Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_2 / Лекція_2.pps
Скачиваний:
104
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
5.93 Mб
Скачать

Розрядність показує, яку розрядність внутрішньої шини даних центрального процесора здатна підтримати ОС, і визначає програми, з якими вона буде працювати. Всі сучасні операційні системи підтримують 32-розрядний інтерфейс прикладних програм.

Інструкція по визначенню розрядності

Шостий клас

По типу

командні (текстові)

 

інтерфейса

об'єктно-орієнтовані

 

 

(графічні)

Текстові ОС засновані на інтерфейсі командного рядка, наприклад: OS/360, CP / M, перші версії MS- DOS і UNIX.

Інтерфейс текстової ОС

Об'єктно-орієнтовані ОС підтримують графічний інтерфейс, наприклад, сімейства операційних систем Microsoft Windows.

Установка Windows7

Сьомий клас

По типу доступу користувача до ЕОМ

зпакетною обробкою

зрозділенням часу реального часу

Системи пакетної обробки призначені для вирішення завдань, які не вимагають швидкого отримання результатів. Головною метою ОС пакетної обробки є максимальна пропускна здатність або рішення максимального числа завдань в одиницю часу.

Ці системи забезпечують високу продуктивність при обробці великих обсягів інформації, але знижують ефективність роботи користувача в інтерактивному режимі.

Схема роботи ОС пакетної обробки

Системи поділу часу покликані виправити основний недолік систем пакетної обробки - ізоляцію користувача-програміста від процесу виконання його завдань. Кожному користувачеві системи поділу часу надається термінал, з якого він може вести діалог зі своєю програмою. Так як в системах поділу часу кожній задачі виділяється тільки квант процесорного часу, жодна задача не займає процесор надовго, і час відповіді виявляється прийнятним.

Прикладом системи поділу часу є Ubuntu 12.0

Робочий стіл Ubuntu 12.0

Системи реального часу застосовуються для керування технічними об'єктами, такими, наприклад, як верстат, супутник, наукова експериментальна установка технологічними процесами, такими, як гальванічна лінія, доменний процес і т.п. У всіх цих випадках існує гранично припустимий час, протягом якого повинна бути виконана та чи інша програма, що керує об'єктом, в іншому випадку може статися аварія (супутник вийде з зони і т.д.).