Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бида, ильченко / TBAD / ТБАД / Курс лекцій Технологія буд.автодоріг.doc
Скачиваний:
567
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать

9.2. Влаштування основ і покриттів з ґрунтів, укріплених органічними в'яжучими матеріалами.

Улаштування основі і шарів покриттів, які укріплені органічними в’яжучими, виконують у суху погоду при температурі повітря не нижче плюс 10 оС, а при використанні в ґрунтових сумішах бітумних емульсій – не нижче плюс 5 оС.

Вибір технології виконання робіт залежить від категорії дороги, кліматичних умов району будівництва, типу ґрунту, виду в’яжучого, рекомендованих домішок в суміш та наявності відповідних механізмів.

Технологія влаштування шарів дорожнього одягу з ґрунтів, укріплених органічними в'яжучими передбачає виконання таких операцій:

– підготовка основи й улаштування корита (у разі необхідності);

– приготування в’яжучого й добавок;

– транспортування в’яжучого й добавок до місця виконання робіт;

– транспортування ґрунту (у разі використання ґрунту з кар’єрів);

– подрібнення й дозволоження (або просушування) ґрунту ;

– введення в ґрунт в'яжучого та добавок;

– перемішування ґрунту з в'яжучим та добавками;

– розрівнювання суміші ґрунту з в'яжучим;

– ущільнення укріпленого ґрунту котками;

– догляд за влаштованим шаром.

Обробляти ґрунти органічними в'яжучими матеріалами можна шляхом змішування на дорозі з використанням однопрохідних ґрунтозмішувальних машин типу ДС-16Б або дорожніх фрез ДС-18А та ДС-73, а також змішуванням в кар'єрах з використанням змішувачів типу ДС-50.

Приготування в’яжучого полягає у його підігріві до робочої температури, розрідження (у разі необхідності) та введення в нього добавок. Середньогустіючі бітуми підігрівають до температури 50-80оС, повільногустіючі – до температури 60-100оС.

Укріплення ґрунтів із застосуванням однопрохідної ґрунтозмішувальної машини виконують в такій послідовності. На підготовлене земляне полотно скрепером або автосамоскидами вивозять ґрунт, автогрейдером за чотири-шість кругових проходів його розрівнюють на ширину основи або покриття на задану товщину, потім ущільнюють самохідними пневмоколісними котками до коефіцієнта ущільнення 0,85-0,90. Як правило, гранулометричні домішки при роботі змішувальної машини не вводять.

Ґрунтозмішувальна машина за один прохід подрібнює ґрунт, дозує рідкий в'яжучий матеріал, дозволожує грунт (при необхідності), проводить перемішування складових суміші, планує шар покриття і попередньо його ущільнює. Грунт обробляється на ширину 2,4 м та глибину до 0,25 м, суміжні смуги перекриваються не менше ніж на 0,2 м.

Робоча швидкість грунтозмішувача при обробленні суглинків приймається 0,1 км/год., легких суглинків – 0,2 км/год., супісків – в межах 0,4-0,7км/год.

Остаточне планування шару укріпленого ґрунту виконують автогрейдером за 10-12 кругових проходів.

Орієнтовна витрата рідкого в'яжучого в залежності від ґрунту 3-10% від маси цього ґрунту.

Ґрунт, укріплений рідким бітумом, дьогтем, бітумною емульсією, ущільнюють самохідними пневмоколісними котками за 10-15 проходів по одному сліду.

Укріплення ґрунтів із застосуванням дорожніх фрез виконують в такій послідовності. Ґрунт автосамоскидами або скреперами завозять на земляне полотно й розрівнюють його на ширину покриття або основи автогрейдером.

Якщо передбачається введення в ґрунт гранулометричних або інших домішок, їх завозять і розподіляють на ширину ґрунтового шару до введення в’яжучого. Подрібнення ґрунту та його перемішування с домішками виконують дорожніми фрезами за один-два проходи по одному сліду для супісків або за два-три проходи для суглинків.

Органічне в'яжуче підвозять автобітумовозами та вводять в ґрунт через бітумну систему фрези за один прохід з одночасним перемішуванням ґрунту з в'яжучим. Якщо вологість ґрунту менше оптимальної, то поливо-мийними машинами підвозять воду й вводять її в ґрунт через розподільчу систему фрези з одночасним перемішуванням ґрунту.

Остаточне перемішування ґрунту з в'яжучим виконують фрезою за два-три проходи по одному сліду. Товщина шару ґрунту, що обробляється органічним в’яжучим за допомогою фрези, повинна бути не більше 0,16 м в щільному тілі.

Якщо в процесі перемішування очікується дощ, то приготовану суміш збирають у валки, а після дощу просушують, перемішують та розрівнюють.

Приготування ґрунтової суміші в пересувних установках типу ДС-50, які розташовують кар'єрах із супіщаними і легкосуглинистими ґрунтами. Приготовані в кар'єрі суміш транспортують автосамоскидами на дорогу й укладають універсальним укладчиком ДС-54 або асфальтоукладчиком з попереднім ущільненням. Остаточне ущільнення суміші виконують таким же чином, як і суміш, які приготували на дорозі.

Основи й покриття з ґрунтів, які укріплені органічними в'яжучими матеріалами, дозволяється влаштовувати в суху погоду при температурі повітря не нижче +10°С. Вологість крупноуламкових і піщаних ґрунтів перед введенням органічних в'яжучих має бути в межах 2–5% від маси сухого ґрунту, а глинистих ґрунтів в межах 0,2–0,4 від значення вологості на межі текучості ґрунту.

Водорозчинні додатки доцільно вводити в ґрунт разом з водою. Пилоподібні домішки дозують в ґрунт перед обробкою його органічним в'яжучим при допомозі розподільника цементу типу ДС-72.

Соседние файлы в папке ТБАД