Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Філософія / Krivula A.M.Philosophy

.pdf
Скачиваний:
20
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.33 Mб
Скачать

Філософія______________________________________________ 581

межі власної (або загальнолюдської) свідомості. Термін набув ужитку з XVIII століття.

Імен школа – давньокитайська філософська школа (кит. – мінцзя). За аналогією з давньогрецьким способом філософування представ+ ників школи називають по+європейські софістами, а за аналогією з напрямками європейської середньовічної філософії цю школу ще називають школою номіналістів. Школа звертала увагу на відношення речей і вираження цих відносин у судженнях.

Індукція – перехід від знання окремих фактів до знання загального, коли висновки про загальні властивості предметів якогось класу робляться на основі дослідження окремих фактів.

Інтелігенція – (від лат. intellegentia – розуміння, розсудок, пізнава+ льна сила). У Канта інтелігенція – здатність суб’єкта уявляти те, що за своєю природою недосяжне для відчуття .

Іньянцзя – давньокитайська філософська школа прибічників вчення про Інь і Ян, яка переймалася переважно натурфілософськими питаннями.

Істина – відповідність думок дійсності.

Історія в найбільш безпосередньому розумінні цього слова означає перебування соціальної реальності у часі.

Карма (закон відплати) – термін давньоіндійської філософії, який означає сукупність гарних і хороших вчинків, здійснених людиною у її попередніх існуваннях, коли той чи інший загальний баланс вчинків визначає подальшу долю людини.

Катарсис (від грець. κάθαρσις – очищення, оздоровлення) – категорія давньогрецької філософії і естетики зокрема. Означала звільнення (очищення) душі від пристрастей під впливом різних факторів (напр., мистецтво, філософія).

Категорія – у філософії категоріями прийнято називати найбільш загальні поняття (від грецького κατηχορια – висловлення, ознака,

визначення, судження).

Конфуціанство – вчення давньокитайського філософа Конфуція (551–479 до н. е.) та його послідовників, у якому переважали морально+політичні питання.

Концептуалізм філософська позиція у часи середньовіччя, що визнавала наявність у розумі людини загальних понять (концептів) як особливої форми пізнання дійсності.

Концепція певний спосіб розуміння якогось явища, або провідний ідейний задум.

582 __________________________________________ О. М. Кривуля

Креаціонізм (від лат. creatio – створення, породження) – теологічна концепція, за якою увесь світ в цілому, в усіх його формах створений Богом.

Культура – соціальна програма діяльності і сукупність цінностей, уявлень про світ і правил поведінки, спільних для великих груп людей.

Легізм – давньокитайська філософська школа, засновником якої був Шан Ян (390–338 р. до н. е.). Відома також як школа законників або фацзя (кит.). Переймалася проблемами управління на основі суворого дотримання законів і жорстокого покарання за провини.

Логос (грець. λόγος) – багатозначний термін, уведений у філософію давньогрецькими мислителями. Означав «слово», «мова», «думка», «причина», «закон».

Локаята (за іншою назвою – чарвака) – давньоіндійська філо+ софська школа , опозиційна до ведичної традиції. Школа відкидала уявлення про існування первісної духовної реальності, безсмертя душі, а світ (включно з людиною) уявляла складеним із чотирьох матеріальних елементів: земля, вода, вогонь і повітря.

Людина істота, яку відрізняє наявність у неї культури, що успадковується не генетично, а транслюється і розвивається за рахунок мови, навчання й наслідування на базі перетворюючої діяльності. Людину можна також представити соціально+культурною формою буття біологічної істоти виду Homo sapiens.

Матеріалізм (від лат. materialis – речовинний, предметний) – філософський світогляд, згідно з яким матерія (об’єктивна реальність) є онтологічно першим началом відносно духовного, яке є похідним від матеріального. З гносеологічної точки зору матеріалізм означає позицію, за якою принципи не прикладаються готовими (взятими з розуму) до природи й людської історії, а абстрагуються з них. Звідси випливає, що не природа й людство узгоджуються з принци+ пами, а навпаки, принципи істинні лиш остільки, оскільки вони відповідають природі й історії.

