Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Экономический словарь

.pdf
Скачиваний:
23
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

принцип старшинства

252

принципи організації

му ланцюжку”, розподіляючи повно( важення і координуючи роботу пер( соналу.

принцип старшинства (англ. seniority principle) – в Японії в політиці оплати праці широко використовується і застосовується автоматичне підви( щення зарплати працівників залеж( но від стажу їхньої роботи. Наприк( лад, у наукомістких галузях японсь( кого машинобудування щорічний приріст зарплати персоналу у 80(ті роки становив у середньому близько 4%. Крім того, якщо дозволяє фінан( совий стан, японські фірми виплачу( ють усім своїм постійним працівни( кам премії двічі на рік (щоразу при( близно до двох(трьох місячних зарплат). Істотне збільшення до зар( плати (у розмірі 20(25%) дається та( кож при одруженні та народженні дитини. Вагому добавку до зарплати у процвітаючих великих фірмах ста( новлять виплати і пільги із соціальних фондів (відрахування в пенсійні фон( ди, медичне страхування, часткова чи повна оплата житла, доставка на ро( боту заводським транспортом, опла( та місця в профілакторіях і будинках відпочинку фірми). Загалом можна констатувати, що принцип старшин( ства, використовуваний при уп( равлінні персоналом на японських фірмах, спрямований на забезпечен( ня кадрової стабільності, будується на виділенні як первинної ланки, що є об’єктом управління групи, а не індивіда. На противагу цьому, типова американська практика соціально( кадрових відносин використовує принцип заслуг, заохочує індивіду( алізм, динамізм і конкуренцію, що частіше призводить до загострення

суперечностей між адміністрацією і пересічними робітниками та службов( цями. Використання принципу стар( шинства, за різними оцінками, охоп( лює від 22 до 30% усієї робочої сили Японії і характерне переважно для ве( ликихкорпорацій,державнихвідомств і банків.

принципи ефективності (англ. рrinciples of efficiency) – викладені у відомій книжці Емерсона “Дванад( цять принципів ефективності” “прості, загальнозрозумілі і фунда( ментальні закони, що протягом мільйонів років вироблялися і прак( тикувалися в природі в рослинних та інших формах життя”. Ефективність, вважає Емерсон, — це те, що дозво( ляє одержувати більш високі резуль( тати меншими зусиллями, тоді як на( пружена праця дає такі ж результати, але вже ціною надмірно великих зу( силь. Неефективність може мати місце тільки з двох причин: організа( ція просто незнайома з цими елемен( тарними принципами або ж не засто( совує їх на практиці. У будь(якому разі неможливе ніяке підвищення ефективності, поза як при послідов( ному дотриманні принципів ефектив( ності праця стає задоволенням, грою, а не просто робітничим завданням.

принципи організації (англ. рrinciples of organization) – чотири головних еле( менти організаційних структур, не( обхідні для їхнього нормального функціонування: принцип коорди( нації – упорядкований напрям інди( відуальних зусиль на досягнення за( гальних цілей в організації; скаляр( ний принцип — поширення управлінської функції і відповідаль( ності лінійно і послідовно зверху

принципи планування

253

природний рівень безробіття

вниз за ієрархією; функціональний принцип — розподіл обов’язків за ви( дами завдання й індивідуальними здібностями; принцип “функціону( вання штабного персоналу” — екс( пертиза з її творчими ідеями і кон( сультаціями.

принципи планування (англ. рlanning basics) – 1) ранжирування об’єктів за їх важливістю; 2) варіантність планів; 3) збалансованість планів; 4) погодже( ність планів з параметрами зовніш( нього середовища; 5) спадкоємність стратегічного та теперішнього планів; 6) соціальна спрямованість плану (за( безпечення екологічності, ергономіч( ності та безпечності); 7) автоматиза( ція системи планування; 8) забезпе( чення зворотного зв’язку системи планування в циклі управління; 9) економічна обґрунтованість плано( вих показників; 10) застосування до планування наукових підходів мене( джменту;11)адаптованістьдоситуації.

принципи прогнозування (англ. рrognosis basics) – системність, комп( лексність, безперервність, варіант( ність, адекватність і оптимальність. Принципи системності потребують взаємопов’язаності та суппідлеглості прогнозів.

