Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Экономический словарь

.pdf
Скачиваний:
23
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

мораторій

192

мотивація і модифікація поведінки

поліса підробить втрати для того, щоб

ності; 3) створити систему оптималь(

зібрати вимогу.

ного розподілу орієнтованих на успіх

мораторій (англ. moratorium) – 1. від(

кадрів і талантів, надаючи їм

строчка платежів, встановлена уря(

підтримку

і винагороджуючи за

дом на певний час у зв’язку з настан(

організаційні і соціальні досягнення

ням надзвичайних ситуацій – війни,

як усередині фірми, так і у національ(

стихійного лиха тощо. 2. у сучасній

ному масштабі.

дипломатичній і політичній мові —

мотивація (функція) (англ. motivation)

відстрочка, відкладення певних дій.

процес внутрішнього або зовні(

мотив (англ. motive, reason) – 1. внут(

шнього психологічного управління

рішня стійка психологічна причина

поведінкою, що єднає інтелекту(

поведінки або вчинку людини. 2. спо(

альні, фізіологічні і психологічні

нукальна причина, привід до якої(не(

підпроцеси, які полягають у стимулю(

будь дії.

ванні самого себе чи інших на

мотив досягнення (англ. аchievement

діяльність, спрямовану на досягнен(

motive) утеоріїмотиваціїМакклелан(

ня індивідуальних цілей або загаль(

да єдина потреба, яка спонукає лю(

них цілей організації. На думку Мас(

дину до активної діяльності, що пред(

лоу, мотивація – це прагнення лю(

ставляє один із факторів економічно(

дини

до

досягнення гранично

го росту. Знайшовши взаємозв’язок

можливих цілей. Хоча всі люди, по

потреби з досягненням і рівнем про(

суті, мають ті самі цілі, розходження

дуктивності окремих осіб, органі(

в культурах впливають на способи,

зацій і цілих суспільств, Макклеланд

якими ці цілі досягаються. Люди ніко(

розробив спеціальні навчальні про(

ли не досягають своїх цілей у всій

грами, що стимулювали б м. д. у ке(

їхній повноті, задоволена потреба або

рівників та інших працівників. Він

досягнута мета завжди змінюється

стверджував, що суспільства, в яких

іншими.

 

високо розвитий м. д., мають більш

мотивація і модифікація поведінки в

енергійних підприємців, що, у свою

організації (англ. motivation and behavior

чергу, сприяють прискореному еко(

modification) – напрям у “технології

номічному росту, не бояться ризи(

поводження” (Скіннер), в якому ос(

ку, багато працюють, отримують

новну роль відіграє ідея позитивного

більше задоволення від усвідомлен(

підкріплення. У відомих теоріях моти(

ня своєї фортуни, ніж від оцінки і

вації (Маслоу) рушійними силами є

визнання з боку суспільства. У зв’яз(

внутрішні фактори — потреби люди(

ку з цим країни, що прагнуть до швид(

ни, її бажання, установки й устрем(

кого економічного росту, повинні: 1)

ління. Підхід до мотивації ззовні,

порвати з орієнтацією на традицію і

шляхом акцентування наслідків сьо(

стимулювати “іншу спрямованість”

годнішньої поведінки керівника, що

розвитку своїх громадян; 2) розвива(

наказує певне поводження своєму

ти м. д. за допомогою таких дій, як

персоналу, утворює схему підкріплен(

заохочення професійної доскона(

ня, тобто систему винагород або не(

лості і стандартів високої продуктив(

винагород за запропоновані праців(

мотивація трудова

193

м’які елементи управління

никудії.Висловлюютьсяпобоювання, що модифікація поводження, доведе( на до крайності, може стати новою формою соціального інжинірингу, тоді як прихильники цього методу, по( силаючись на доведену ефективність, переконані у застосуванні наукових принципів щодо поведінки людини в організації.

мотивація трудова (англ. labour motivation)–спонуканняпрацівникадо ефективної діяльності шляхом впли( ву на властиві йому мотиви. Мотива( ми є цілі, цінності, інтереси, погляди людини.

Мюнстерберг Хуго (англ. Munsterberg Hugo) – “батько індустріальної психо( логії”, автор книжки “Психологія й ефективність промисловості” [167], прихильник наукового менеджменту. “Батьком індустріальної психології” його називають тому, що велику час( тину своїх досліджень він присвятив виробленню наукових методів добо( ру “правильних людей на правильні робочі місця”. Його новаторський підхід до наукового добору водіїв трамвая, а потім до навчання сол( датів під час Першої світової війни став початком застосування наукових методів професійної орієнтації і підготовки професійних кадрів у США.