Матерія поняття, яким охоплюється все, що існує об’єктивно, тобто поза свідомістю людей.

Метафізика (від грець. τα μετα τα φυσικά – те, що після фізики) – розділ філософії, який з’ясовує першооснови та принципи буття. З часів античності під метафізикою розумілось філософське вчення про перші начала й причини всього сущого. Критичне ставлення до традиційної метафізики започатковано у XVIII ст. Д. Юмом і І. Кантом. Пізніше Гегель надав цьому терміну значення анти+

Філософія______________________________________________ 583

діалектичного мислення. Впродовж XIX–XX ст. відбувались спроби як спростувати будь+яку метафізику, так і дати оновлені її варіанти. Нині можна говорити, що знецінюється не метафізика, а відбу+ ваються зміни її парадигм і тому у історії метафізики виділяють три її форми: онтологічна метафізика, трансцендентальна філософія свідомості, трансцендентальна семіотика.

Метод (грець. μέθοδος ) – спосіб дії, сукупність заходів для досягнення певної мети, вирішення проблем або задач. Методологія – наука про методи пізнання як спеціальний розділ гносеології; у іншому смислі цей термін виражає множину методів.

Міф – фантастична вигадка, що пояснює походження або сутність якого+небудь предмета чи явища шляхом приписування йому людських понять і властивостей.

Модель (від фр. modele – зразок) – існуюча реально або в думці система, яка, відтворюючи об’єкт дослідження, здатна заміщати його так, що її вивчення дає дослідникові нову інформацію про цей об’єкт.

Моделювання – побудова моделі і наступне її дослідження думкою або шляхом реального експерименту.

Моїзм – давньокитайська філософська школа, засновником якої був Мо Ді (479–400 до н. е.) і яка стояла у опозиції до конфуціанства. Головну увагу школа приділяла питанням етики й управління.

Монада (у філософії Г. В. Лейбніца) – проста, неподільна субстанція. Монадологія – вчення Г. В. Лейбніца про монади.

Монізм (грець. μονάζ – одиниця) – філософська система, у якій всі різновиди буття зрештою зводяться до єдиного начала.

Наука – систематизоване, теоретичне знання, що розвивається; а також певний вид інтелектуальної діяльності, орієнтованої на здобуття таких знань, які можуть стати теоретичною основою будь+ якої іншої людської діяльності.

Наукова картина світу – цілісна система конкретно+наукових знань про Всесвіт або окремі його частини й зрізи (у такому разі говорять про фізичну, біологічну, географічну тощо картину світу).

Номіналізм (лат. nomina – ім’я) – філософська позиція у часи середньовіччя, що заперечувала реальне існування загального, стверджуючи, що загальне існує лише як ім’я після речей.

Ноосфера – поняття, яке містить у собі ідею про необхідність з боку об’єднаного людства раціональної організації взаємовідносин суспільства і природи.

584 __________________________________________ О. М. Кривуля

Онтологія (лат. ontologia від грець. оντος – суще, те, що існує + λόγος – вчення, наука) – розділ філософії, який вирішує найбільш загальні питання буття, такі як його форми, структура, властивості, простір, час, рух тощо.

Опис – система фіксування даних спостережень або експериментів за допомогою прийнятих у науці позначень.

Патристика (від лат. patres – батьки, «батьки церкви») – період у розвитку середньовічної філософії, коли християнська релігія отримала легітимність і державну підтримку. Патристика пов’язала християнську ідеологію з філософією та сформувала екзегетичний метод філософування.

Плюралізм (лат. pluralis – численний) – філософська система, згідно з якою існує декілька або безліч незалежних один від одного начал буття.

Покоління (генерація) – група людей однієї вікової фази.

