Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

course_BO2

.pdf
Скачиваний:
49
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
5.77 Mб
Скачать

промисловості в цілому. В отриманні єдиного підсумку по різних видах продукції і полягає основне завдання оцінки продукції.

В бухгалтерському обліку готова продукція повинна оцінюватись у відповідності до П(С)БО 9 "Запаси" за первісною вартістю. Але оскільки така вартість може бути визначена лише після збирання всіх витрат та калькулювання її фактичної собівартості, постає потреба в щоденному обліку наявності та руху готової продукції для визначення її вартісних характеристик. Для визначення первісної вартості продукції (робіт, послуг) використовується П(С)БО 16 "Витрати".

Витрати на виробництво готової продукції включають прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати, а також постійні та змінні виробничі накладні витрати.

Накладні виробничі витрати можуть бути як змінними, так і постійними. Всі змінні втрати - прямі та накладні - розподіляються на кожну одиницю виробництва на базі фактичного використання виробничої потужності згідно з методом стандартних витрат. Постійні накладні виробничі витрати можуть бути як розподілені, так і нерозподілені.

Розподілені накладні витрати є елементом первісної вартості запасів готової продукції та незавершеного виробництва і представляють собою оцінені витрати, які грунтуються на нормальній потужності та відносяться на кожну одиницю продукції незавершеного виробництва.

Нерозподілені накладні виробничі витрати виникають лише тоді, коли продукції випущено менше нормальної потужності. В іншому випадку всі накладні виробничі витрати відносяться до собівартості.

Управлінські витрати до складу собівартості готової продукції не включаються. Такі витрати акумулюються на рахунку 92 "Адміністративні витрати" та відображатимуться в тому періоді, в якому виникли.

Оцінка готової продукції при її продажу залежить від облікової політики підприємства, в частині оцінки запасів при їх вибутті. При цьому І можуть застосовуватись методи, передбачені П(С)БО 9 "Запаси".

При відображенні продажу готової продукції в бухгалтерському обліку зазначаються дві її оцінки: оцінка, що прийнята підприємством згідно з обліковою політикою, - первісна вартість (по дебету рахунку 901 "Собівартість реалізації готової продукції"), та оцінка, що визначається за домовленістю сторін (по кредиту рахунку 701 "Дохід від реалізації готової продукції").

Порядок проведення уцінки готової продукції аналогічний порядку проведення уцінки інших запасів. Він визначений Положенням про порядок уцінки і реалізації продукції, що залежалась, з групи товарів широкого вжитку, продукції виробничо-технічного призначення та надлишкових товарно-матеріальних цінностей (затверджено спільним Наказом Мінекономіки та Мінфіну України від 15.12.1999 р. № 149/300, чинне з 09.01.2000р.). Дооцінка готової продукції може проводитись, але в межах попередньої уцінки.

Документування господарських операцій, пов'язаних з рухом готової продукції

Випуск продукції з виробництва та передача її на склад оформлюється накладними, відомостями, приймально-здавальними документами, актами приймання, в яких вказується: дата, шифр цеху і складу, найменування продукції,

111

номенклатурний номер, одиниці виміру, кількість, ціна за одиницю. Вони виписуються в двох примірниках, один з яких призначений для здавальника, а інший залишається на складі. Кількість виробів, що оприбутковуються на склад, їх вага та обсяг повинні вимірюватися, підраховуватися і, при необхідності, зважуватися.

Для обліку випуску готових виробів з виробництва бухгалтерія складає відомість випуску готової продукції, зданої на склади підприємства. в натуральному і вартісному виразі. Дані цієї відомості використовують для контролю за виконанням завдання по обсягу виробництва і для бухгалтерських записів на рахунках синтетичного обліку.

Накопичувальні відомості випуску готової продукції (в натуральному і вартісному виразі) і накопичувальні відомості відвантаженої продукції заповнюються на підставі первинних документів протягом місяця.

Ціна проставляється на підставі номенклатури-цінника, наявність якого є однією з важливих умов організації обліку готової продукції. В ньому вказується вид кожного виробу, його відмінні ознаки (модель, артикул, марка, фасон" тощо), привласнений йому код, сукупний номенклатурний номер, що закріплюється на весь час виробництва і збуту продукції в даній організації, та облікові ціни.