принципи раціональної організації про9 цесів (англ. racional process organization principle) – пропорційність,безперерв( ність, паралельність, прямоточність, ритмічність, спеціалізація та універса( лізація тощо.

принципи управління (англ. аdmi nistrating principle) 1)основніправила, що визначають вибір стратегічних цілей управління, побудова організа( ційних структур, функціонування і розвиток керованої системи, прий(

няття рішень; 2) найважливіші вимо( ги, дотримання яких забезпечує ефек( тивність управління.

принципал (англ. рrincipal) – основ( ний боржник у зобов’язанні. Особа, від імені якої діє агент або представ( ник.

приплив капіталу (англ. сapital flow) –

величина нетто(засобів (чиста вели( чина), отримана через позику інозем( них фінансових посередників, а та( кож через продаж реальних або фінансових активів іноземним покуп( цям.

припущення про людську природу

(англ. аssumptions about human nature) –

те, що менеджери думають про своїх співробітників, і підходи цих мене( джерів до вирішення управлінських проблем. Доведеним є той факт, що уявлення значною мірою визнача( ють поведінку. Так, Ф. Тейлор навіть кращих робітників розглядав як доб( рих, сильних, але не дуже кмітливих буйволів, що перебувають у тісному зв’язку з його механічним уявлен( ням про природу людини. Зовсім інші припущення робили А. Маслоу і Б. Скіннер, що привело їх до прямо протилежних теоретичних резуль( татів.

природний рівень безробіття(англ. natural level of unemployment),рівень безробіття, за якого фактори, що підвищують і знижують заробітну плату і ціни, перебувають у рівновазі. Тому інфляція за цього рівня не зро( стає і не знижується. Основними фак( торами, які можуть сприяти знижен( ню природного рівня безробіття, є поліпшення інформованості насе( лення про можливість зайнятості, вдосконалення професійної підго(

природні ресурси

254

продукт

товки зі спеціальностей, що мають найбільший попит.

природні ресурси (англ. natural resources) – все,щоможебутивикорис( танояквиробничіресурсивприродно( мустані,–сільськогосподарськіугіддя, покладикориснихкопалин.

приховування зловживання інформа9 цією (англ. withholding or misuse of infor mation) – несумлінне поширення ко( мерційної чи технічної інформації з метою завоювання частки на ринку збуту недоброякісної продукції. Фальсифікація інформації розгля( дається як безвідповідальне і неетич( не поводження, вона незаконна, со( ціально шкідлива і ні в якому разі не може бути виправдана нічим, хіба що короткозорістю осіб, які приймають рішення.

пріоритет (англ. рriority) – 1. переваж( не, найважливіше значення чогось. 2. головне у відкритті, винаході. 3. в інформатиці – число, приписане до задачі, процесу або операції, яке виз( начає черговість їхнього виконання або обслуговування. 4. ступінь важли( вості одних дій порівняно з іншими. Правильне встановлення пріоритетів

– одне з головних умінь будь(якого менеджера. У статті до даного термі( на пропонується модель, що полег( шує встановлення пріоритетів. У цій моделі вибір програми дій здійснюєть( ся із застосуванням двох критеріїв.

прогноз (англ. рrognosis) – передба( чення на основі наявних даних на( пряму, характеру й особливостей роз( витку та закінчення явищ і процесів

уприроді й суспільстві.

прогнозування обсягу продажів (англ.

sales rate prognosis) – науково обґрун( товане передбачення можливого об(

сягу продажів товару і термінів його досягнення.

прогнозування попиту (англ. demand prognosing) – науково обгрунтоване пе( редбачення можливих у майбутньому напрямів розвитку попиту, зокрема, кількісну оцінку її розмірів і струк( тури; об’єкт прогнозування попиту – конкретний вид попиту населення, на який розробляється прогноз; помил( ка прогнозування попиту – розхо( дження між фактичним і прогнозни( ми даними; точність прогнозування попиту – характеристика, що визна( чає ступінь можливостей коливання прогнозних оцінок попиту.

прогнозування соціальне (англ. social prognosis) – вироблення обґрунтова( них уявлень про стан керованого об’єкта в майбутньому. Вид попиту населення, на який розробляється прогноз; помилка прогнозування по( питу – розходження між фактичними і прогнозними даними; точність про( гнозування попиту – характеристи( ка, що визначає ступінь можливос( тей коливання прогнозних оцінок попиту.

