Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Экономический словарь

.pdf
Скачиваний:
23
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

кореспондентський рахунок

152

коротка позиція

розрахункивзовнішнійторгівлі.Узаз( начені договором строки банки(ко( респонденти взаємно звіряють запи( си по кореспондентських рахунках.

кореспондентський рахунок (англ. соrespondentive account) – рахунок, на якомувідображаютьсярозрахунки,що виконує одна кредитна установа за дорученням і за рахунок іншої кредит( ної установи на підставі укладеного кореспондентського договору. У нашій країні існують кореспон( дентські розрахунки між комерційни( мибанками.Деякібанкимаютькорес( пондентські відносини з іноземними банками. Операції к. р. виконуються за рахунок коштів, що є на рахунку банку, а також за рахунок взаємних кредитів (овердрафт). Крім основних к. р., у банках можуть бути відкриті спеціальні к. р. для проведення опе( рацій у національній та іноземній ва( люті.

кореспондентські відносини (англ. соrespondentive relation) – договірні відносини між кредитними устано( вами, метою яких є здійснення пла( тежів і розрахунків за дорученням одна одної. Для встановлення к. в. кредитні установи обмінюються ли( стами. Сторони домовляються, за якими рахунками будуть здійснюва( тися взаємні розрахунки, обміню( ються зразками підписів, телеграф( ним ключем та іншими документа( ми. Кредитна установа може розрахуватись зі своїм кореспонден( том за виставленими ним доручен( нями, по(перше, за рахунком, відкритим цією установою у корес( пондента, або за рахунком, відкри( тим кореспондентом у цій кредитній

установі; по(друге, за рахунками цієї кредитної установи і її кореспондента в третій кредитній установі. У першо( мувипадкумаютьмісцевідносиниміж кореспондентами з рахунком, у дру( гому – між кореспондентами без ра( хунка. К. в. встановлюються між кре( дитними установами як однієї країни, так і різних країн.

корисний ефект (англ. еfficiency) –

віддача об’єкта, інтегральний показ( ник як система окремих показників якості об’єкта, які використовуються в конкретних умовах (показники при( значення, надійності, екологічності, ергономічності та ін.), що задовольня( ють конкретну потребу. Тобто корис( ний ефект – це сукупність властивос( тей об’єкта, які використовуються для виконання конкретної роботи конк( ретним споживачем, а якість – це по( тенційнийкориснийефектдлякількох груп споживачів. Корисний ефект ви( користання об’єкта конкретним спо( живачем,якправило,меншийвідінтег( рального показника якості об’єкта. Корисний ефект – це один бік об’єкта (товару). З другого боку стоять сукупні витрати за життєвий цикл об’єкта, які, як правило, обов’язково треба нести, щоб отримати від об’єкта корисний ефект.

корн (англ. соrn) – вага чистого бла( городного металу в монеті.

корнер (англ. соrner) – дія групи фірм або біржових спекулянтів для створення дефіциту товару на ринку шляхом скуповування біржових кон( трактів і реального товару з певним терміном постачання.

коротка позиція (англ. short position)

ситуація, коли товар, валюта або

корпоративний менеджмент

153

котирування облігацій

цінний папір були продані і є потреба

впокритті їх відповідною покупкою.

корпоративний менеджмент (англ.

сorporation management) – управління колективними формами підприєм( ницьких структур, які існують у формі акціонерних товариств відкритого і закритого типу.