При використанні ЕОМ в бухгалтерському обліку, крім номенклатурицінника, розробляється комплекс довідників продукції, яка оподатковується та не оподатковується різними видами податків, довідники середньоквартальної та середньорічної собівартості, платників та вантажоотримувачів. У вигляді довідників формалізуються і способи визначення суми рахунку за продукцію, відвантажену на внутрішній ринок та на експорт. В довідниках зазначається найменування виробу, коди видів товарної продукції, вироби та змінні параметри (ціна, собівартість, ставки податків тощо). Всі ці дані записують на машинний носій інформації та використовують для оперативного управління запасами продукції і для складання відповідної внутрішньої звітності.

Відпуск (відвантаження) продукції покупцю оформлюється видатковими накладними, приймально-здавальними актами із зазначенням номера накладної і дати оформлення, номера і дати договору з замовником, назви та реквізитів замовника, одиниць виміру, кількості, оптової ціни і вартості. 13.5. Порядок організації аналітичного обліку готової продукції

Порядок організації аналітичного обліку готової продукції

Готова продукція обліковується на підприємствах за місцями її зберігання та окремими видами у встановлених одиницях виміру: натуральних (характеризують кількість, обсяг та вагу продукції відповідно до їх фізичних властивостей, використовують для кількісного обліку готових виробів); умовно-натуральних (показники, необхідні для одержання узагальнених показників з обліку однорідної продукції, що визначають за допомогою певних коефіцієнтів співвідношення вартісним (ціннісним) показником виготовленої продукції є обсяг товарної продукції і вартісних показниках).

На складі в облікових регістрах (картках, відомостях, сальдових відомостях, оборотних відомостях або книзі складського обліку) готова продукція обліковується в кількісному виразі.

112

Кількісний облік готової продукції за її видами та місцями зберігання може бути організований декількома способами: 1) в сортових картках складського обліку; 2) безкартковим способом.

При першому способі в бухгалтерії складають або обробляють групувальні відомості оприбуткування продукції за її видами в розрізі підрозділів-виробників та за місцями зберігання. При безкартковому способі за допомогою ЕОМ кожен день складають оборотні відомості обліку випуску продукції з виробництва і руху готових виробів у розрізі складів та інших місць зберігання. При цьому необхідно звернути особливу увагу на збалансованість даних по оприбуткуванню, відпуску і тишках продукції. Залишки готових виробів періодично Інвентаризуються.

У картках або книгах складського обліку здійснюються записи про надходження і відпуск готової продукції та щоденно виводяться її залишки.

При створенні повністю автоматизованих складів облік готової продукції в традиційній картковій формі не ведеться, а необхідні для управління дані отримують як інформацію по запиту. Картки замінюються оперативними машинограмами залишків та руху готової продукції по кожному найменуванню та виду.

Бухгалтерське відображення операцій, пов'язаних з рухом, готової продукції

Облік готової продукції повинен забезпечити контроль за |виконанням завдань по випуску продукції згідно договірному асортименту |на всіх стадіях її руху; зберіганням готової продукції за обсягом, асортиментом і якістю (в місцях складування і в дорозі); своєчасною випискою документів на відвантаження; поданням розрахункових документів покупцям та їх контроль своєчасного здійснення платежів; використанням матеріальних і фінансових ресурсів за допомогою складання планових і фактичних калькуляцій собівартості продукції.

Побудова обліку готової продукції можлива за різними варіантами. Продукція, яка має кількісні, якісні та вартісні характеристики, може бути здана на склад, а звідти відбуватиметься її відвантаження та реалізація. Водночас можливий інший підхід (здебільшого на малих підприємствах, фермерських господарствах тощо), коли готова продукція не передається на склад, а нагромаджується безпосередньо в цехах, звідки її відвантажують або передають покупцеві та реалізують.

Продукція, яка не має кількісних характеристик, - робота, послуга (посередництво) або великогабаритні вироби - будинок, пароплав тощо - безпосередньо передається з виробництва покупцеві (замовникові).

