Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Філософія / kaf_philosofpidruchkirychok

.pdf
Скачиваний:
76
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
3.24 Mб
Скачать

Лекція 10. Соціальна філософія: людина й історичний процес

261

 

 

(прошарок). Маркс вважав, що суспільство складається із кількох класів (робітники, селяни, буржуазія), які часом конфліктують, і цей конфлікт є рушієм суспільних змін, однак Ральф Дарендорф (нар. 1929), переосмислюючи його погляди, зазначав, що класів є не кілька, а безліч, причому людина може одночасно належати до різних класів, переходячи з одного в інший, що пом’якшує конфліктні стосунки між ними. Американський мислитель Пітірим Сорокін (1889–1968) вживає поняття «страта», що означає прошарок. На його думку, рушієм суспільства є прагнення людина переходити з однієї страти в іншу.

Соціальні відносини – це зв’язки між людьми, що існують у суспільстві. Саме суспільство можна розглядати як систему (впорядковану сукупність) цих відносин. Соціальні відносини поділяються на: матеріальні (виробничі, технологічні, розподілу, обміну продукцією й товарами) та духовні (моральні, релігійні, худож- ньо-естетичні, наукові).

Відносини, зв’язки між людьми тісно пов’язані із соціальними ролями і статусами.

Кожен із нас уподібнюється актору, який відіграє певну роль: роль студента, сина чи доньки, чоловіка або дружини й відповідно до цього будує свої відносини з людьми. Коли ви граєте роль студентів, то ваші відносини з оточуючими, наприклад, викладачами, зовсім інші, ніж коли ви виконуєте роль приятеля по відношенню до своїх однокурсників.

Соціальний статус – це положення індивіда у суспільній ієрархії – від найвищого до найнижчого. Про те, що люди не є рівними, відомо; окрім того соціальна нерівність (що б там про неї не думали соціалісти чи комуністи), напевно, буде існувати завжди.

Існують різні ознаки, за якими визначають соціальний статус людини, однак найчастіше це роблять на основі багатства (тих матеріальних благ, якими людина вже володіє), на основі прибутку (того, що людина заробляє), освіти і влади.

Відносини між людьми регулюються на основі історично сформованих систем норм і цінностей, які називаються соціальни- ми інститутами. Соціальний інститут – це історично сформований набір правил, цінностей і норм для регулювання суспільного життя. Існують інститути кількох типів: політичні (інститут вла-

262

Лекція 10. Соціальна філософія: людина й історичний процес

 

 

ди, партії тощо), економічні (інститут грошей, банку й ін.) релігій- ні, культурні й ін. Чи не найголовнішими у регулюванні стосунків між людьми є політичні соціальні інститути.

До політичних соціальних інститутів належать інститут дер-

жави, інститут партії, інститут влади, інститут громадської організації, інститут профспілки тощо.

Ніцше небезпідставно наголошував на важливості «волі до влади». Що б нам не говорили політики, саме бажання панувати над іншими людьми, а не «служити народу», лежить в основі влади. Важливим стримуючим фактором для влади є вплив на неї з боку підлеглих громадян. Саме стосунки влади і підлеглих визначають тип суспільства. У прадавні часи, коли формувалась Східна та Західна Римські імперії, між цими двома цивілізаційними материками окреслилися суттєві відмінності, які стосувалися, передусім, відносин між владою і підлеглими. На Заході ці стосунки ґрунтувалися переважно на домовленостях і взаємовідповідальності. Підтвердженням тому є «Велика хартія вольностей 1215 р.», документ, який за своєю значимістю співмірний хіба що з «Всезагальною Декларацією прав людини». Він рельєфно демонструє ці засадничі основи західноєвропейської політики. Взаємна домовленість і клятва, верховенство закону над усіма без винятку, непідкупність правосуддя, недоторканність власності, рівність усіх вільних – такий лейтмотив тексту, складеного в досить-таки жорстоку за сучасними мірками добу.

На візантійському Сході відносини з владою будувалися цілком інакше: їх головний принцип – повна відданість підлеглих можновладцю. «Візантія, – писав Арон Гуревич, – не знала феодальної домовленості, принципу васальної вірності або групової солідарності перів. Замість тісних «горизонтальних» зв’язків між особами однакового статусу переважали «вертикально» спрямовані відносини підлеглих до государя… Нічого подібного до «Великої хартії вольностей», правового компромісу між державою і васалами, у Візантії неможливо собі уявити…»259. Ці два типи зв’язків згодом виллються у так звану європейську демократію та

259 Гуревич А.Я. Категории средневековой культуры.– М.: Искусство, 1984.– C. 157– 158.