корпорація (англ.сorporation)–1. кон( кретний тип юридичної особи. 2. про( фесійне об’єднання, що широко прак( тикувалося в середніх віках (корпора( ція кожевників, суконників, золотих справмайстрівтаін.);цеприродноісто( ричне об’єднання представників однієї професії зі своїм стилем життя, етикою, законами та ін. 3. відтворю( вальне об’єднання професійної кате( горії керуючих. Вертикальна квазіін( теграція, покликана об’єднати процес прийняття рішень і функціонування кількох незалежних виробництв, по( в’язаних загальною метою. Тому деякі об’єднання влади необхідні. Вони не обов’язково повинні спиратися на за( гальнувласність.Достатньонерівності у здійсненні операцій та угод між про( відною та інтегруючими компаніями. 4. сукупність осіб, об’єднаних для до( сягнення будь(якої мети, здійснення спільної діяльності та утворення само( стійного суб’єкта права – юридичної особи.Найчастішекорпораціїстворю( ються у формі акціонерного товари( ства. В приватній корпорації більшість акцій належить одному власнику, сім’ї або невеликій групі акціонерів.

корпорація акціонерна закрита (англ. сlosely held corporation) – корпорація (акціонерне товариство), в якій ак( ціонер або згуртована група, наприк( лад, сім’я, керує підприємством шля( хом обрання їх союзників у правління (раду директорів).

корпорація закритого типу (англ. сlosely held corporation), корпорація, в якій один акціонер чи тісно згуртова( на група, наприклад, сім’я, управляє фірмою, вибираючи себе чи своїх спільників до ради директорів.

корпорація інвестиційна малого бізне9 су (англ. small business investment corpo reation) – компанія, що спонсорує че( рез адміністрацію малого бізнесу, да( ючи позичку малим підприємствам.

корупція (англ. соrruption) – підкуп посадових осіб, державних та полі( тичних діячів.

котирування (англ. quojtation) – пер( іодичне встановлення (розрахунок, оцінка) валютних курсів. Розрізня( ють прямий і обернений методи ко( тирування курсу валют. При прямо( му методі одиниця іноземної валюти виражається у національній валюті, при оберненому – в інших валютах.

котирування біржове (англ. ехсhange quotation) – реєстрація біржовими органами стихійно сформованих курсів цінних паперів і цін на окремі біржові товари з урахуванням укладе( них біржових угод.

котирування валютне (англ. сиrrency quotation) – встановлення курсів іно( земних валют відповідно до чинних законодавчих норм та практики, що склалася.

котирування облігацій (англ. bond’s quitation) – встановлення курсової ціни облігацій, за якою вони прода( ються і купуються на фондовій біржі. На к. о. впливає економічне і по( літичне становище в країні, кон’юнк( тура ринку, вид облігацій і умови їх погашення, величина номінального відсотка, рівень позичкового відсот( ка, ступінь терміновості розміщення

котирування товарне

154

кредит банківський

позики. При к. о. курсова ціна їх може значно відхилятися від номінальної, що робить облігації державних позик об’єктом біржової спекуляції і дже( релом додаткового прибутку для фінансового капіталу. К. о. на біржах регулюється чинними законодавчи( ми нормами.

котирування товарне (англ. mеr chandise quotations) – ціни біржових товарів, що реєструються та публі( куються в бюлетенях відповідної біржі.

“кошик” валют (англ. сиrrency neus sites) – набір валют, середньо зваже( ний курс яких береться за основу при встановленні розрахункової валют( ної одиниці (наприклад, ЕКЮ). Кількість валют, їх склад і розмір ва( лютних компонентів встановлюють( ся залежно від цілі визначення курсу валюти.

кошти авансові (англ. рrepaid expense) – товари (послуги), які вже оплачені, але ще не використовують( ся або не отримані.

кошторис (англ. еstimate) – основ( ний плановий документ для фінан( сування бюджетних установ, витрат на виробництво продукції, робіт, по( слуг та ін. К. бюджетної установи визначає обсяг, цільове спрямуван( ня та поквартальний розподіл бю( джетних асигнувань на утримання цієї установи. К. витрат на виробниц( тво – загальна сума планових витрат на виробництво продукції, виконан( ня робіт та надання послуг непро( мислового характеру для своїх гос( подарств та сторонніх організацій. Кошторисна вартість будівництва – витрати на будівництво нових, роз(

ширення, реконструкцію і технічне переозброєння діючих виробничих і невиробничих основних фондів. Кошторисна вартість будівництва являє собою його ціну і слугує осно( вою для формування договірних цін на будівельну продукцію.