Якщо облік готової продукції ведеться за обліковими цінами, то по закінченні звітного періоду, після визначення фактичної собівартості готової продукції, записи по випуску і відвантаженню коригуються на суму відхилень фактичної собівартості від її вартості за обліковими цінами шляхом їх співставлення. Від'ємна сума відхилень фіксується методом червоного сторно, додатня — звичайним записом.

Для правильного визначення фактичної собівартості готової продукції, виконаних робіт і наданих послуг доцільно на кінець звітного періоду визначати залишки незавершеного виробництва. Вони відображаються по дебету рахунку 23 "Виробництво".

При проектуванні, запровадженні і використанні системи обробки інформації з обліку готової продукції за допомогою ЕОМ необхідно брати до уваги її наступні

113

особливості: облікова інформація про наявність і рух продукції повинна бути оперативною; має бути представлена по кожному коду продукції в кількісному і вартісному виразі; всі дані по обліку готової продукції та її реалізації повинні бути пов'язані з обліковою інформацією про витрати на виробництво, про фінансоворозрахункові операції по збуту і оподаткуванню, показниками оборотного і сальдового балансів по рахунках бухгалтерського обліку. Основні рахунки щодо руху готової продукції наведено в таблиці 1.

Таблиця 1. Бухгалтерське відображення операцій з руху готової продукції

Зміст господарських операцій

 

 

Кореспондуючі рахунки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дебет

 

Кредит

1

2

 

 

 

 

 

 

 

3

 

4

 

1

Оприбуткована

на

склад

готова

26

"Готова

23 "Виробництво

 

продукція

 

 

 

 

 

 

 

продукція"

 

 

2

Відображені в складі готової продукції

26

"Готова

25

 

 

напівфабрикати власного виробництва,

продукція‖

"Напівфабрикати

 

призначені для реалізації на сторону

 

 

 

 

 

4

При інвентаризації

виявлені

лишки

26

"Готова

719

"Інші доходи

 

готової продукції

 

 

 

 

продукція"

від

операційної

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

діяльності‖

5

Готова продукція, призначена для

20‖Виробничі

26

"Готова

 

власних

потреб, оприбуткована

як

запаси"

продукція"

 

матеріали

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Готова продукція, призначена для

22

"Малоцінні та

26

"Готова

 

власних потреб, оприбуткована як

швидкозношувані

продукція"

 

МШП

 

 

 

 

 

 

 

предмети"

 

 

7

Використана

готова

продукція

для

23 "Виробництво"

26

"Готова

 

внутрішніх потреб цехів, повернена

 

 

продукція"

 

готова продукція в цех для оздоблення

 

 

 

 

8

Недостача, виявлена при інвентаризації

375

"Розрахунки

26

―Готова

 

готової продукції, віднесена на винну

за відшкодуванням

продукція"

 

особу

 

 

 

 

 

 

 

завданих збитків‖

 

 

9

Списана

на

 

фінансові

результати

791

"Результат

26

"Готова

 

первісна вартість готової продукції (у

основної

продукція"

 

випадку,

коли

підприємства

для

діяльності"

 

 

 

узагальнення

інформації

про

витрати

 

 

 

 

 

застосовують тільки рахунки класу 8)

 

 

 

 

10

Використана

готова

продукція

для

808

"Витрати

26

"Готова

 

виробничо-господарських потреб, тобто

товарів‖

продукція"

 

без продажу іншим особам

 

 

 

 

 

 

 

11

Відображена

 

сума

витрат

від

84

"Інші

26

"Готова

 

знецінення запасів, псування цінностей,

операційні

продукція"

 

списана готова продукція, непридатна

витрати"

 

 

 

для продажу; проведена уцінка готової

 

 

 

 

 

продукції, яка втратила свої первісні

 

 

 

 

 

якості

(якщо

підприємство

не

 

 

 

 

 

використовує рахунки класу 9)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

114

 

 

 

 

12

Списано вартість готової продукції,

85 "Інші затрати"

26Готова

 

 

втраченої внаслідок надзвичайної події

 