мультиплікатор (англ. multiplier) –

1. економічний показник залежності зміни доходу (обсягу випуску про( дукції і споживацького попиту на про( дукцію) від зміни інвестицій. Чисель( но(інвестиційний мультиплікатор більший за одиницю і визначається як відношення М = 1 / (1 (ПСП), де ПСП – гранична схильність спожи( вача даної продукції. 2. депозитний

(крео) мультиплікатор, що має підви( щений вплив на незначні зміни в бан( ківських депозитах, внесках на грошо( ву суму в обігу та обсяг кредитування. Такий вплив відбувається у зв’язку з багаторазовим використанням одних і тих само грошей у банківській системі та на кредитних ринках.

муніципалізація (англ. municipalisa tion) – вимушена передача власності приватних осіб місцевим органам влади або органам місцевого самовря( дування.

м’які елементи управління (англ. soft management) – відбивають неформаль( ну сторону організації, що вважала( ся до останнього часу як непізнава( на, ірраціональна й інтуїтивна, ос( кільки реальність існування цих елементів втілена не у формальних документах, а у свідомості і поведінці співробітників організації. Найваж( ливішими з цих елементів є стиль уп( равління, сума навичок персоналу, склад персоналу, спільно сповідувані персоналом цінності. При цьому стиль управління являє собою харак( тер дій провідних керуючих, які вони демонструють для досягнення фірмою різних цілей. Сума навичок персоналу визначається здібностя( ми, що відрізняють персонал і фірму загалом від інших фірм. Склад пер( соналу є не що інше, як “демографі( чна” характеристика найважливіших категорій персоналу в компанії. І, на( решті, спільно сповідувані цінності є найважливішими цінностями, які включають у себе й основні кон( цепції, що реально сприйняті більшістю співробітників фірми як керівництво при прийнятті рішень. Усвідомлення керівництвом багатьох

набір персоналу

194

накладна автодорожня

компаній переваг використання “м’яких елементів” як об’єктів уп( равління (поряд із “твердими еле( ментами”: структурами, стратегія( ми, системами) призвело до якісних змін практики управління (почина( ючи з 80(х років), що сприяли підви( щенню ефективності діяльності компаній.

Н

набір персоналу (англ. recruitment, enrollment) – один із підпроцесів спе ціальної функції управління – управ ління персоналом, що включає в себе визначення вимог до вакантної по( сади, залучення кандидатів і т.д., виз( начається політикою фірми стосов( но персоналу (чи вирощування своїх кадрів, чи залучення молодих фахівців, чи переманювання профе( сіоналів із конкуруючих фірм та ін.). Наш погляд на набір персоналу прин( ципово відрізняється від загально( прийнятого.

надприбуток (англ. ехсеss return) –

позитивна різниця між величиною одержаного прибутку на основний ка( пітал та гарантованого нормою при( бутку, тобто відсотком, що випла( чується за державними цінними па( перами.

надзвичайна діяльність (англ. еxtraordinary activity) – події або опе( рації, які відрізняються від звичайної діяльності підприємства, але не очі( кується, що вони повторюватимуть( ся періодично або в кожному наступ( ному звітному періоді.

найбільше сприяння (англ. most favored nation treatment) –режимеконо( мічних відносин між державами, за якого одна держава надає іншій такі ж сприятливі умови, якими користуєть( сяабобудекористуватисятретядержа( ванатериторіїпершої.Якправило,ре( жим н. с. практикується у міждержав( них торгово(договірних відносинах шляхом включення в договори і угоди умов про н. с.

накладна авіавантажна ( англ. іnvoice way bill) – документ, що виписується відправником вантажу і підтверджує наявність договору між відправником вантажу і перевізником про переве( зення вантажів авіалініями пере( візника. Авіанакладна заповнюється й оформлюється відправником ван( тажу в трьох справжніх примірниках і вручається перевізнику разом із ван( тажем. Перший примірник має по( значку “для перевізника” і підпи( сується відправником вантажу, дру( гий — позначку “для одержувача” і підписується відправником вантажу та перевізником і перебуває разом із вантажем; третій підписується пере( візником і повертається після того, як вантаж прийнятий. Авіанакладна виконує функцію підтвердження ук( ладення договору перевезення і містить у собі найменування аеро( портів відправлення і прибуття. До неї повинні додаватися документи, що підтверджують заявлену цінність вантажу, суму платежів за перевезен( ня, дату складання авіанакладної і т.д.