Лекція 10. Соціальна філософія: людина й історичний процес

263

 

 

систему, яку позначають словами: авторитаризм, абсолютизм,

тоталітаризм.

Вищеокреслені типи, до речі, вприсутнились у нашій посттоталітарній державі, до того ж вприсутнились історично. Молода держава Русь, яка з Х ст. отримує доступ до всіх візантійський культурних цінностей, у тім числі й до античної політичної філософії, починає уявляти стосунки між владою та підлеглими переважно за візантійськими зразаками. Однак кінець ХV – початок ХVІ століття характеризується зміною політичних орієнтирів. Із приєднанням до Литовсько-Польсь- кої держави Україна потрапляє під західноєвропейський політичний і культурний уплив, сюди починають проникати ідеї рівності, суспільної домовленості, взаємної відповідальності. Таким чином, із ХV століття і до наших днів в Україні фактично збереглися два протилежних типи політичного світогляду.

Так склалося, що після «помаранчевої революції» в нас формується модель європейських цінностей, яка ґрунтується на повному дотриманні прав людини. Як філософська проблема прав людини постала уже давно. Починаючи з Античності у філософії обговорюється проблема «природного права» (lex naturalis), тобто тих прав, які людина має від природи. Це право на життя, право перебувати в тій частині земної кулі, де вона відчуває себе найкраще, право на нормальне життя. Проблема більшості країн світу полягає в тому, що їх конституції не узгоджені з «природнім правом», і це, власне, не дає людині бути людиною.

1.4. Суспільна динаміка

Суспільство постійно змінюється. Люди ХХІ століття – це вже не ті, які були у двадцятому. Наші батьки не такі, якими є ми. У суспільстві відбуваються структурні зміни, тобто змінюється його склад, процесуальні зміни (змінюється характер процесів, що в ньому протікають), мотиваційні зміни (змінюються цілі та ідеали суспільства, причини, що рухають людьми), функціональні зміни (змінюються функції соціальних інститутів, організацій та інших структурних елементів суспільства). Окремі мислителі вважали, що суспільство постійно прогресує, розвивається, чи то завдяки еволюції, яка лежить в його основі (Спенсер та ін.), чи то завдяки конфліктам між людьми, зокрема між класами (Маркс, Дарендорф

264

Лекція 10. Соціальна філософія: людина й історичний процес

 

 

й ін.). Інші мислителі, зокрема філософи-постмодерністи, стверджують, що після голокостів і двох світових воєн про соціальний прогрес нічого і вести мову. Побутують також думки, що суспільство розвивається циклічно, проходячи послідовно стадії підйому та спаду. Такої думки дотримуються, зокрема, традиціоналісти

(Рене Ґенон (1886–1951), Мірча Еліаде (1907–1986) й ін.). Одним із найскладніших у соціальній філософії є питання про те, що саме є причиною змін у суспільстві. Чи то божественний Першодвигун, як вважав Арістотель, чи то Бог, як гадали в епоху Середньовіччя, чи то географічні чинники, чи то демографічні. Дехто з мислителів вважав причинами змін у суспільстві науку, техніку і технології, творчих особистостей, протиріччя між потребами та можливостями їх задоволення. Якими б не були відповіді на це складне питання, безсумнівним є те, що суспільство змінюється внаслідок змін людини, якій притаманне прагнення до саморозвитку, а також завдяки тому, що, вона, як уже йшлося вище, вміє ставити перед собою все більші і більші потреби.

1.5. Роль географічних, демографічних та інших чинників у розвитку суспільства

Головними чинниками, що впливають на розвиток суспільства, вважають:

1. Географічні чинники. Суспільство є системою, яку можна вважати підсистемою дійсності, яка функціонує поряд з іще однією підсистемою, яку ми називаємо «природа», – воно тісно пов’язане з природою. В ході суспільної діяльності людина використовує матеріал, який чарпає з природи. Для того, наприклад, аби побудувати дім, вона має добути глину й інші природні ресурси. Таким чином, природа довкола людей, ресурси, які їх оточують, географічне середовище, в якому живуть ті чи інші народи, впливає на виробництво предметів, а отже, й на соціальну діяльність та спілкування людей. Починаючи від Монтеск’є, різні мислителі вивчають вплив географічного середовища на суспільство, визначаючи, що в суспільній, предметній діяльності та спілкуванні людей, які живуть у різних частинах планети, спостерігаються суттєві відмінності. Мешканці півночі відрізняється від жителів півдня чи сходу. Людина, яка живе в пустелі, буде інакше будувати дім чи спілкуватися

Лекція 10. Соціальна філософія: людина й історичний процес

265

 

 

з іншими людьми, ніж людина, яка мешкає в європейському чи американському меґаполісі. Монтеск’є, Томас Бокль (1821–1862) й інші мислителі стверджують про те, що інколи географічні чинники призводять до нерівності й рабства в суспільстві.