продаж (купівля) облігацій (англ. buying/selling of obligations) – операції, що виконують ощадні банки з обліга( ціями державних позик, які вільно функціонують. Ощадбанки купують облігації за номінальною вартістю, а продають їх за цінами, встановлени( ми центральним національним бан( ком. Облігації продаються ощадбан( ками постійно, за винятком днів, коли вони опечатані у зв’язку з проведен( ням тиражів виграшів.

продукт (англ.рroduct)–все,щоможе бути представлене на ринку з метою задоволення потреб споживачів.

продукт гранічний

255

проектна група

продукт гранічний (англ. оbjective pro duct) – фактори виробництва – додат( ковий випуск товару, що пов’язаний із збільшенням факторів виробництва наодиницюпродукціїпринезмінності обсягів інших використовуваних фак( торів виробництва.

продукт об’єктивний (англ.оbjectivepro duct) – товар чи послуга, що описані і подані в їх фізичних властивостях.

продукт суб’єктивний (англ. subjective product) – товар або послуга, описані і подані для потреб, які вони будуть задовольняти.

продуктивна організаційна структура

(англ. рroductive organization structure) –

організаційна структура підприєм( ства, в якому виділені досить авто( номні підрозділи, керівники яких несуть повну відповідальність за роз( робку, виробництво і просування конкретного продукту.

продуктивність і умови праці (англ. рroductivity and working conditions) –

соціопсихологічне тлумачення рос( ту продуктивності залежно від спри( ятливості умов праці в організації і на робочому місці. Емпіричні дані свідчать, що поліпшення умов праці і надання більшої волі дій робітни( кам неминуче сприяють зростанню продуктивності. Історичні уроки ме( неджменту показують також, що спеціалізація і поділ праці призводять до швидкого зростання продуктив( ності й тому залишаються ще на не( визначений час важливим фактором сучасного індустріального суспіль( ства. Проблема полягає в тому, щоб відповідно сконструювати й оформи( ти робочі місця, зробити осмисленою навіть до граничного ступеня спеціа( лізовану працю.

продуктивність і участь у прибутках

(англ. рroductivity and profit sharing) –

ідея соціальних критиків у класично( му менеджменті про те, що задоволен( ня від праці, відданість компанії і про( дуктивність праці можуть бути, найімовірніше, досягнуті, якщо співробітники компанії матимуть свою частку участі в результатах за( гальної праці. Участь у прибутках по( роджує відносини партнерства між персоналом і менеджерами, тоді як у противному разі працівники лише створюють прибуток, але не корис( туються плодами своєї праці.

продуктивність праці і науковий мене9 джмент (англ. рroductivity and scientific management) – система наукового менеджменту Тейлора, спрямована на підвищення ефективності праці і пропонує принципово нові завдання для менеджерів. У цій системі вони одержують нові обов’язки: науково аналізувати всі елементи праці, замі( няти застарілі емпіричні правила, методично відбирати і навчати пра( цівників. Істотним елементом цього процесу повинно бути розкриття по( тенціалу працівника для виконання всіляких завдань.

продуктивність (технічна ефективність)

(англ. еffciency) – досягнення цілей організації за мінімуму витрат і зу( силь. Продуктивний менеджер вико( ристовує людські і матеріальні ресур( си з найвищим результатом.

продуцент (англ. рroducer) – 1. ви( робник. 2. країна, яка виробляє да( ний товар.

проектна група (англ. рroject group) –

тимчасове організаційне утворення людей із керівником на чолі, що має на меті досягнення, як правило,

проектна організаційна структура

256

протекціонізм

однієї важливої цілі. Містить у собі набір усіх необхідних фахівців для ви( конання завдання в запланований термін.

проектна/матрична організаційна структура (англ. matrix organization structure) – організація, в якій для вирі( шення в короткий термін конкретно( го завдання створюється тимчасова група фахівців, після вирішення зав( дання група розпускається. Приклад матричної структури – накладення проектної структури на функціональ( ну чи дивізійну, основні проблеми матричної структури пов’язані з по( рушенням принципу єдиноначальності.

пролонгація (англ. ехtепsіоп) – про( довження строку дії будь(якого дого( вору або угоди.

проміжні товари (англ. іпtеrтеdiаtе goods) – товари, що купують з метою подальшого використання у вигляді ресурсів виробництва інших товарів.