накладна автодорожня (англ. bill of lading) – транспортний документ, що підтверджує наявність договору між перевізником і відправником про ав( тодорожнє перевезення вантажів. У

накладна залізнична

195

наслідки прийняття рішень

ній вказуються дата відвантаження, найменування вантажу, ім’я й адреса перевізника, повні платіжні та юри( дичні реквізити сторін, найменуван( ня одержувача, термін постачання вантажу і розмір штрафних санкцій у разі затримки вантажу, загальна вартість перевезення та ін.

накладна залізнична (англ. railroad waybill) – транспортний документ при внутрішніх і міжнародних залізнич( них перевезеннях вантажів. Являє со( боюдокументальнеоформлення дого( вору перевезення між відправником вантажу й адміністрацією залізниці. При її оформленні потрібно заповни( ти таке: назва станції призначення і прикордонних станцій, найменуван( ня вантажу, вартість його (цінність вантажу). Н. з. виписується вантажо( відправником на ім’я вантажоодержу( вача. Накладна не перебуває з ванта( жем, а до кожної накладної додається товаросупроводжувальна документа( ція: відвантажувальна специфікація, сертифікат про якість, пакувальний аркуш.

накладні витрати (англ. оver head expenses) – витрати, пов’язані з обслу( говуванням виробництва, утриман( ням апарату управління підприєм( ства та створенням необхідних умов праці.

напівфабрикат (англ. half finished product) – продукт, виготовлення якого закінчене в одному або кількох цехах і який підлягає подальшій об( робці на даному чи інших підприєм( ствах.

нарахування відсотків (англ.сharging extra percentages) – здійснюєтьсязароз( рахунковими, поточними (крім бюд( жетних), позичковими, депозитними

та іншими рахунками. Рівень відсот( кових ставок при активних і пасивних операціях,порядок,період,строкина( рахування відсотків, порядок їх стяг( нення (зарахування на рахунки клієнтів при пасивних операціях) виз( начаються у договорі між банком і клієнтом. При нарахуванні відсотків у договорі між банком і клієнтом кількість днів у місяці приймається за 30, а в році – за 360. Відсотки нара( ховуються у розмірі і в строки, зазна( чені у договорі, але не рідше одного разу на квартал. Нарахування і стяг( нення відсотків авансом у момент ви( дачі кредиту не допускається.

НАСДАК (англ. NASDAQ) –комп’ю( теризована система, яка забезпечує брокерів і дилерів інформацією про котирування цінних паперів на поза( біржовому ринку; автоматичне коти( рування при Національній асоціації дилерів (НАСД).

наслідки нераціонального прийняття рішень (англ. еffects of no rational models of decision making) – результати відхи( лень від раціональних і вичерпних методів прийняття рішень. Відмова від загальновизнаних норм раціо( нального поводження знаходить своє вираження, наприклад, у тому, що у менеджера часто відсутні якісні кри( терії своєї ефективності і оцінює він себе тільки кількісною міркою — скільки нарад провів, скільки і з ким говорив по телефону, скільки пошти обробив. Символи часто заміняють реальні справи, як показник прести( жу виступає дорога марка автомобі( ля або красиво вмебльований офіс у центрі міста. Вкрай вражаючим при( кладом нераціональної поведінки ке( рівників, що ігнорували попереджен(

натуральне господарство

196

науковий метод

ня експертів про високий ступінь ри( зику майбутнього польоту, стала ката( строфа космічного корабля “Челленд( жер” у 1986 р.

натуральне господарство (англ. natu ral есопоту) – тип господарства, в яко( му продукти виробляються лише для внутрішньогосподарських потреб, за( доволення власних потреб виробника, на відміну від товарного господарства, що виробляє продукцію на продаж.

натуральні показники (англ. natural indexes) – статистичні показники, ви( ражені в одиницях розрахунку або фізичних одиницях виміру (лінійних, площ, об’єму, ваги, потужності, по( штучно тощо).

“народний банк” (англ.natural banks) –

інвестиційні банки в країнах, що роз( виваються; спеціалізуються на залу( ченні дрібних заощаджень населення.