кредит (англ. сredit) – 1. права сторона бухгалтерського рахунка: на к. рахунків активу записують всі вит( рати за даним рахунком, пасиву – надходження їх. 2. позичка на пев( ний строк у грошовій або товарній формі з умовою повернення, як пра( вило, з оплатою процента.

кредит9нота (англ. сredit note) – 1.

документ у міжнародних розрахун( ках, висилається покупцю поста( чальником у випадку отримання ним повернутих покупцем товарів або якщо мала місце переплата по( купцем дійсної вартості товару. 2. по( відомлення, що посилається однією із сторін, яка перебуває в розрахун( кових відносинах з іншою стороною, про записи в кредит останньої пев( ної суми в зв’язку з настанням стро( ку будь(якого зобов’язання, що надає право іншій стороні вимагати цю суму.

кредит акцептний (англ. ассeptance credit) – банківський кредит, одер( жаний експортером шляхом передачі банком своїх векселів, виставлених на даний банк. Ці векселі можуть бути продані, оскільки банківський кредит дає право покупцеві векселя одержати розрахунок за ним у банку.

кредит банківський (англ. bank credit) – кредит, що надається без за( безпечення товарно(матеріальними цінностями або цінними паперами.

кредит вексельний

155

кредитна експансія

кредит вексельний (англ. bill credit)

різновид банківського кредиту, який надається банками(векселедер( жателями й постачальниками своїм покупцям.

кредит за відкритим рахунком (англ. сredit on the open account) – комерцій( ний кредит, заборгованість за яким не оформляється векселями, акцеп( тованими траттами або іншими бор( говими зобов’язаннями позичальни( ка, а зараховується на відкритий ра( хунок. Порядок погашення заборгованості узгоджується сторо( нами і, як правило, передбачає пе( ріодичні платежі боржника кредито( ру. К. за в. р. передбачає високий ступінь довіри кредитора до пози( чальника. Оскільки повернення кредиту практично не гарантоване.

кредит комерційний (англ. trade credit) – купівля в кредит товарів для перепродажу або матеріалів для вико( ристання у виробництві.

кредит компенсаційний (англ. bаck to back credit) – кредит, відкритий банком або іншим фінансовим інститутом за рахунок кредиту. Іно( земний імпортер надає відповідні до( кументи, на основі яких і відкри( вається кредит експортеру.

кредит споживчий (англ. сопsumer credit) – короткостроковий та се( редньостроковий кредити, що нада( ються окремим особам для придбан( ня споживчих товарів або послуг та виплати боргів за невиплачений кре( дит.

кредит “стенд9бай” (англ. stend by credit) – кредит, який надається краї( нам(членам Міжнародного валют( ного фонду з певною метою (узгод( женої з МВФ) на основі угод “стенд(

бай” терміном до 12 місяців, а в ок( ремих випадках до 3 років. За угодою “стенд(бай” країна(член МВФ одер( жує право автоматично придбати у МВФ іноземну валюту в межах рані( ше обумовленої суми і протягом обу( мовленого терміну.

кредит чековий (англ. сheque of credit) – один з видів кредиту, що на( дається комерційними банками своїм клієнтам шляхом надання че( кового рахунка: овердрафного або спеціального чекового. За овердраф( ними рахунками оплата чеків здійснюється з рахунка клієнта. Спеціальні чекові рахунки передба( чають емітування (випуск) для клієнтів спеціальних чеків певної вартості.

кредитна дисципліна (англ. сredit discipline) – дотримання позичальни( ками правил кредитування і зобов’я( зань, що випливають з умов кредит( ної угоди. Позичальники повинні ефективно використовувати позич( ки. Забезпечувати своєчасне їх пога( шення, систематично подавати бан( ку бухгалтерські баланси та інші відо( мості, що дозволяють перевірити забезпечення кредиту. При пору( шенні кредитної дисципліни можуть застосовуватися економічні санкції з боку банку.