проникливість (англ. рenetration) –

стратегія, за якою новий продукт про( понувався для продажу за зниженою ціною, щоб швидко заволодіти більшою часткою ринку.

пропозиція (англ. оffer) – бажання і здатність продавців представляти то( вари для продажу на ринку.

пророгація (англ. рrоrоgаtіоп) –

відстрочка засідань парламенту за рішенням глави держави; у міжна( родному праві – договірне визнання підсудності.

проспект (англ. рrospectus) – доку( мент, який характеризує головні де( талі нової емісії фондових цінностей або зобов’язань.

просування товару (англ. рrоmоtіоп) –

стимулювання збуту – будь(яка збу( това діяльність, що доповнює або

координує особистий продаж і рекла( му з метою отримання прибутків

протекціонізм (англ. рrotectionism) –

1. державна політика захисту внутріш( нього ринку від іноземної конку( ренції. Проводиться через доб( ровільні обмеження експорту та імпорту товарів, ліцензування, підви( щення технічних та стандартних ви( мог, введення жорсткого антидемпін( гового збору тощо. 2. є інструментом державної політики, покликаним за( хистити національні галузі економі( ки від банкрутства, скорочення ви( робництва через нездатність конку( рувати з імпортерами. Протекціонізм здійснюється зазичай за ініціативи і під тиском з боку керівництва фірм національних галузей. Однією з най( важливіших передумов для ухвален( ня рішення про протекціоністські за( ходи щодо імпортерів продукції тієї чи іншої галузі є стратегічна важ( ливість для даної країни збереження підприємств цієї галузі. Під час вве( дення протекціоністських засобів за( хисту національного ринку щоразу доводиться вирішувати таке загальне питання: чи варто розглядати дедалі більш інтенсивне вторгнення то( варів з інших країн як небезпеку, чи ж повинний бути прийнятий погляд споживачів, що вітають можливість придбання більш дешевих імпортних товарів? Економічно ефективною реакцією на більш дешевий імпорт є перерозподіл факторів виробництва країни(імпортера на користь тих сек( торів, де ця країна продовжує мати суттєву перевагу. У цьому випадку ре( сурси країни(імпортера будуть вико( ристовуватися більш ефективно, а реальні доходи споживачів будуть ви(

протекціонізм

257

протокол

сокими. Цей погляд лежить в основі політичних рекомендацій макси( мально відкрити економіку для міжнародної конкуренції. Однак на практиці збільшення, наприклад, і без того переповненого постачаль( никами американського ринку вик( ликало різкий ріст протекціонізму. Серед поширених заходів у протек( ціоністській політиці використову( ються такі: повна заборона імпорту тієї чи іншої продукції; запроваджен( ня нетарифних бар’єрів (наприклад, введення спеціальних стандартів на імпортовану продукцію); висунення вимог до експортерів про добровільне обмеження експорту; обмеження об( сягів імпорту тієї чи іншої продукції за допомогою встановлення квот; встановлення підвищених податко( вих тарифів на імпортовану продук( цію; організація з ініціативи фірм або уряду і за підтримкою уряду (зокре( ма, законодавчої і фінансової) кон( сорціумів з метою швидкого розвит( ку і підняття до світового рівня кон( курентоздатності продукції тієї чи іншої галузі. Дозвіл діяльності кон( сорціумів являє собою історичну зміну найважливішої установки в економічній політиці капіталістич( них країн, орієнтованої на недопу( щення створення монополій (анти( трестовське законодавство). Наразі у США створено кілька консорціумів (науково(дослідних і виробничих), що зажадали від конгресу США вне( сення в антитрестовське законодав( ство ряду змін. Були створені такі консорціуми в радіоелектронній про( мисловості США, як “US Memories Inc.”, “Sematech” та ін., що покли( кані протистояти експансії Японії в

конкурентній боротьбі на амери( канському ринку. І процес створен( ня нових консорціумів триває. Наос( танку необхідно підкреслити, що в суспільстві, яке визнає як інтереси споживачів, так і свою відпові( дальність за тих, кому воно створює труднощі у своєму прагненні до більш відкритої торгової політики, має бути знайдений компроміс, який дозволив би уникнути дорогого про( текціонізму, але разом з тим, розді( лити тягар зусиль по адаптації до умов, що змінилися. Для цього важ( ливим уявляється зміцнення нових механізмів адаптації, наприклад, що сприяють перенавчанню праців( ників, котрі втрачають свої робочі місця внаслідок конкуренції з боку імпорту. Такі заходи допоможуть протистояти потоку вимог про роз( ширення протекціонізму.