науковий менеджмент (англ. scientific management) – “оптималь( ний менеджмент, заснований на певних наукових законах, принци( пах і правилах, застосованих до усіх видів людської діяльності” (Тейлор). Перед менеджерами були поставлені принципово нові і життєво важливі завдання: з погляду науки розгляну( ти кожен елемент людської праці, відмовитися від емпіричного підхо( ду, що практикувався впродовж століть, в управлінні раціонально відбирати, тренувати й навчати пра( цівників із метою досягнення макси( мальної продуктивності. Продовжу( ючи ідеї “батька наукового менедж( менту”, Гантт стверджував, що ефективний менеджмент — це досяг( нення поставленої мети за допомо( гою знання, отриманого з аналізу. Для цього потрібно, щоб прикладні

дослідження були присвячені про( блемам промисловості, практичні дослідження треба підняти до стату( су “чистих” форм наукової думки. Л. Гілбрет, розвиваючи ідею науки в ме( неджменті, доповнила аналіз синте( зом, при якому відбувається зворот( не комбінування елементів праці (рухів) у завдання, внаслідок чого зростає продуктивність, заробітна плата, поліпшуються умови праці, зменшується втома. Наростаюче за( стосування, що прослідковується історично, наукових методів до про( блем фабричної системи поклало по( чаток легітимізації і професіона( лізації управлінської діяльності. Ще в період раннього менеджменту Тей( лор, Гантт і Ф. Гілбрет багато зроби( ли для запровадження наукових підходів у практику управління, цю традицію продовжили Емерсон, Кларк і Кук, борючись з неефектив( ністю і втратами на виробництві. Од( нак усі ці дослідники не змогли об’єд( нати менеджмент у загальну теорію управління, яку можна було б вик( ладати як цільну дисципліну. З прак( тичного досвіду можна вивести лише окремі принципи і закономірності, що дозволяють навчити працівника виконанню певного завдання. Але для того щоб отримати загальне виз( нання як самостійної дисципліни, менеджмент повинен стати теорією, темою, що поєднує всі окремі фраг( менти управлінської інформації, на( копиченої на практиці інженерами. Початок такому синтезу поклав французький підприємець А. Фай( оль.

науковий метод (англ. scientific method) – відомий метод дослідження,

науково9дослідні роботи, розробки

197

національний ромб

що включає в себе такі підпроцеси, як

спостереження, аналіз і синтез.

науково9дослідні роботи, розробки

(англ. scientific researches, claborations) –

роботи наукового характеру, пов’я( зані з науковим пошуком, проведен( ням досліджень, іспитів із метою по( ширення існуючих та отримання нових знань, перевірки гіпотез, вста( новлення закономірностей науково( го обґрунтування проектів, експери( ментального та наукового підтвер( дження можливостей досягнення в даному виробництві нормативів кон( курентоздатності товару.

науково9технічний прогрес (англ. science and technique progress) – виник( нення передових досягнень науки, техніки та технології, їх запроваджен( ня у виробництво з метою підвищен( ня його ефективності та якості випус( ку продукції. У сучасній економічній теорії ще має назву інноваційного процесу.

націлений збут (англ. directed sale (market)) – збут товарів, націлений на конкретну групу покупців.

націнка (англ. еxtra charge) – додат( кова плата за вищу якість або особ( ливі властивості продукту.

націоналізація (англ.nationalization) –

вилучення державною владою підприємств, банків, страхових ком( паній або майна з приватної власності та передача їх у власність держави.

національний доход (англ. рressing needs) – сукупний показник, який відображає рух національних ресурсів у вигляді товарів і послуг, створених за певний період. Залежно від погля( ду, який лежить в основі національ( ного доходу, він визначається так: з погляду виробництва товарів і послуг

це національний продукт; з погля( ду доходів – отриманий дохід; з погля( ду використання доходів – це націо( нальні витрати. Залежно від способу оцінки національного доходу розріз( няють чистий і валовий національний дохід, залежно від того, враховується чи не враховується економічна амор( тизація (яка відповідає витратам на підтримку виробничого потенціалу). Національний дохід може обчислю( ватись як вартість факторів (урахову( ючи субсидії, але без непрямих по( датків) або в ринкових цінах (урахо( вуючи непрямі податки без субсидій). З погляду виробництва валовий на( ціональний продукт у ринкових цінах

це поняття, яким вимірюється еко( номічний потенціал країни. З погля( ду використання – це валові націо( нальні витрати у ринкових цінах, які являють собою розподіл національно( го продукту між споживанням, капі( таловкладенням, створенням запасів і експортом. З погляду доходу – чис( тий національний дохід, виражений у вартості факторів, відповідає сукуп( ності доходів, одержаних господарю( ючими суб’єктами після відшкоду( вання вартості продуктивного капіта( лу, який дозволяє визначити виробничий потенціал країни.

