Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бида, ильченко / TBAD / ТБАД / Курс лекцій Технологія буд.автодоріг.doc
Скачиваний:
566
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать

5.5. Контроль якості робіт при влаштуванні дорожніх одягів і покриттів з кам’яних матеріалів.

У процесі виконання робіт по влаштуванню щебеневих, гравійних та шлакових шарів основи і покриття перевіряють:

 якість матеріалів та їх відповідність технічному проекту шляхом візуального огляду та за даними лабораторних випробувань зразків (не рідше одного разу в тиждень, але не менше ніж один раз на 1 км влаштованого шару основи чи покриття);

 поздовжній профіль  за результатами контрольного нівелювання через кожні 100 м;

 поперечний профіль  шаблоном з рівнем на кожному пікеті;

 рівність поверхні покриття  за наявністю та величиною просвітів в п'яти контрольних точках під 3-метровою рейкою в трьох створах (по осі дороги та на відстані 0,75-1,0 м від кожного краю шару) на кожному кілометрі;

 ширину основи і покриття  рулеткою;

 товщину шару  по замірах в трьох лунках (по осі дороги та на відстані 0,75-1,0 м від кожного краю шару), які пробиваються на трьох поперечниках на кожному кілометрі;

 якість ущільнення  шляхом проходу котка масою 10-12 т (після проходу котка на поверхні шару не залишається видимих візуально слідів; зерно матеріалу, покладене під валок, повинно бути повністю роздавлене, а не вдавлене в шар дорожнього одягу).

При проміжному прийманні допускаються відхилення від проектних розмірів: по ширині  10 см; по товщині шару  10%, але не більше 20 мм; поперечний уклон  5о/оо, висотні відмітки по осі дороги  5 см; просвіт під 3-метровой рейкою  15 см.

Щозміни не рідше одного разу перевіряють вологість щебеню і гравійно-піщаної суміші. Постійно контролюють візуально якість розподілення кам'яних матеріалів та їх ущільнення. Однорідність гравійно-піщаної суміші, яку готують на дорозі, контролює лабораторія. Одночасно в період перемішування візуально слідкують, щоб не утворювались грудки з дрібняка чи інших фракцій суміші.

Візуальна оцінка якості щебеневих і гравійних шарів дозволяє не тільки виявити їх недоліки, а й передбачити можливі причини браку та намітити способи його ліквідації. Наявність на поверхні шару хвиль може бути викликана надлишком дрібних фракцій мінерального матеріалу. У таких випадках виступи зрізають автогрейдером, продукти руйнування та дрібні частинки гравію (щебеню) змітають на обочини, а шар посилено ущільнюють з одночасним зволоженням водою. Місцеві руйнування виникають часто через невдале розклинювання або неоднорідність гранулометричного складу. Окремі пошкоджені місця переробляють повністю.

Підвищена деформативність, виникнення колій часто зумовлені надлишком мінеральних частинок до 0,05 мм. Причиною недоущільнення щебеню може бути зайва кількість проходів котка і обламування країв граней щебеню. Шар розклинюють дрібним щебенем, чорним піском або сумішшю цементу з піском у зволоженому стані. Затримка в ущільненні може бути через надмірне зволоження основи, що вимагає зупинити роботи до просихання розташованих нижче шарів і земляного полотна. Якщо міцність шару з активного Мінерального матеріалу зростає повільно, то причиною цього явища може бути нестача вологи. В цьому випадку матеріал шару розпушують, дозволожують і ущільнюють повторно

Поперечні тріщини на поверхні шару виникають при ущільненні його в сухому стані. Якщо після зволоження не вдається позбутися поперечних тріщин, то заміняють коток на більш легкий.

При влаштуванні основ і покриттів з неукріплених кам’яних матеріалів необхідно виконувати вимоги техніки безпеки, які висуваються до роботи з машинами, які пересуваються в процесі роботи, а також при роботі в темний період доби та в зимовий час.

Соседние файлы в папке ТБАД