кредитна експансія (англ. сredit expancion) – інтенсивне розширення кредитних операцій із метою одер( жання прибутку. Здійснюється в країні та на міжнародному рівні на основі прийняття системи заходів грошово(кредитної політики держа( ви. Політика к. е. спрямована на ре( гулювання економіки, прискорення темпів економічного зростання. К. е.

кредитна картка

156

кредитна реформа

включає зниження офіційних ставок центрального банку і розширення лімітів на їх облікові та ломбардні операції, зміну норм обов’язкових резервів (або їх відміну) кредитних установ, купівлю цінних паперів на відкритому ринку, розширення купівлі у комерційних банків інозем( ної валюти і зниження процентної ставки за цими операціями, відміну кількісних обмежень на кредити. Про( водиться за умов економічного спаду, коли необхідно активізувати кон’юн( ктуру ринку, розширити обсяги ви( робництва, збільшити зайнятість тощо.

кредитна картка (англ. сredit card)

грошовий документ, що пред’являєть( ся власником, за яким банки беруть на себе зобов’язання негайної оплати то( варів і послуг, що може придбати їх власник.

кредитна кооперація (англ.сreditline)–

об’єднання дрібних товаровироб( ників для задоволення потреб його членів у кредиті. Кошти к. к. форму( ються за рахунок пайових внесків її членів, позичкових процентів, кре( дитів банків і субсидій держави. Існує два види к. к. – міська та сільська. Найпоширенішими є сільські кре( дитні кооперативи та товариства. Крім позичкових операцій, коопера( тори займаються посередництвом із купівлі(продажу товарів (придбання машин, землі, добрив, збуту товарів тощо). Фінансово(організаційними центрами кредитних установ, як пра( вило, бувають кооперативні банки.

кредитна лінія (англ. сredit line) –

юридично оформлені зобов’язання банку чи іншої установи перед пози( чальником у наданні йому протягом

певного періоду кредиту у межах уз( годженого ліміту.

кредитна політика (англ. сreditpolicy) –

система заходів центрального банку та держави у кредитній сфері з метою ре( гулювання грошового обігу і досяг( нення інших економічних та со( ціальних цілей. Є частиною загальної економічної політики. В умовах роз( винутої ринкової економіки здійснюється ефективний вплив на вирішальні процеси в усіх сферах еко( номіки і гальмуються або приско( рюються інфляційні процеси, загост( рюються періодичні кризи виробниц( тва, коливання рівня зайнятості, незбалансованості платіжного балан( су. Основними напрямами кредитної політики є політика кредитної рест( рикції (“дорогих грошей”) і політика кредитної експансії (“дешевих гро( шей”). Політика рестрикції прово( диться у фазі економічного підйому з тим,щобзменшитикредитуваннягос( подарств, відтягнути економічний бум та наступний за ним спад. Політи( ка експансії проводиться у фазі еконо( мічного спаду з тим, аби розширити кредитування і тим самим стимулюва( ти економічне пожвавлення та зрос( тання виробництва. У розпорядженні центральних банків є достатній арсе( нал методів впливу на діяльність кре( дитної політики. Це і зміна банківсь( кого відсотка, зміна норми обов’язко( вого резерву комбанків у центральному та інше.

кредитна реформа (англ. сredit reform) – сукупність заходів для пе( ребудови кредитної системи, які комплексно вживаються у відносно короткий термін з метою пристосу( вання кредитної системи до нових

кредитний механізм

157

крива сукупного попиту

виробничих відносин, сформованих у суспільстві.