національний продукт (англ. national product) – сукупна вартість усіх кінце( вих товарів та послуг, що вироблені в економічній системі.

національний ромб (англ. national diamond) – модель Майкла Портера, що дозволяє оцінити перспективи розвитку конкретної галузі в націо( нальній економіці. На думку багатьох вчених, ця модель має широке засто( сування.

“нау” рахунки

198

невидима рука

“нау” рахунки (англ. now account) –

різновид рахунків, що посідають про( міжне становище між ощадними та поточними рахунками. Характерна особливість “н”. р. полягає в тому, що їхні власники мають право при по( відомленні за 30 днів виписати “обо( ротний наказ про зняття” та викори( стати його для платежу на рівні з че( ком. “Н”. р. виникли в 1972 р. Ініціатори впровадження ощадні установи США, які не могли відкри( ти поточні рахунки.

науково9дослідні і дослідно9конст9 рукторські розробки (НДДКР) (англ. scientific research and experimental design works (SKREDW) – група, що зай( мається питаннями виробництва, роз( поділу і маркетингу залишає за вироб( ничою групою контроль за стратегіч( ним розвитком існуючих галузей господарської діяльності, а діяльність групи стратегічного розвитку зосеред( жує на освоєнні нових напрямів ділової активності. Цей підхід часто й успішно застосовується багатьма американськими фірмами. Одним із піонерів у цьому відношенні була компанія “Дюпон”, що багато років тому сформувала спеціальне від( ділення для вирішення питань роз( ширення номенклатури виробницт( ва. Слід зазначити, що труднощі, по( в’язані з передачею розробок стратегічної групи у виробничу, ви( никають з двох основних причин: традиція неприйняття чужого (“ви( роблено не в нас”) з боку виробни( чих керівників, їх острах, що вироб( ництво нової продукції негативно по( значиться на короткостроковому прибутку і не забезпечить виконання поставлених завдань. Одним із спо(

собів вирішення цього конфлікту є введення спільного керівництва і відповідальності в процесі прийняття рішень з стратегічного розвитку. Інший спосіб – зажадати, щоб група стратегічного розвитку дала вироб( ничій групі “право першої відмови” по всіх нових виробництвах. Однак якщо виробнича група висловить відмову, група стратегічного розвит( ку вправі організувати нове вироб( ництво на базі іншого підрозділу без участі виробничої групи, що відмо( вила. Досвід показує, що страх відмо( витисявідпривабливоїможливостіос( воїти новий виріб давить на вироб( ників, примушує їх серйозно ставитися до кожної нової пропозиції. Крім виділення конкретного управлі( нського потенціалу під стратегічну діяльність, подвійна структура має ще одну серйознуперевагу.Вонадаєзмогу компанії утворити два незалежні і са( мостійні керівні органи, що не всту( пають у конфлікт між собою в про( цесі роботи.

небезпека (англ. danger) – усклад( нення, що виникає у зв’язку з неспри( ятливою тенденцією, або конкретна подія, яка за відсутності цілеспрямо( ваних маркетингових зусиль може призвести до підриву конкуренто( спроможності товару.

небезпека демократії (англ. dangers of democracy) –погляд,відповіднодояко( го надана демократією воля дій, думки ісловавимагаєвідлюдиниусвідомлен( ня більшої відповідальності, ініціати( ви й уміння узгоджувати свої вчинки з інтересами суспільства загалом.

невидима рука (англ. іnvisible arm) –

концепція, що запроваджена в еко(

невизначеність і менеджмент

199

недиференційований маркетинг

номічну теорію А. Сміттом з метою описати парадокс “лесефер” ринкової економіки. Суть погляду А. Смітта полягає в тому, що кожна людина, прагнучи задоволення своєї власної вимоги, задовольняє власні потреби, проте в ринковій економіці немовби керована “невидимою рукою” з тим, щоб зрештою сприяти вигоді всіх і кожного. Ця концепція пояснює, чому ринкові операції стають само( керованими.