2.Демографічні чинники. Іншим вагомим чинником, який разом із географічним середовищем впливає на характер суспільного життя, є кількість людей і щільність їх проживання в тій чи іншій місцевості. Там, де людей більше, а природних ресурсів, наприклад, менше, інакше розвиватимуться суспільна діяльність і спілкування, ніж там, де людей проживає мало. Томас Мал-

тус (1766–1834) вважав, що від демографічних чинників, тобто від чинників, пов’язаних із кількістю населення, залежать соціальні катаклізми – війни, голокости, епідемії тощо. Населення планети зростає у геометричній прогресії, а добування ресурсів – у арифметичній, вважав Малтус, тому в майбутньому нашій планеті загрожує перенаселення. Епідемії, війни й інші катастрофи, в яких гинуть тисячі і мільйони людей, – це засоби, за допомогою яких природа намагається уникнути перенаселення. Подібні погляди, які дістали назву мальтузіанство, згодом неодноразово повторювались

ірозвивалися, дійшовши, власне, до наших днів.

3.Біологічні чинники. На розвиток суспільства, поза всяким сумнівом, впливають біологічні зміни в людському організмі, насамперед, послаблення та «окультурення» інстинктів, генетичні модифікації людського організму, набуті й передані спадково соціальні навики. Багато хто з філософів минулого надавав важливого значення саме біологічним чинниками, зокрема еволюції (Спенсер, Ґумпловіч, Самнер), або «соціальному інстинкту» (Дюркґайм). Мислителі фройдистської орієнтації вважають біологічні інстинкти, зокрема сексуальний та агресивний, а також сублімацію визначальною характеристикою розвитку суспільства.

4.Економічні чинники. Ще одним чинником розвитку суспільства є економічна діяльність, яку веде дане суспільство. Виробництво товарів, матеріальна забезпеченість окремих громадян істотно впливає на їх відносини і взаємозв’язки, створює більше умов для духовного розвитку. На економічних чинниках особливо наголошували філософи марксистського напряму.

266

Лекція 10. Соціальна філософія: людина й історичний процес

 

 

5. Культурні чинники. Від розвитку культури також у великій мірі залежить суспільна динаміка. Культура охоплює такі сфери, як мораль, право, державу, політику, від яких безпосередньо залежать відносини між людьми, структура суспільства, соціальні мотиви й цінності.

7. Технологічні чинники. Суспільні зміни безпосередньо залежать від розвитку техніки і технологій. Щоб переконатися в цьому достатньо усвідомити, настільки змінили світ людських комунікацій Інтернет, електронна пошта, мобільний телефон і таке інше. Вплив техніки і технологій на розвиток суспільства може бути двояким: з одного боку, техніка полегшує нам життя, а, з іншого, – вона може вбивати, адже атомна бомба, хімічна та біологічна зброя – це також продукти розвитку техніки і технологій. Таким чином, суспільні зміни під дією технологічного чинника повинні контролюватися суспільством і мораллю.

Отже, суспільна діяльність, спілкування та історичний розвиток суспільства залежать від географічних, демографічних, біологічних, економічних, культурних і технологічних чинників.

2. Філософія історії

Як уже зазначалося вище, важливою ознакою суспільства є його історичність, тобто здатність передавати досвід від покоління до покоління, зберігати набутки людства. Впродовж життя людини з нею постійно відбуваються якісь події, а про те, що сталося до її народження, вона дізнається з книг чи розповідей старших людей і, таким чином, у свідомості людини постає історична реальність чи образ історичного процесу. Починаючи з античних часів, у структурі філософського знання почала формуватись особлива галузь –

філософія історії, або історіософія. Сам термін «філософія істо-

рії» вперше ввів Вольтер у ХVIII ст., однак становлення цієї галузі зобов’язане праці Йоганна Ґотфріда Гердера (1744–1803) «Ідеї до філософії історії людства»260 та курсу лекцій із філософії історії, прочитаному Геґелем у 1822–1831 рр. До головних питань, на які намагається дати відповідь філософія історії, належать наступні:

1) Хто є суб’єктом, головним «виконавцем» історії (людина,

260 Нім. «Ideen zur Philosophie der Geschichte der Menschheit»

Лекція 10. Соціальна філософія: людина й історичний процес

267

 

 

суспільство, народ чи видатні особистості), та що є змістом історії (політичні події, побут, культура, способи життя чи щось інше)?