кредитний механізм (англ. сredit me chanism) – сукупність принципів, організаційнихформ,методівіправил, встановленихзаконодавствомтаспря( мованих на забезпечення управління кредитом. Це поняття з’явилось в умо( вах командно(адміністративної еко( номіки у зв’язку з надмірною заорга( нізованістю кредитних відносин. Воно певною мірою дублює поняття “кредитна система”.

кредитний ризик (англ. сredit risk) –ри( зикнесплатипозичальникомосновного боргу і відсотків, що належать кредито( ру.К.р.існуєукредитнихопераціяхвсе( редині країни і за її межами. Захист від кредитногоризикуздійснюєтьсяліміту( ваннямкредитів,диверсифікацієюкре( дитнихвкладень,отриманнямдостатнь( ого забезпечення за виданими кредита( ми, вивченням платоспроможності позичальника,оперативністюпристяг( ненніборгу.

кредитні гроші (англ. сredit money) –

одна з форм грошей, яка виникла на основі розвитку кредитних відносин. Найпростішим видом к. г. є вексель, який виписується боржником і пере( дається його кредиторові. Останній, той, хто зробив на векселі передаваль( ний напис, може передавати його своєму кредиторові в погашення бор( гу і т.д., такий вексель вступає в обіг і виконує певні функції грошей.

кредитні спілки (англ. сredit unions) – у

США фінансові кооперативні орга( нізації, які об’єднують приватних осіб за будь(якою загальною ознакою (на( приклад, особи найманої праці або які проживають в одній місцевості). Принципи діяльності кредитних спі(

лок ті самі, що й в акціонерних това( риствах, кредитні спілки надають своїм членам споживчий кредит з умо( вою його погашення.

кредитор (англ. сreditor) – 1. учасник кредитних відносин, що виступає суб’єктом, який видає позичку; сто( рона того чи іншого зобов’язання, на користь якої боржник повинен здійснити певні дії: передати майно, сплатити гроші тощо. К. може бути держава, банк, підприємство, грома( дянин. Рушійним мотивом надання позички к. є одержання позичкового відсотка. 2. людина, котрій винні гроші; creditor’s meeting – зібрання всіх осіб, кому компанія(банкрот винна гроші. На ньому вирішують, як отри( мати гроші, що їм належать.

кредиторська заборгованість (англ. сredit debts) – кошти, які мають по( вернути підприємства, організації та громадяни іншим підприємствам.

кредитоспроможність (англ.solvency)–

наявність передумов для одержання позичок, спроможність повернути їх. К. позичальника визначається показ( никами, які характеризують його обов’язковість при розрахунках за раніше одержаними кредитами, його поточне фінансове становище і пер( спективи змін, спроможність при не( обхідності мобілізувати грошові кошти з різних джерел. Стосовно підприємств к. може вимірюватися показниками ліквідності балансу або окремих видів активів.

крива досвіду (англ. еxperience curve) –

модель,якапояснює,щопринагромад( женні досвіду фірма неухильно підви( щуєефективністьсвоговиробництва.

крива сукупного попиту (англ. so lvency) – крива, що ілюструє за(

критерії привабливості ринку

158

Кук Морріс

лежність сумарного реального рівня закупівель, запланованого усіма спо( живачами, від зміни рівня цін.

критерії привабливості ринку (англ. market appeal criteria) –

1.Доступність ринку.

2.Темп зростання.

3.Тривалість циклу життя товарів.

4.Потенціал валового прибутку.

5.Гострота конкуренції.

6.Можливостінецільовоїконкуренції.

7.Концентрація клієнтів.

критика раціонального прийняття рішень (англ. сritics of rational decision making) – на противагу раціональним підходам теорії ідеальної бюрократії Вебера, визнання того факту, що при( пущення про гранично раціональну, добреінформовануособу,щоприймає рішення і не погоджується з реальною дійсністю. Невизначеність — це скор( іше правило, а не виняток. На ділі жо( ден керівник не мислить логічно та( кою мірою, як того слід було б очікува( ти, наприклад, виходячи з “дерева рішень”.