невизначеність і менеджмент (англ. un certainty and management) – у теорії прийняття рішень школи Карнегі виз( нається обмежена раціональність ме( неджерів і створюється образ управлі( нського працівника, що задоволь( няється відносно задовільним результатом. Не маючи потрібних знань, він знаходить потрібне рішення у процесі безладно проведеного по( слідовного пошуку.Цимназванашко( ла відрізняється від нормативної теорії прийняття рішень.

невиробнича сфера (англ.non produ ction sphere) – галузь діяльності людей, результатом якої є різні послуги, що задовольняють потреби суспільства та окремих його членів і пов’язані зі створенням доданої вартості. До н. с. відносять житлово(комунальне гос( подарство та побутове обслуговуван( ня, пасажирський транспорт; зв’язок; охорону здоров’я, фізичну культуру та соціальне забезпечення; освіту, куль( туру та мистецтво; кредитування та державнестрахування;державнийапа( рат з його органами; громадські орга( нізаціїтощо.

невідкладні потреби (англ. pressing needs) – грошові суми в межах вста( новлених норм, які виплачуються

господарським організаціям з їх ра( хунків як позачергові платежі. Визна( чаютьсяувідсоткахдосередньоденних надходжень на розрахункові або по( точнірахунки.Щоденнісумивитратна невідкладніпотребинараховуютьуста( нови банку на підставі довідок підприємств і організацій про надход( ження коштів нa рахунки за минулий квартал, а при значних відхиленнях у надходженнях можуть обчислюватися щомісячно.Банкповиненщоденноза( лишати (в межах встановлених норм) кошти на відповідних рахунках. Якщо протягом попереднього дня не було достатніх надходжень, кошти на н.п. виплачуються за рахунок поточних надходжень.Коштинан.п.,якіневит( рачені в даний або в інший встановле( ний банком строк, спрямовуються на погашенняпоточнихплатежівіздодер( жанням встановленої черговості пла( тежів.

невідфактуровані доставки (англ. uninvited deliveries) – товарно(матері( альні цінності, отримані покупцем без рахунка постачальника. Обліко( вуються в пасиві балансу покупця за статтею “Розрахунки з кредиторами за товар і послуги”. Покупець може оплатити н. п. платіжним дорученням баніту, не очікуючи надходження від постачальника розрахункових доку( ментів. Після їх надходження прово( диться перерахунок платежу поста( чальника.

негоціант (англ. negotiater) – великий покупець, що торгує оптом, переваж( но за межами своєї країни.

негоція (англ. пegotiotion ) – комер( ційна угода, торгівля.

недиференційований маркетинг (англ. undifferentiated marketing) – підхід у

недоїмка (недоплата)

200

нераціональне прийняття рішень

маркетингу, за якого фірма пропонує один продукт усім споживачам.

недоїмка (недоплата) (англ. аrrears) –

сума податку або іншого обов’язко( вого платежу, яка не внесена у визна( чений державою термін.

недостача (англ. lack, storage, deficit) –

фактична нестача грошових, валют( них, матеріальних та інших ціннос( тей порівняно з бухгалтерськими да( ними.

нееквівалентний обмін (англ. non equivalent change) – обмін товарів, який характеризується відхиленням цін то( варів від їхньої вартості. Може мати місце при звичайній або штучній мо( нополіївиробника або припозаеконо( мічному силуванні.

незаконні стимулювання (англ. ітрrореr іпdисепt) – платежі або звільнення від боргових зобов’язань, що здійснюються з порушенням за( кону, тарифів або загальноприйнятої практики з боку транспортної ком( панії на користь вантажовідправни( ка з метою одержання замовлень.

некомерційні організації (англ. non far profit sector) – організації, що не мають своєю головною метою одержання прибутку і розподіл його між учасни( ками. Некомерційні організації ство( рюються для досягнення соціальних, благодійних, культурних, освітніх, на( укових і управлінських цілей, з метою охорони здоров’я громадян, розвитку фізичної культуриі спорту, задоволен( ня духовних та інших нематеріальних потреб громадян та організацій, на( дання юридичної допомоги, а також з іншою метою, спрямованою на досяг( нення суспільних благ.

неліквіди (англ. non liguid) – товар( но(матеріальні цінності, зайві чи вза(

галі непотрібні підприємству, а також готові вироби, які важко реалізувати. Наявність н. гальмує обіговість кош( тів, погіршує господарсько(фінансо( вий стан підприємства. Н. не кредиту( ються банком і виключаються з суми товарно(матеріальних цінностей.