протилежний ринок (англ. оver the counter (OTC) market) – вторинний ри( нок цінних паперів, який складаєть( ся з мережі торгівців, які підтриму( ють зв’язок за допомогою телефону чи комп’ютера.

протокол (англ. record of proceedings) –

1. документ, в якому фіксуються фак( тичні обставини (перебіг зборів, зуст( річі, переговори, процесуальні або слідчі дії, судове засідання). 2. п. про наміри – документ, який підписують після першої зустрічі потенційних ділових партнерів з метою ініціалі( зації взаємовигідного співробітни( цтва. 3. сукупність правил, традицій та умовностей, яких дотримуються уряди та їхні дипломатичні предcтав( ники в міжнародному спілкуванні. 4. в інформатиці – роздрукування повідомлень про події в системі та

професіоналізм у менеджменті

258

процес синтетичний

збої, які видаються на операторський термінал.

професіоналізм у менеджменті (англ. рrofessionalism in management) – дві умови, виконання яких дає право го( ворити про існування професійного менеджменту. По(перше, менедж( мент має ґрунтуватися на науці і на( уковому знанні, по(друге, це наукове знання повинне бути пристосоване до практичної управлінської діяль( ності. Якщо протягом деякого часу ці дві вимоги виконуються, а суспіль( ство одержує вигоду від професіона( лізму менеджерів і самого менедж( менту, то буде доведена правота при( хильників “видимої руки”.

профіцит (англ. рroficit) – бюджет з переважанням доходної частини над витратною.

процедура (англ. рrocedure) – певним чином організована послідовність прийомів і способів поведінки, спря( мована на отримання певного ре( зультату.

процедури управління (англ. mаna gement рrocedures) – сукупність стра( тегій процесу управління, згрупова( них за принципом обов’язкової по( слідовності, загального предмета, необхідної взаємодії, відносної завер( шеності і однаковогo призначення. За певними процедурами проводять( ся, наприклад, конференції, наради, обробка документів, атестація персо( налу, розробляються цілі і місія під( приємства.

процент контролю (англ рrosess of control) – послідовність дій, що забез( печують досягнення системою своїх цілей, що складається з таких етапів: вироблення стандартів і критеріїв оцінки; зіставлення реальних резуль(

татів зі стандартами; прийняття необ( хідних коригуючиx дій.

процент нагромадження (англ. ассrued interest) – сума відсотків, що склалася від дати останньої виплати за купоном облігації або цінним папером, який приносить процент.

процент позичковий (англ. loan interest) – одержувана кредитором плата за користування переданими в позичку грошима.

процент судний (англ. іnterest on loans)

одержання кредитором від пози( чальника плати за користування відданими в суду грошима.

процес аналітичний (англ. аnalytical process) – виробничий процес, за яким готова продукція виробляється шляхом поділу цілого на складові частини.

процес безперервний (англ. сопtiпиоиs process) – процес, в якому перетво( рення заощаджень на готову продук( цію йде безперервним потоком.

процес комунікаційний (англ. сот типісаtіопs рrосеss) – процес інфор( маційного обміну, в основі якого ле( жить вид реакції особи на запропо( новані стимули, її інтереси.

процес прийняття рішень (англ. decision making) – послідовна реаліза( ція таких дій: діагноз проблеми; фор( мулювання обмежень і критеріїв для прийняття рішення; виявлення аль( тернатив; оцінка альтернатив; оста( точний вибір.

процес нормований (англ. bаtсh рrосеss) – процес, за яким сировина збирається і переробляється окремо з кожного виду продукції.

процес синтетичний (англ. syntetic process) – процес, за яким частини або матеріали збираються в одне ціле.

процесний підхід

259

райтер

процесний підхід (англ. рrocess approach) – управлінська концепція, відповідно до якої управління є безу( пинна серія взаємозалежних дій або функцій управління. Методологія процесного підходу має більш широ( ке застосування (якщо не універсаль( не).

пряме фінансування (англ. straight finance) – сукупність фінансових ка( налів, кошти через які переміщуються безпосередньо від власників заощад( жень до позичальників.