критичний шлях (англ. сritical path) –

найдовша послідовність подій при ви( конанні проекту. Послідовність подій, яка забезпечує завершення проекту, можливо, у найкоротший термін.

критичні фактори успіху, КФУ (англ. сritical success factors) – обмежена кількість факторів, які необхідно брати до уваги при прийнятті важли( вих рішень. Але навіть у цьому випад( ку повна раціональність залишається недосяжною. Інколи всі подальші спроби отримати більше інформації можуть виявитися марними.

кругообіг капіталу (англ. сарital turnover) – процес безперервного руху

капіталу,щопослідовнопроходитьтри стадії перетворення: грошового капі( талу на продуктивний; продуктивно( го на товарний; товарного на грошо( вий.

Куінн Б. (англ. Quinn Brian) – дослід( ник у сфері менеджменту, автор робо( ти “Стратегія змін. Логічний інкре( менталізм”. К. згодний із тезою про те, що менеджери далекі від раціона( лізму, усі прийняті рішення — суміш формального аналізу, біхевіоризму і політики сили; вони фрагментарні, еволюційні і здебільшого інтуїтивні. Замість поняття “безладний пошук” К.говоритьпроцілеспрямовану,ефек( тивну й активну технологію управлі( ння, що використовує аналітичний і біхевіористський аспекти управлінсь( кої стратегії.

Кук Морріс (англ. Cook Morris) –

прихильник застосування наукових методів у менеджменті й один з чоти( рьох спеціалістів, яким Тейлор дові( рив пропагувати свої ідеї у сфері уп( равління. На той час, коли К. з’явив( ся на сцені, промислове виробництво було єдиною сферою застосування принципів наукового менеджменту. Він поширив ці принципи також на систему вищої освіти і управління на всіх рівнях — від муніципального до державного.ПопулярністьК.принесла його доповідь про стан вищої школи США в 1910 р., де він вказав на недо( ліки у структурі вищої освіти — неком( петентне прийняття рішень, довічне обіймання викладацьких посад, не( адекватну оцінку успішності і нео( б’єктивних критеріїв оплати праці професорів. Пізніше він дістав мож( ливість реалізувати свої ідеї управлін( ня, працюючи в мерії м. Філадельфії.

кулаж

159

купюра

кулаж (англ. аllowance) – 1. невироб( нича витрата матеріальних засобів, часу, праці. 2. зниження ваги на втрату при купівлі рідинних продуктів.

куліса (англ. street exchange) – нео( фіційна біржа, на якій укладаються угодизціннимипаперамибезпосеред( ництва біржових маклерів.

кулісьє (англ. соulissier) – 1. місце, де укладаються спекулятивні угоди з цінностями. 2. неофіційний біржовий посередник, який без участі офіційних маклерів укладає біржові угоди.

“культура” (англ. сulture) – часто оз( начає “характер орієнтації” або “спосіб мислення керівників”. Так, при виробничій орієнтації ефек( тивність виробництва була для керів( ників ключовим критерієм, відпо( відно до якого успіх підприємства ста( вився в пряму залежність від здатності постійно поставляти на ринок про( дукцію за мінімально низькими ціна( ми. У 30(х і 40(х роках, коли вироб( нича орієнтація стала заміщатися орі( єнтацією ринковою, деякі керівники ще продовжували наполягати на своє( му виробничому способі мислення. Вони трималися за історичний досвід, що забезпечував успіх, і пручалися пе( реходу на новий спосіб мислення, заснований на концепціях маркетин( гу. Потрапив у пастку своїх колишніх переконань у той період і Г. Форд, що проголосив гасло: “Робіть їм машину будь(якого кольору, тільки нехай вона буде чорна”. Через опір змінам він втратив лідерство в автомобільній промисловості.