 

 

продукція"

 

 

(якщо підприємство не застосовує

 

 

 

 

 

 

рахунки класу 9)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

Списана

собівартість

реалізованої

901

"Собівартість

26

"Готова

 

готової продукції

 

 

 

 

реалізованої

 

продукція"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

готової продукції"

 

 

14

Використана

готова

продукція

для

92

 

 

26

"Готова

 

адміністративних потреб

 

 

"Адміністративні

продукція"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

втрати"

 

 

 

15

Використана

готова

продукція

для

93

"Витрати

на

26

"Готова

 

позавиробничих потреб

 

 

 

збут"

 

 

продукція"

 

16

Списана вартість готової продукції,

941

"Витрати

на

26

"Готова

 

використаної для досліджень, що

дослідження

і

продукція"

 

 

здійснює підприємство

 

 

 

розробки"

 

 

 

17

Списані витрати, пов'язані із знеці-

946

"Втрати

від

26

"Готова

 

ненням (уцінкою) готової продукції

 

знецінення

 

продукція"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

запасів"

 

 

 

18

Списана нестача готової продукції, що

947

"Нестачі

і

26

"Готова

 

виявлена в процесі й збереження та

втрати

від

продукція"

 

 

реалізації, якщо на час установлення

псування

 

 

 

 

нестачі

винуватця

не встановлено

цінностей"

 

 

 

 

(одночасно

сума

такої

нестачі

 

 

 

 

 

 

відображається на

позабалансовому

 

 

 

 

 

 

рахунку 07)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19

Списана на інші витрати операційної

949 "Інші витрати

26

"Готова

 

діяльності вартість готової продукції,

операційної

 

продукція"

 

 

використаної для потреб житлово-

діяльності"

 

 

 

 

комунальних

і

 

обслуговуючих

 

 

 

 

 

 

господарств,

дитячих

дошкільних

 

 

 

 

 

 

закладів,

 

будинків

відпочинку,

 

 

 

 

 

 

санаторіїв

та

інших

закладів

 

 

 

 

 

 

оздоровчого

та

 

культурного

 

 

 

 

 

 

призначення тощо

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

Списана

первісна

вартість

готової

99

"Надзвичайні

26

"Готова

 

продукції,

втрачених

внаслідок

витрати"

 

продукція"

 

 

стихійного лиха (повеней, землетрусів,

 

 

 

 

 

 

граду тощо), в результаті техногенних

 

 

 

 

 

 

катастроф і аварій, що сталися на

 

 

 

 

 

 

самому

підприємстві

чи

іншому

 

 

 

 

 

 

підприємстві, від інших надзвичайних

 

 

 

 

 

 

подій

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

115

Практична 6

Розв’язок задач по обліку готової продукції.

Приклад 1.

Увересні ц.р. залишки готової продукції уцінені на 50 %, собівартість яких становить 100 грн. Вартість матеріальних ресурсів у собівартості залишків становить 75 грн., або 75 %.

Убухгалтерському обліку наведена ситуація буде відображена наступним чином (табл. 1).

Таблиця 1. Журнал реєстрації господарських операцій

Зміст господарської операції

 

Кореспондуючі рахунки

 

Сума,

опр.

 

Дебет

Кредит

 

грн.

 

 

 

 

 

 

1.

Відображено

уцінку

залишків

946

"Втрати від

26 "Готова про-

 

 

готової продукції на 50 грн.

знецінення запа-

дукція"

 

50,00

 

(50 % х 100 грн.)

 

 

сів"

 

 

 

 

2.

Віднесено

суму

уцінки на

791

"Результат

946 "Втрати

від

 

 

результати фінансово-господа-

операційної

знецінення запа-

50,00

 

рської діяльності

 

 

діяльності"

сів"

 

 

3.

Відображено

у

складі витрат

946

"Втрати від

641 "Розрахунки

 

 

звітного періоду суму ПДВ на

знецінення запа-

за податками"

 

7,50

 

суму уцінки

 

 

 

сів"

 

 

 

 

4.