2)Чи існують історичні закономірності і чи можемо ми їх пізнати?

3)Чи має історія сенс і закінчення?

2.1.Людина як головний суб’єкт історії

Головним суб’єктом історії є людина. Цей погляд утвердився завдяки працям групи французьких істориків, які виступали на сторінках журналу «Annales. Economies. Societes. Civilisations» (Марка Блока (1888–1944), Жака Лє Ґоффа (нар. 1924) й ін.,

згодом відомих як школа «Аналів». «Предметом історії є людина»261, – такий девіз, висловлений засновником школи Блоком, залишається лейтмотивом численних сучасних студій із філософії історії.

Однак, який саме бік людського буття має досліджувати історія? Чи повинна вона бути політичною історією, яку ви вивчали у школі,

чи повинна бути історією релігії, культури, звичаїв чи також еконо-

мічною історією? Яка ж зі сторін людського життя є найважливішою? На думку Блока, предметом історичного дослідження повинні бути не окремі аспекти буття людини, не homo religiosus, homo oeconomicus, чи homo politicus, а людина в цілому. Не лише події, дати чи цифри мають бути предметом історії, але й повсякденність (виробництво, побут, способи життя тощо).

ХХ сторіччя характеризувалося зміною традиційних історичних «тем». Сучасні історики не залишають поза увагою й такі теми, як «історію проституції», «історію сексуальності» тощо. Під впливом філософії постмодернізму вони відмовляються від створення узагальнюючих історичних вчень і звертаються до «мікроісторії». Зрештою, завдяки старанням Вебера й тої ж школи «Аналів», предметом інтересу істориків стала духовність. Вебер став чи не першим, хто стверджував, що поведінка людей залежить від картини світу в її духовній сфері. Саме він вперше почав вживати поняття «дух капіталізму» та ін262. У свою чергу вчені школи «Аналів» дове-

261Блок М. Апология истории.– М., 1987.– С.17.

262Див. Вебер М. Протестантская этика и дух капитализма // Вебер М. Избранные произведения.– М., 1990.

268

Лекція 10. Соціальна філософія: людина й історичний процес

 

 

ли, що ментальність, тобто сукупність усіх свідомих і підсвідомих

уявлень людини, впливає на історію не менше, ніж економічні чинники263.

2.2. Проблема існування історичних закономірностей

Людина рухає історію, але вона є істотою різноманітною у своїх думках, уявленнях і діях, а тому історія на кожному етапі є по- ліваріативною (багатоваріантною). Безперечно, історичні події пов’язані між собою, одна подія спричиняє іншу (наприклад, неврожай призводить до голоду, війна – до зниження народжуваності), однак, незважаючи на це, варіантів розвитку подій після тої чи іншої історичні події чи етапу є безліч. Якби Александр Македонський не помер молодим – історія б набула зовсім іншого характеру, якби польський шляхтич Чаплинський не вбив сина Богдана Хмельницького, це могло б і не призвести до знаменитих визвольних козацьких війн. Злиття давньогрецької та давньоримської цивілізацій відбулося завдяки одній єдиній людині – іберійському вождю Меріску, який відчинив браму грецького міста Сіракузи, впустивши туди римські війська, ставши на перешкоді союзу греків із Карфаґеном. Як писав із цього приводу історик Норман Дейвіс, «якби Меріск не відчинив брами, якби Сіракузи відборонилися від Риму,… якби Ганібал зруйнував Рим так само, як Рим потім зруйнував Карфаґен; якби грецький світ злився кі- нець-кінцем із семітським Карфаґеном, – тоді історія була б зовсім іншою. Суть у тому, що Меріск таки відчинив браму»264. Така поліваріативність дає підстави декому з філософів, як, наприклад, Попперу, стверджувати, що історія позбавлена закономірностей. «Історизм», тобто філософські вчення, які вбачають якісь закономірності в історії, є нісенітницею і догматизмом. Історія не підпорядковується ніяким законам, – її творить людина, яка сама встановлює й «конструює» ці закони. Процес «соціального конструювання», вважав філософ, залежить виключно від неї самої та від розвитку наукових знань.

263Таким чином, їх праці називають «історією ментальностей».

264Дейвіс, Норман. Європа: Історія / Пер. з англ. П. Таращук, О. Коваленко.– К., Видавництво Соломії Павличко «Основи», 2001.– С 163.