культура організації (англ. оrganization culture) – відмінність від традиційних уявлень про менеджмент і організацію як сфери раціонального знання. Ідея

к. о. у наш час містить, крім того, магічні, містичні і метафізичні аспек( ти організації, компоненти її культу( ри, що неможливо зрозуміти й описа( ти за допомогою “наукових” методів. Хоча менеджмент можна і треба вив( чати за допомогою наукових прин( ципів, менеджер часто має справу з ба( гатьма речами — символами, міфами та ін., що не піддаються науковому аналізу в традиційному змісті.

культура управління (англ. соrporate culture) – 1. сукупність вимог, що пре( д’являються до зовнішньої сторони процесу, особистих якостей керівни( ка, обумовлених нормами та принци( пами моралі, етики, естетики і права. 2. системна, узагальнена характерис( тика управлінської праці, що відбиває його якісні риси й особливості, ступінь професіоналізму і компетен( тності працівників апарату управлін( ня. 3. характеристика якісної сторо( ни управлінської діяльності суб’єкта управління.

кунець (англ. тerchant) – посеред( ник, який одержує право на товар і продаж його.

купівельна спроможність (англ. риr chasing power / capacity) – 1. к. с. насе( лення – наявна сума грошей, урахо( вуючи заощадження, за які населен( ня може придбати товари й одержати послуги. 2. к. с. грошей – обсяг мате( ріальних благ або послуг, які можна придбати за певну грошову одиницю в різні періоди часу.

купон (англ. соироп) – частинацінно( го паперу (облігацій, акцій), яка відри( вається від нього і передається замість розпискиприодержаннідивіденду.

купюра (англ. denomination) – білет грошового знака чи цінного папера з

курс акцій

160

курс цінних паперів

позначкою його номінальної вартості. Грошові купюри випускаються різно( го номіналу – від одиниці до ста і більше, щоб створити максимум зруч( ностей для учасників грошового обігу і звести до мінімуму кількість купюр та витрати на їх виготовлення, обслу( говування обігу.

курс акцій (англ. share price) – ціна, за якою продаютьі купуютьакції на фон( довій біржі. Оскільки продаж акцій є продажем права на отримання диві( денду, їх ринкова ціна на фондовій біржі являє собою капіталізований ди( віденд. Вона прямо пропорційна роз( міру дивіденду і обернено пропорцій( на відсотку, що виплачується за депо( зитом.

курс біржовий (англ. ехсhange соиrсе)

ціна, за якою продаються цінні па( пери, що обертаються на біржі.

курс валютний (англ. rаtе of eхсhange)

вартісне співвідношення двох ва( лют при їхньому обміні; “ціна” гро( шової одиниці однієї країни, що ви( ражена в грошових одиницях іншої країни чи наборі грошових одиниць групи країн (валютний кошик) або в міжнародних розрахунках грошових одиниць. В опосередкованому виг( ляді відбиває складний комплекс взаємин між двома валютами: співвідношення їхньої купівельної спроможності, темпи інфляції у цих країнах, попиту і пропозиції конкрет( них валют на міжнародних валютних ринках та ін. Встановлення к. в. на ва( лютних біржах чи національними банками називається валютним коти( руванням.

курс зовнішній валютний (англ. foreign eхсhange rаtе) – вартість однієї валю( ти, вираженої в одиницях іншої.

курс облігацій (англ. оbligation рrісе) –

ціна, за якою продаються і купуються облігації державних позик. При їх ви( пуску встановлюється номінальна ціна облігації. Вона підтверджує обсяг капіталу, яким тимчасово користуєть( ся уряд. Державний борг складається з номінальної ціни облігацій. При пога( шенні облігацій їх держателям випла( чується номінальна ціна. Емісійний курс облігацій – ціна, за якою держава продає їх банкам або об’єднанням. Емісійна ціна нижча від номінальної. Ринковий к. о. – ціна, за якою прода( ються і купуються облігації на ринку позичкових капіталів. Дані про ринко( вий к. о. публікуються у біржових бю( летенях.

