш вводять уповільнювачі твердіння.

Для забезпечення сприятливих умов тужавлення монолітного шару його поверхню відразу ж після ущільнення покривають плівкоутворюючими речовинами (бітумна емульсія, помароль, лак-етиноль тощо).

Соседние файлы в папке ТБАД