Політика – діяльність, що спрямована на досягнення і реалізацію влади, яка розповсюджується на все суспільство.

Право – форма свідомого упорядкування суспільного життя шляхом надходження від легітимної і єдиної для всього суспільства інстанції (держави) норм і приписів імперативного характеру, їх повсюдного систематичного примусового впровадження нею й контролю за їх дотримуванням усіма без винятку членами суспільства.

Природа. У філософії поняття природи вживається у декількох смислах. У широкому природа є те ж саме, що й матерія. Цей смисл природи охоплює собою і суспільство. У більш вузькому значенні природа є безпосереднім об’єктивним середовищем, в якому розгор+ тається людська історія, те, з чим стикається людина повсякчасно. Додатковий смисл «природи» вбачають у випадку підкреслення сутності чого+небудь (напр., «природа людини»).

Природне середовище – та частина природи, яка оточує людей і впливає на них, та на яку вони самі впливають своєю виробничою діяльністю. До другої половини XX ст. вживався термін географічне середовище у смислі частини природи, а саме географічної оболонки Землі, в якій розгортається історичний процес. Нині узвичаївся термін «природне середовище», оскільки географічна оболонка, як показав технічний прогрес, вже не обмежує просторові межі людської діяльності.

Проблема стосовно науки означає суперечність між новими фактами і пояснювальними можливостями старої теорії.

Філософія______________________________________________ 585

Простір – спосіб співіснування предметів, коли вони скоординовані один поруч з іншим, розташовані один біля другого.

Реалізм (лат. realis – дійсний) – філософська позиція у часи середньовіччя, яка приписувала справжнє існування лише загаль+ ним поняттям, універсаліям.

Реальність – поняття, яким підкреслюється наявне буття, буття актуальне, дійсне, на відміну, скажімо, від буття потенційного, або вже втраченого.

Самсара термін давньоіндійської філософії, означає вічний колообіг життя та смерті. Метою життя має стати внутрішнє звільнення від цього колообігу.

Свідомість – У широкому значенні це поняття виражає всі властиві людині психічні процеси, і тому можна стверджувати, що духовне здійснюється в людині як свідомість. У більш вузькому значенні свідомість означає тільки вищу форму духовного осягнення людиною себе і навколишнього світу, тобто розум і мислення.

Світ – деяка цілокупність явленої людям дійсності.

Світогляд – система загальних поглядів на світ і місце людини у ньому, на ставлення людини до тієї дійсності, що оточує її, та до самої себе; це найбільш узагальнені погляди на сенс життя та цілі людської життєдіяльності.

Система – об’єкт, що характеризується цілісністю, організованістю, наявністю інформаційних потоків та зв’язків, що творять цілісність. Скептицизм – філософська школа доби еллінізму, засновник Піррон (бл. 360–275 р. до н. е.).

Смисл життя – змістовна наповненість життя, розуміння людиною свого призначення в світі, цільова спрямованість, ціннісна орієнто+ ваність, те, заради чого їй варто проживати власне життя.

Соліпсизм (від лат. sōlus – тільки один + іpse – сам) філософська позиція, що за єдину реальність визнає тільки мислячого суб’єкта.

Софізм (грець. σόφισμα – хитрість, виверт) – помилковий умовивід, складений так, що на перший погляд видається правильним. У давньогрецькій філософії софізми використовувались для отри+ мання перемоги у дискусіях за будь+яку ціну.

Софісти – ті давньогрецькі філософи («вчителі мудрості»), які вважали знання відносним, заперечували об’єктивність істини, використовували софізми.

Соціальна норма – форма презентації суспільних відносин на рівні поведінки людей.

586 __________________________________________ О. М. Кривуля

Соціальна реальність – сукупна діяльність людей та її прямий і побічний загальний результат.

Соціальна філософія – частина філософського знання, яка спеціально і з найбільш загальних позицій досліджує якісну своєрід+ ність суспільства, структуру та взаємозв’язок різних компонентів суспільного цілого.