Лекція 10. Соціальна філософія: людина й історичний процес

269

 

 

Неможливість відшукати закономірності в історії, на думку Поппера, робить історичне пізнання ненауковим, оскільки науковим, як буде сказано нижче, є лише те пізнання, яке може виявити стійкі закономірності (наприклад, фізичне, біологічне чи хімічне пізнання). Незважаючи на суперечки, що точаться з приводу існування чи відсутності історичних закономірностей і можливості чи неможливості їх пізнати, незаперечним залишається те, що історія повинна розглядати не тільки ті події, які відбулися, але й ті, які могли б відбутися. З огляду на це, важливим є поняття «історичне апріорі», запропоноване Фуко (іншою назвою історичного апріорі є «епістеми»). Під історичним апріорі французький філософ розуміє структури, що історично змінюються, не структури власне історичної дійсності як такої, а передусім можливос- ті будь-якої історичної дійсності, сукупності умов, які визначають можливість здійснення історичних подій. За Фуко: «...такий аналіз не є історією ідей або наук; це, скоріше, дослідження, ціль якого, виходячи із чого стали можливими пізнання і теорії, у відповідності з яким простором порядку конструювались знання; на основі якого історичного а priori і в стихії якої позитивності ідеї могли з'явитися, науки – скластися, досвід – отримати відображення у філософських системах, раціональності – сформуватися, а потім, можливо, невдовзі розсипатися і зникнути»265. Можна сказати, що епістеми – це ті історичні рамки, що обмежують поліваріативність історії в той чи інший час, у ту чи іншу епоху.

2.3. Проблема «закінчення» і «сенсу» історії

Якщо повірити в існування історичних закономірностей, то можна припустити можливість пізнати майбутнє. Адже, пізнавши «закон історії», ми передбачимо його дію у майбутньому. А це, в свою чергу, змушує задуматися над тим, чи має історія сенс і кінець, чи має вона завершення. До чого рухається людство і до чого воно врешті-решт прийде: до загибелі, до ідеально можливого стану чи знову повернеться до дикості й невігластва? Саме кінець історії, її фінальна точка надає смислу всьому історичному процесу, адже це

265 Фуко М. Воля к истине: по ту сторону знания власти и сексуальности. Работы разных лет/ Пер. с фр.– М: Касталь, 1996.– С. 25.

270

Лекція 10. Соціальна філософія: людина й історичний процес

 

 

те, до чого рухалося людство впродовж віків. Уявлення про смисл історії існували не лише в філософії, але й у міфології та релігії. Міфологія розглядає історію як процес циклічний, який має тенденцію повторюватися. В минулому був «золотий вік», час, коли природа, суспільство й люди були ідеальними; з тих пір людство змінюється не на краще, однак згодом все повернеться «на круги своя». Релігія, зокрема християнська, привносить у міфологічне розуміння лінійну схему історії, тобто уявлення про історію, як таку, що має свій початок і кінець. Аврелій Авґустін, наприклад, розглядає історію, як процес, який почався зі створення світу, а далі

– через визначені історичні віхи: пришестя Христа, розп’яття й інші прямує до Другого Пришестя Христа і Страшного Суду, після якого історія має скінчитися. Аналогічних поглядів дотримувалися Тома Аквінський та неотомісти, наприклад, Жільсон і Марітен. Саме Страшний Суд є сенсом і вінцем історії. У межах філософії й теології навіть окреслилась окрема галузь знання – есхатологія (від гр. «¡sc¼ta» – кінець і «l3go~» – слово, вчення, закон), яка намагається пізнати, яким саме буде закінчення історії. Хоча філософія не є ні міфологією, ні релігією, однак філософи теж пропонують як циклічні схеми історії (наприклад, , Ґенон, Еліаде, Ніцше), згідно з якими історія ввесь час повторюється, так і лінійні (Геґель, Маркс, Кроче, Робін Джордж Колінґвуд (1889–1943), згідно з якими історія рухається від свого початку до кінця. Останнім поглядам притаманний фіналізм – віра в завершення історії, в ідеальний стан людства, до якого воно прямує. Марксизм, наприклад, вважає, що людство поступово прямує до ідеальної стадії, – комунізму.

У сучасній філософії історії досить популярна ориґінальна фіналістська концепція Френсіса Фукуями (нар. 1954), який, спостерігаючи розвал тоталітарних, комуністичних і соціалістичних систем, вважає, що сучасні моделі лібералізму є кінцевою формацією життя людей, після них якихось інших формацій не існуватиме. Всі суспільства Фукуяма ділить на історичні й «постісто- ричні». Постісторичні – це розвинені західні суспільства, в яких сформувався ліберально-демократичний устрій, які, власне, досягли кінця історії і будуть перебувати у стані «постісторії», що характеризується відсутністю соціальних конфліктів, революцій чи інших історичних подій і змін. У суспільствах, що не є постіс-