Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Завора

.pdf
Скачиваний:
12
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
900.24 Кб
Скачать

Методи аналізу та оцінювання ризику базуються на поняттях та методах теорії ймовірності, оскільки саме поняття ризику тісно пов’язане з ймовірністю настання чи ненастання певної події в майбутньому.

Ймовірність характеризує міру невизначеності в настанні певної події в майбутньому, позначається Р, приймаючи значення від 0 до 1.

У разі коли подія безсумнівно відбудеться абсолютна ймовірність її настання дорівнює 1;

у разі неможливого її настання – 0.

Високоризиковим є фінансовий актив, якщо ймовірність отримання доходу по ньому та його ліквідність є незначними.

Оцінювання ризиків у більшості випадків проводиться на основі нормального розподілу ймовірностей

1. Середнім очікуваним доходом від інвестицій (прямих чи портфельних) є величина:

n

M R Ri Pi

i 1

Рі – ймовірність того, що дохід від інвестицій буде

дорівнювати Ri

2. Ступінь ризику доцільно вимірювати такою стандартною характеристикою, як стандартне відхилення, яке визначають за формулою:

=

n

Ri

M R

Pi

 

 

 

2

 

i 1

 

 

 

 

 

 

3. Визначаємо інтервал очікуваного доходу Для нормального розподілу виконується так зване

правило «3 ».

Ймовірність того, що величина середнього очікуваного доходу знаходиться в інтервалі [М(R)- 3 , М(R)+ 3 ] і дорівнює 0,997, тобто майже 1.

Ймовірність того що очікуваний дохід М(R)

знаходиться в інтервалі [М(R)- , М(R)+ ], дорівнює 0,68.

Ймовірність того що очікуваний дохід М(R)

знаходиться в інтервалі [М(R)- 2 , М(R)+ 2 ], дорівнює

0,95.

Чим більша величина у кожному конкретному випадку,

тим більший інтервал невизначеності і ризик.

51

Стандартне відхилення є абсолютним показником мінливості очікуваного доходу.

Відносним показником мінливості очікуваного доходу є коефіцієнт варіації, який визначають за формулою:

V= / М(R) *100%

Даний показник відображає ризик і вимірюється в процентах до величини очікуваного доходу.

V<10% – слабка мінливість;

10% < V < 25% – середня мінливість;

V > 25% – висока мінливість.

ВИЗНАЧЕННЯ СИСТЕМАТИЧНОГО РИЗИКУ ОКРЕМОГО ЦІННОГО ПАПЕРУ ЧИ ПОРТФЕЛЯ ПО ВІДНОШЕННЮ ДО РІВНЯ

РИЗИКУ В ЦІЛОМУ НА ФІНАНСОВОМУ РИНКУ

Для визначення систематичного ризику окремого цінного паперу чи портфеля по відношенню до рівня ризику в цілому на фінансовому ринку використовують коефіцієнт B (бета)

B=K* i / m ;

K – ступінь кореляції між рівнем доходності даного фінансового інструменту та середнім рівнем доходності даної групи фондових інструментів по ринку в цілому;

i – стандартне відхилення доходності по даному фондовому

інструменту;

m – стандартне відхилення доходності по фондовому ринку вцілому;

Рівень фінансового ризику окремих цінних паперів визначається на основі наступних значень бета-коефіцієнта.

B=1 – середній рівень ризику;

B>1 – високий рівень ризику;

B <1 – низький рівень ризику.

Оцінка ризику заснована на поєднанні наукових методик та інтуїції експертів, аналітиків та базується на одночасному врахуванні багатьох суперечливих факторів, використанні різноманітних теоретичних підходів і знанні прецедентів практики.

Систематичний фінансовий ризик прогнозується фундаментальними методами вивчення ринкової кон’юнктури. Аналіз кон’юнктури передбачає відстеження як поточного стану ринку, так і прогноз його розвитку.

52

4. МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РИЗИКАМИ.

Учасники фінансового ринку України несуть ризики, як емітенти, як інвестори (за операціями з цінними паперами) і як дилери. Тому діяльність суб’єктів фінансового ринку потребує особливих портфельних стратегій, спеціально підібраних фінансових інструментів, які б знижували ці ризики.

Ефективна стратегія поведінки в умовах ризику дає змогу виявляти схильність до ризиків, аналізувати та оцінювати їх, вибирати і застосовувати певні методи управління ними, здійснювати фінансовий контроль, що забезпечить суб’єктам фінансового ринку успішно здійснювати свою діяльність і досягати поставлених цілей з найменшими втратами.

До основних методів управління ризиком, які можна використовувати як незалежно, так і в комплексі, належать:

ухилення від ризику; передача ризику іншій особі; зниження рівня ризику. Для зниження ступеня фінансового ризику застосовуються різні способи:

а) диверсифікація – це процес розподілу інвестованих коштів між різними об’єктами вкладення, які безпосередньо не пов’язані між собою. На принципі диверсифікації базується діяльність інвестиційних фондів, які продають клієнтам свої акції, а отримані кошти вкладають у різні цінні папери, що купуються фондом на ринку і дають постійний прибуток. Диверсифікація дає змогу уникнути частини ризику при розподілі капіталу між різними видами діяльності; б) придбання додаткової інформації – інвестор іноді приймає рішення, коли

результати не визначені і засновані на обмеженій інформації. За умови наявносты у інвестора повнішої інформації, він міг би зробити кращий прогноз і знизити ризик. У такому разі інформація виступає товаром і досить цінним, за який інвестор готовий платити великі гроші, тому вкладення капіталу в інформацію стає однією зі сфер підприємництва; в) лімітування – це встановлення ліміту, тобто граничних сум витрат, продажу,

кредиту, що застосовується банками при видачі позик, при укладанні договору на овердрафт; суб’єктами господарювання – при продажу товарів у кредит (на кредитні картки), на дорожні чеки і єврочеки; інвесторами – при визначенні сум вкладення капіталу; г) страхування, як найпоширеніший метод зниження рівня ризику, виражається в

тому, що інвестор готовий відмовитися від частини прибутків, тільки б уникнути ризику. Якщо вартість страховки дорівнює можливому збитку, інвестор, не схильний до ризику, захоче застрахуватися так, щоб забезпечити повне відшкодування будь-яких фінансових втрат. Страхування – це особливі економічні відносини, для яких обов’язкова наявність двох сторін: страховика і страхувальника. Страховик створює за рахунок платежів страхувальника грошовий фонд (страховий чи резервний).

53

54