Соціальне (від лат. socius – загальний, спільний; той, що знаходиться в союзі) сумісне, спільне, сукупне, яке передбачає також зазначення видів сукупності з точки зору суб’єктів спільної діяльності, типів взаємодії, результатів діяльності, відображення вказаної сукупності в свідомості людей.

Соціальний порядок – усталені типи узгоджених взаємодій людей, урегульованих стихійно сформованими або свідомо встановленими правилами.

Спостереження – цілеспрямоване сприйняття об’єкта наукового дослідження, що здійснюється безпосередньо або за допомогою приладів.

Стоїцизм – філософська школи доби еллінізму, засновник Зенон (333–262 р. до н. е.).

Структура – (з лат. strūctūra – споруда; улаштованість, порядок) сукупність усталених зв’язків об’єкта, що забезпечують його оформленість як даного, тотожного собі.

Субстанція – у широкому значенні означає самодостатню кінцеву основу (сутність, підставу, причину) існуючого. У менш широкому це поняття стосується субстратної основи, носія фундаментальних властивостей сущого певного роду.

Суспільні відносини – спосіб сукупного взаємозалежного буття певних груп людей, сутність якого (цього способу) зводиться до наявності для них реальної можливості вступити з необхідністю у актуальний взаємозв’язок через діяльність та її продукти.

Суспільство – системна єдність соціальних результатів діяльності людей.

Теодицея (лат. theodicea – виправдання Бога, від грець. θεός, «бог» + грець. δίκη, «справедливість») – релігійно+філософська доктрина, що виправдовує благість Бога, не дивлячись на наявність у світі зла.

Теорія (від грець. θεωρία – споглядання) – це достовірне, істинне знання, що існує як певна система логічно пов’язаних висловлювань щодо суттєвих зв’язків тих чи інших сторін дійсності.

Філософія______________________________________________ 587

Традиція – механізм відтворення соціальних інститутів і норм, при якому їх підтримка узаконюється одним фактом існування в минулому.

Трансцендентальний – у кантівській філософії цей термін вживається у значенні характеристики умов можливого досвіду, завдяки яким (умовам) відбувається перехід до знань (від лат. transcendo – здійснювати перехід).

Трансцендентний – у кантівській філософії цей термін стосується судження про такий предмет, який ніколи не зустрічається і не може зустрітися у людському досвіді, напр., Бог, світ в цілому тощо. Універсалії – загальні поняття, загальні ідеї. Природа універсалій стала предметом тривалих дискусій у середньовічній філософії.

Факт – подія, явище, процес, що потрапили до сфери наукового пізнання і зафіксовані шляхом спостереження або експерименту.

Філософія – заснований на критичній силі індивідуального розуму системний роздум про навколишній світ та людину.

Філософія історії – галузь філософського знання стосовно смислу історії, сутності та логіки історичного процесу, його спрямованості, суб’єктів та рушійних сил історії.

Цивілізація – сторона культури, увесь предметний світ, що ство+ рений людьми (артефакти), як носіями знань, умінь та навичок, котрі дають змогу пристосовувати зовнішні явища й процеси для задоволення матеріальних потреб.

Цінність – поняття, яке вживається: а) для відзначення у чому+ небудь наявності відповідної якості; цей смисл відчувається при характеристиці предметів і явищ як таких, що «мають цінність», «є цінними»; б) для позначення тих складових духовності, які відобра+ жують специфічне ставлення людей до природних, соціальних та духовних явищ з точки зору їх значимості.

Час – спосіб зміни станів предметів, коли ця зміна проходить послідовно, одна за другою.