психоаналіз (англ. рsycho analysis) –

один з напрямів “глибинної” психо( логії та психотерапії, який розглядає вплив несвідомих потягів і мотивацій на поведінку людей та досліджує пси( хічну структуру особистості.

пул (англ. роol) – одна з форм об’єд( нання підприємців, яка характери( зується тим, що прибуток усіх учас( ників надходить у загальний фонд, а потім розподіляється між ними за початково встановленою пропор( цією.

пункт (англ. роіпt) – термін, що ви( користовується для визначення змін у цінах на акції, а в курсах валют – процентних ставок.

Р

рабат (англ. volume discount) – зни( ження ціни товару при закупівлі його великими партіями.

рада опікунів акціонерного фонду (англ equity fund trustee council) – колектив( ний орган управління фондом у пері( од перебування акцій персоналу в роз( порядженніфондудомоменту перехо(

ду їх у власність персоналу. Практич( на передача акціонерної власності робітникам та службовцям здійсню( ється двома основними способами. У першому випадку компанія, що вир( ішила завпровадити в себе програму участі у власності, створює так назва( ний акціонерний фонд персоналу і регулярно перераховує йому частину прибутку. В міру нагромадження коштів на рахунках фонду вони ви( користовуються для викупу акцій у колишніх власників і передачі прав власності на них робітникам та служ( бовцям компанії. У другому випадку акціонерний фонд персоналу одер( жує банківську позику (під заставу активів компанії) і відразу викуповує в колишніх власників визначену ча( стину їхніх акцій. Що стосується трудящих, то їхні економічні інтере( си відбиті в планах з придбання акцій працівниками підприємств дуже су( перечливо. З одного боку, права влас( ності на активи компанії передають( ся їм за цими планами безкоштовно, тобто за рахунок компаній. З іншого боку, права ці насправді виявляють( ся обмеженими. Відповідно до зако( нодавства акції не вважаються влас( ністю робітників, якщо не виплаче( на вся сума позики, взятої компанією для придбання акцій; той чи інший робітник не відпрацював у компанії визначеної кількості років. Доки ці умови не дотримані, акції пе( ребувають в акціонерному фонді пер( соналу під контролем ради опікунів, що складається зазвичай з представ( ників керівництва компанії і банку, що дав позику.

райтер (англ.righter)–особа,якабере зобов’язання продажу (“колл”) і

райтс

260

рахунок відкритий

купівлі (“пут”) основних цінних па( перів за оптовою ціною.

райтс (англ. rights) – документи, що свідчать про першочергове придбання нових цінних паперів у співвідно( шенні з кількістю тих акцій, які ко( жен із власників акцій вже має. Нада( ються компанією власників акцій.

ралі (aнгл. rally) – різке підвищення загального рівня цін або ціни на ок( рему акцію після спаду.

рамбус (англ.reimbursement) – у

міжнародній торгівлі – оплата куп( леного товару переважно через посе( редництво кредитних установ.

рамбурсувати (англ.reimburse) – 1. по( вертати, сплачувати борги, витрати. 2. сплачувати за векселедавця. 3. спла( чувати борг через третю особу.

ранжування (англ. ranging) – 1. ме( тод упорядковування об’єктів, ознак, альтернатив, факторів, який грун( тується на порівняльній оцінці та розміщенні в порядку зменшення кількісного значення вибраного кри( терію. 2. визначення важливості, ва( гомості, рангу чинників (проблем) за їх ефективністю, актуальністю, мас( штабністю, ступенем ризику.

рантьє (англ. rentier) – власник цінних паперів, який отримує від них відсотки і забезпечує свій життєвий рівень за рахунок цих доходів.

ратифікація (англ. ratification) – зат( вердження вищим органом держав( ної влади вже підписаного уповнова( женими представниками сторін міжнародного договору; сторони оформляють ратифікацію шляхом обміну ратифікаційними грамотами.

рахунки “лоро” (англ. lorro account) –

1. рахунки, що відкриваються банком своїм банкам(кореспондентам та на

які вносяться всі суми, які отриму( ють або видають за їхнім доручен( ням. 2. у банківському листуванні – термін “лоро” вживають щодо корес( пондентського рахунку третього банку, відкритого в банку(кореспон( дента даної кредитної установи, а ра( хунок банку(кореспондента в даній кредитній установі називають “нос( тро”.