курс плаваючий валютний (англ. floating eхсhange rаtе) – 1. режим вільно плаваючих курсів валют, заснований на використанні ринкового механіз( му валютного регулювання. 2. один із структурних принципів сучасної світової валютної системи.

курс цінних паперів (англ. rate of security eхсhange) – ціна, за якою про( даються і купуються цінні папери. К. ц. п. прямо пропорційний нормі при( бутковості цінних паперів і перебу( ває в оберненій залежності від рівня позичкового відсотка. Ринковий к. ц. п. формується під впливом співвідно( шення попиту і пропозиції цінних паперів,якезалежитьвідбагатьохфак( торів. У періоди економічних підйомів к. ц. п. підвищується, оскільки зроста( ють дивіденди і зростає попит на цінні папери. Під час економічної кризи в зв’язку із зниженням дивідендів, зро( станням пропозицій цінних паперів і норми позичкового відсотка к. ц. п. знижується. Визначення к. ц. п.

курсова різниця

161

легітимація

здійснюється на фондовій біржі, яка публікує довідкові курси в біржових бюлетенях.

курсова різниця (англ. rative difference)

виникає внаслідок зміни курсів ва( лют при ліквідації відкритої валютної позиції або її переоцінці. За сприятли( вого розвитку валютна позиція може приводити до позитивної к. р., за не( сприятливого розвитку курсу – до не( гативної к. р. Ризики втрат, пов’я( зані з укладанням відкритої позиції, можуть бути застраховані укладенням різного виду строкових валютних угод наміжбанківськомурівніабонабіржах, а також включенням до контрактів і згоди захисних застережень.

курсова ціна (англ. сource price) –

ціна, за якою на фондових біржах здійснюються операції з цінними па( перами або валютою.

куртаж (англ.brokerage fee ) – вина( города брокеру за посередництво при укладенні біржової угоди. Ставки к. залежать від категорії цінних паперів і товарів, об’єкта і характеру угод.

куртьє (англ.сourtier) – маклер, агент.

Л

лаг (англ. lag) – розрив у часі між витратами та одержанням економіч( ного ефекту.

лаг часовий (англ. time lag) – економі( чний показник, що відображає відста( вання чи випереджання в часі одного економічного явища перед іншим, безпосередньо пов’язаного з ним.

лаж (англ. lage) – 1. надбавка до ціни золота, яка при золотому обігу стихійно встановлювалась на ринку

внаслідок знецінення паперових гро( шей щодо золота, обчислюється у відсотках. 2. перевищення ринкової ціни золота над офіційною. 3. відхи( лення курсу цінних паперів від їхньої номінальної вартості.

лайтбокс (англ. lightbox) – підсвіче( ний зсередини стенд з відображеною на ньому з одного, двох чи трьох боків рекламою.

лампост (англ. lamp post) – щит із внутрішнім підсвічуванням або без нього, вивішений на стовпі біля ав( тостради.

латентна економіка (англ. latent eco nomy) – різновид тіньової економі( ки, що має сильно виражений кримі( ногенний характер. Значну частину латентної економіки становить при( хована господарська діяльність, забо( ронена законом, зокрема, пов’язана з порушенням правил валютних опе( рацій, хабарами, крадіжками, при( писками, спекуляцією.

легалізація (англ. legalizatіоn) –узако( нення, надання законної сили, пере( хід на легальні відносини; в міжнарод( ному праві – підтвердження достовір( ності та юридичної сили документа, виданого в іноземній державі.

легат (англ. legate) – 1. викладене в заповіті доручення спадкоємцю про виплату визначеної суми. 2. заповітна відмова.

легітимація (англ. legitimation) – 1.

визначення або підтвердження будь( якого права чи повноваження. 2. до( кументи, що засвідчують це право або повноваження. 3. у країнах, де немає паспортної системи, форма засвід( чення особи (пред’явлення певного документа), визначення позашлюб( них дітей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]