588 __________________________________________ О. М. Кривуля

______ ІМЕННИЙ ПОКАЖЧИК ______

Абеляр П. 126 Августин Аврелій 117+120, 129, 364, 404, 467, 478 Авенаріус Р. 293 Агріппа 95 Адлер А. 301 Акоф Р. 383

Аксаков К. С. 276+277 Алкуін 123+124 Анаксагор 74+75, 101, 530 Анаксімандр 66+67 Анаксімен 67, 74 Антісфен 81 Апель К.+О. 336+339 Аріес Ф. 513, 522 Арістід 113, 114 Арістіп 82

Арістотель 14, 53, 87+91, 98, 106, 128+ 130, 329, 342, 346, 347, 349, 360, 386, 390, 473, 474, 479, 483, 484, 532+533, 552, 558 Аркесілай 94 Архімед 106+107 Бадараяна 54, 55 Бань Гу 42

Баранович Л. 256+257 Барт Р. 308, 310 Башляр Г. 566

Бекон Ф. 12, 149+152, 155, 160, 405, 446 Бергсон А. 321, 557

Бердяєв М. О. 284+286

Берклі Дж. 168+170, 344, 545 Берталанфі фон Л. 383 Блок М. 520 Боас Ф. 413 Боецій 125, 126 Бодрійяр Ж. 514

Брайтмен Е. Ш. 303 Бріхаспаті 55 Бруно Дж. 140, 142, 360 Будда 58+59

Булгаков С. М. 282+284 Бунге М. 346 Бюхнер Л. 545 Валла Л. 136+137 Ван Чун 42 Вардхамана 56

Василь Великий 120, 121 Вебер М. 385, 430+432 Вернадський В. І. 376+377 Вернан Ж.+П. 64 Вишенський Іван 255+256 Вівекананда С. 54 Віко Дж. 167+168, 406, 417

Вітгенштейн Л. 294, 447, 450+451, 556 Вольтер 181+183, 406

Вольф Х. 177+179, 191, 341 Врігт фон Г. Х. 443 Вятр Є. 426

Габермас Ю. 339, 434, 444+445 Гадамер Г.+Г. 322 Гайдегер М. 316, 333, 335, 342, 360

Філософія______________________________________________ 589

Гайденко П.П. 340 Галілей Г. 307, 360 Гартман Н. 343

Гегель Г. В. Ф. 16, 17, 23, 66, 73, 104, 105, 229+248, 295+296, 313, 332, 352, 362, 390, 418+419, 486, 535, 558 Гейзенберг В. 345 Гелен А. 300 Гельвецій К. А. 184, 492

Геракліт Ефеський 15, 68+69, 474 Гердер Й. Г. 180+181, 406, 418, 454 Геродот 107, 404, 475 Герцен О. І. 278 Гесіод 418 Гіляров О. М. 259 Гіппарх 106 Гіппократ107

Гоббс Т. 155+158,159, 446 Гольбах П. А. 185+187, 349, 500 Горгій 78 Готама 52

Григорій Богослов 121 Григорій Ниський 121, 122 Гунсунь Лун 37 Гусерль Е. 304+307 Гьоффе О. 474, 476 Дамміт М. 446 Данте А. 135, 137 Дарвін Ч. 502

Декарт Р. 140, 152+155, 534, 540+541, 549 Дельоз Ж. 314+315

Демокріт 15, 75+76, 93, 94, 341, 530 Деннет Д. 537 Дерида Ж. 315+318 Джайміні 53, 54

Джеймс В. 319, 320, 555, 559 Дідро Д. 170, 345 Дільтей В. 321, 322

Діоген Сінопський 73, 81+82 Діонісій Ареопагіт 122, 123 Добжанський Ф. 501 Дун Чжуншу 41+42

Дюркгейм Е. 385, 442 Дьюї Д. 320 Ейнштейн А. 366 Еліаде М. 357 Емпедокл 73+74, 246

Енгельс Ф. 295+299, 333, 350, 502, 544 Енесідем 95 Епіктет 96

Епікур 92+93, 96, 571 Еразм Роттердамський 142+143 Еріксон Е. Г. 519+520 Євбулід 81 Євклід (математик) 106