рахунки “ностро” (англ. nostro account) – рахунки даної кредитної ус( танови у банків(кореспондентів, на яких відображаються взаємні пла( тежі. При встановленні кореспон( дентських відносин передбачають, в якій валюті буде вестися рахунок, чи повинні платежі проводитися в межах сум, зарахованих на рахунку або в порядку овердрафту.

рахунки дебіторів (англ. ассоипts receivable) – суми, що заборгували фірмі клієнти, які придбали товари в кредит.

рахунок (англ. ассоипt, bill) – у бух( галтерському обліку, зокрема в бан( ках, – спосіб економічного групуван( ня об’єктів обліку, поточного відоб( раження та оперативного контролю за рухом і станом коштів, джерел їх формування і господарських про( цесів. Кожен р. має дві протилежні за своїм призначенням сторони — де( бет і кредит. Підсумки записів по де( бету і кредиту рахунків називаються обігом, а різниця між ними (з ураху( ванням залишку на початок періоду) зветься сальдо.

рахунок відкритий (англ. ореп acco unt) – одна з форм розрахунку між продавцем і покупцем за відправле( ний товар. Товар або товарні доку( менти передаються покупцю за умо(

рахунок кліринговий

261

раціональність

ви наступної оплати у встановлений термін, причому вартість товару вно( ситься продавцем у дебет рахунка по( купця. Платежі можуть здійснювати( ся або за окремими партіями товару через 1(3 місяці після відправлення, або ж у відповідні терміни. Коли на( ближається термін, покупець вносить відповідну суму і таким чином покри( ває свою заборгованість. При корот( костроковому терміні (до місяця) між відправкою товару і платежами продаж на р. в. відносять до угод за готівку, при більшому терміні р. в. є формою кредиту.

рахунок кліринговий (англ. сlіrіпg ассоипt) – рахунок, на якому обліко( вують безготівкові розрахунки (за продані товари, цінні папери, надані послуги), побудовані на зарахуванні банками за певний період взаємних платіжних вимог сторін, які беруть участь у розрахунках.

рахунок контокорентний (англ. сиrrent account) – єдиний рахунок, на якому обліковують усі банківські операції з клієнтом. На р.к. відобра( жають, з одного боку, позики банку і всі платежі з рахунку за дорученням клієнта, а з іншого — кошти, які над( ходять до банку від клієнтів у виг( ляді внесків, повернення позик тощо. Поєднує в собі позичковий рахунок з поточним і може мати де( бетове або кредитове сальдо. Банк встановлює граничний розмір забор( гованості за р. к. виходячи із розмірів власного капіталу, зв’язків з банка( ми та інших факторів. Розрахунки за р. к. здійснюють не за кожною окре( мою операцією, а періодично на ос( нові сальдо. Відсотки залишків на р. к. нараховуються на користь банку

за вищою ставкою, ніж на користь клієнта. Операції за р. к. здійснюють( ся за допомогою письмових доручень клієнта.

рахунок позичковий (англ. сredit account) – рахунок, на якому установи банків обліковують кредити, що їх одержали підприємства, організації і громадяни. Р. п. поділяють на прості та спеціальні. Загальною ознакою всіх видів р. п. є облік створення і пога( шення позичкової заборгованості: видачу нових позичок відображають за дебетом, погашення – за кредитом.

рахунок поточний (англ. сиrrепt ассоипt) – вид рахунків у банках, які використовують для зберігання гро( шових коштів і здійснення розра( хунків. Р. п. відкривають бюджетним установам, громадським організаці( ям, деяким іншим організаціям. Пе( ріодично залишки поточних субра( хунків перераховують на р.п. відпові( дних організацій.

рахунок9фактура (англ. іnvorce)

один із видів товаросупровідних до( кументів, що характеризує склад партії товару та його грошову оцінку. Виписують, як правило, після закін( чення прийому товару покупцем.

раціоналізація (англ.rationalization) –

удосконалення, поліпшення, запро( вадження більш доцільної організації будь(чого.

раціональність (англ. rationality) –

“вибір кращих альтернатив поведін( ки в рамках даної системи цінностей, причому наслідки такого вибору по( винні бути цілком передбачувані” (Саймон). Р., до якої прагнуть кла( сичні економісти і дослідники, об’єк( тивна. У цьому випадку приймають( ся рішення, результатом яких стає

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]