ненацілений збут (англ.undirected sale (market)) – передбачається для всіх потенційних покупців.

неплатоспроможність (англ. іnsolven cy) – фінансовий стан підприємства, організації, за якою вони не можуть своєчасно виконувати свої фінансові зобов’язання перед іншими підприєм( ствами, організаціями, працівника( ми, державою, банками. Виникає внаслідок різних обставин, пов’яза( них із фінансово(господарською діяльністю, що супроводжується ви( никненням нестачі власних обігових коштів. Тривала н. може призвести до банкрутства підприємства.

непрямий збут (англ. іndirect sale) –

збут товарів через посередницькі і торгові організації, що не залежать від виробника.

нераціональне прийняття рішень (англ. nonrational decision making) – нераціо( нальні моделі будуються на припу( щеннях про те, що менеджер діє в рамках обмеженої раціональності, недостатньої інформації і безлічі альтернатив, що ведуть до досягнен( ня мети. Такий “практично здійснен( ний” підхід до прийняття стратегіч( них рішень лежить десь між двома крайностями: раціонально(вичерп( ною (і практично неможливою) мо( деллю, з одного боку, і грубо(недо( сконалою (через ірраціональність), неприйнятною моделлю — з іншого. Безлічі підходів практично здійсненої

нераціональність як необхідність

201

НЛП

нераціональної моделі притаманна одна властивість – усі вони інкремен( тальні. Серед методів, застосовуваних у таких стратегіях пошуку, найчасті( ше називають методи послідовного об меження, безладного пошуку, система тичного пошуку і логічного інкремен( талізму.

нераціональність як необхідність (англ. nonrationaiityasnecessity)–утеоріїприй( няття рішень школи Карнегі визнан( ня недосконалості знання і неповно( ти інформації, що є в розпорядженні менеджера. Факт нераціональності прийнятих рішень незаперечний, але його не слід вважати достоїнством, тому що там, де припиняється пошук більших знань й інформації, утворить( ся вакуум для прийняття катастрофіч( них за своїми наслідками рішень.

нерезиденти (англ. non resident) – 1.

громадяни, які постійно проживають за кордоном. 2. юридичні особи, за( реєстровані поза межами території даної держави або місце діяльності яких розташоване за кордоном. 3. усі іноземні дипломатичні, консульські або зовнішньоторговельні представ( ництва, весь особовий склад дипло( матичних, консульських і зовнішньо( торговельних представництв інозем( них держав.

нетоварні платежі (англ. non goods payment) – платежі до перерахування податку на додану вартість та інших платежів до бюджету, внески на соціальне страхування і пенсійне за( безпечення, перекази заробітної пла( ти та інших платежів, які належать громадянам, на вклади в Ощадний банк тощо.

неустойка (англ. fofeit) – сума, яку боржник повинен сплатити кредито(

ру в разі невиконання або неякісного виконання зобов’язань. Різновидом н. є пеня та штраф. Встановлюється у вигляді фіксованої суми у відсотках до суми невиконаного зобов’язання або у формі підвищеного тарифу.

неформальна організація (англ. іnformal organization) – спонтанно організована група людей, в якої є хоча б одна спільна мета, “членство” у неформальній організації, звичай( но, пов’язується з поділом її учасни( ками загальних, вироблених у процесі взаємодії цінностей. У зв’язку з ос( таннім поведінка кожного учасника такої організації деякою мірою обу( мовлена виробленими неформальною групою нормами. Неформальна організація слугує задоволенню різних потребїїчленів:потребивспілкуванні, захисті та ін.

нецентралізовані джерела фінансуван9 ня капітальних вкладень (англ. non central courses of financing of capital investments) – фінансові ресурси, які створюються внаслідок господарсь( кої діяльності об’єднань, підпри( ємств і залишаються в їхньому роз( порядженні для фінансування капі( тальних вкладень.

НЛП нейролінгвістичне програму9 вання (англ.neuroliguistic programming) –

набір техніки, яка застосовується для підвищення ефективності спілкуван( ня, особистісного вдосконалення в різних сферах, зокрема у сфері твор( чості та ін. Родоначальниками НЛП вважаються американські фахівці Дж. Гриндер і Р. Бендлер. Існує думка, що НЛП – це всього(на(всього розкру( чений бренд проведення семінарів у сфері самоменеджменту, про це мож( на прочитати в статті “Анти(НЛП”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]