Євклід (мегарець) 81 Зенон (Елейський) 72+73 Зенон (Кітійський) 96 Зіммель Г. 321, 410 Ілларіон (митрополит) 253 Ільїн І. О. 470 Іоан Дунс Скот 130

Іоан Скот Еріугена 124 Ішваракрішна 48+49 К’єркегор С. 24, 289+290 Кампанелла Т. 145 Канада 51, 52 Канетті Е. 427

Кант І. 176, 180, 192+208, 211+212, 241, 313, 331+332, 336, 338, 352, 360, 365, 444, 476, 484, 485, 535, 544, 551, 558, 568, 572 Капіла 48 Каразін В. Н. 357 Кардано Дж. 141 Карнеад 95 Карсавін Л. П. 287

Кассірер Е. 291, 300 Кельзен Г. 468+469 Кирило Туровський 254 Кіреєвський І. В. 275

Кістяківський Б. О. 470+471 Клеанф 96 Климент Смолятич 254+255

590 __________________________________________ О. М. Кривуля

Коен А. 440 Кожев О. 425+426 Козлов О. О. 259 Койре О. 554, 566 Коллінгвуд Р. 407

Конт О. 292, 332, 379 Конфуцій 31+33 Корет Е. 335 Костомаров М. І. 260

Котермак+Дрогобич Ю. 255 Крьобер А. 413 Куайн В. ван О. 447 Ксенофан 70 Куліш П. І. 261 Кун Т. 294, 566+568 Лакан Ж. 308, 310 Лакатос І. 566 Лао+цзи 39+40 Ле Гофф Ж. 359

Леві+Строс К. 308+310 Левкіпп 75, 93, 341

Лейбніц Г. 166+167, 177, 178, 534, 541 Леонтьєв Д.А. 569 Лессінг Г.Е. 179+180 Ліотар Ж.+Ф. 313 Лодій П. Д. 260

Локк Д. 158+160, 171+172,177, 197 Лоренц К. 365, 499 Лосєв О. Ф. 104 Луман Н. 394+397

Макіавеллі Н. 138, 14496 Мальбранш Н. 541 Мамардашвілі М. 537 Манхейм К. 410 Марк Аврелій Антонін 96

Маркс К. 295+299, 381, 385, 419, 499+ 500, 552 Марціан

Мах Е. 292+293, 542+543, 545 Меліс (Самоський) 73 Мемфорд Л. 504+505 Мендельсон М. 179 Мен+цзи 33+34

Мертон Р. К. 438+439 Мід М. 521

Мірандола, Піко делла Дж. 138+139 Мо+ді 35, 36 Монтень М. 95, 516

Монтеск’є Ш. Л. 183+184, 373 Мор Т. 144+145 Морен Е. 496 Морріс Ч. 446 Мосс М. 455 Муньє Е. 302+303

Никифор (митрополит) 254 Ніколаї Ф. 179 Ніколай Кузанський 111, 139+140 Ніцше Ф. 290, 315, 568

Ньютон І. 190, 349, 360, 366 Оккам В. 130+131, 330 Ортега+і+Гасет Х. 382, 408, 520 Остін Д. 451+453 Острозький В.+К. 256 Панетій 96 Парацельс 140+141 Парменід 70+73

Парсонс Т. 414+416, 426, 443 Паскаль Б. 510 Патанджалі 50, 51 Патнем Х. 548+549 Петрарка Ф. 136, 138 Піррон 93+95 Пірс Ч. 318+319, 343

Піфагор 67+6878, 82+87, 88, 94, 97+ 99, 328, 341, 530 Платон 78, 82+87, 88, 94, 97+99,

328, 341, 386, 530+531, 558 Плотін 97+103, 533 Поппер К. 352, 541 Порфірій 126 Посідоній 96 Потебня О. О. 271 Пріст С. 541, 546

Прокл 97, 103+105, 123 Прокопович Т. 257, 363 Протагор 77+78, 445, 475