Віднесено

на

 

фінансові

791

"Результат

946 "Втрати

від

 

 

результати

витрати

звітного

операційної

знецінення запа-

7,50

 

періоду

 

 

 

діяльності"

сів"

 

 

Приклад 2.

У травні виготовлено 75 шт., виробів А і 280 шт. виробів Б, які за прибутковими документами здано на склад.

Залишок продукції на початок місяця: продукція А - 25 шт.; продукція Б 220 шт.; Протягом місяця реалізовано: продукції А -90 шт.; продукції Б.- 400. шт.

Облікова ціна: продукції А -2 грн.; продукції Б - 0,5 грн.

Фактична собівартість випуску: продукції А - 112,5 грн.; продукції Б - 105 грн.

Разом; 217,5 грн.

116

Вартість залишку продукції на початок місяця за обліковими цінами продукції А, 50 грн. (25 шт. х 2 грн.); продукції Б - 110 грн. (220 шт. х 0,5 грн.). Разом: 160 грн.

В обліку розраховують залишок готової продукції· на кінець місяця (В грн.) (табл. 1)

Найменування

Залишок на

Надійшло за

Реалізовано за

Залишок на

початок

продукції

місяць

місяць

кінець місяця

місяця

 

 

 

 

А

25

75

90

10

Б

220

280

400

100

Разом

245

355

490

110

Те саме у вартісному вираженні (грн.) (табл. 2).

 

Таблиця 2

 

 

 

 

Найменування

Залишок на

Надійшло за

Реалізовано за

Залишок на

початок

продукції

місяць

місяць

кінець місяця

місяця

 

 

 

 

А

50 (25х2)

150 (75х2)

180 (90х2)

20

Б

110 (220х0,5)

140 (280х0,5)

200 (400х0,5)

50

Разом

160

290

380

70

Приклад 3.

Приватна пекарня відвантажила продукцію покупцям на суму 24 000 грн. (у тому числі ПДВ - 4 000 грн.).

Витрати підприємства:

а) вартість сировини - 8 000 грн.; б) заробітна плата:

виробничого персоналу - 2 000 грн.; адміністративного персоналу - 1 000 грн.; в) нарахування на заробітну плату: виробничого персоналу - 750 грн.; адміністративного персоналу - 375 грн.; г) знос основних засобів:

тих, що беруть участь у виробництві - 700 грн.; тих, що не беруть участі у виробництві - 100 грн.; г) електроенергія - 150 грн. (у т. ч. ПДВ - 25 грн.);

д) послуги транспортної організації - 540 грн. (у т. ч. ПДВ - 90 грн.); е) суми податків, зборів (комунальний податок) 215 грн.

Пекарня не використовує в бухгалтерському обліку рахунків класу 9. Здійснені операції в бухгалтерському обліку відображають такими

проводками (табл. 1):

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,

опр.

Дебет

Кредит

грн.

 

 

 

5.

Перераховано

грошові кошти

 

 

 

 

постачальникам

сировини

371

311

24000

 

(борошно, олія, дріжджі та ін.)

 

 

 

 

Відображено

суму

податкового

641

644

4000

 

 

 

 

117

 

 

 

кредиту з ПДВ

 

 

 

 

 

 

6.

Одержано сировину

 

 

 

201

371

10000

 

Відображено

розрахунки

за

 

644

371

2000

 

податковим кредитом з ПДВ

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

Відображено витрати виробництва:

 

 

 

 

а) запаси сировини

 

 

 

801

201

8000

 

 

 

 

 

 

 

23

801

8000

 

б) заробітна плата виробничого

 

811

661

2000

 

персоналу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23

811

2000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

в) нарахування на заробітну

 

821

651

 

 

плату виробничого персоналу

 

822

652

750

 

 

 

 

 

 

 

823

653

 

 

 

 

 

 

 

 

 

821

 

 

 

 

 

 

 

 

23

822

750

 

 

 

 

 

 

 

 

823

 

 

г) знос основних фондів,

що

 

831

131

700

 

беруть участь у виробництві

 

 

 

 

 

 

 

 

23

831

700

 

 

 

 

 

 

 

8.

Відображено

витрати

 

на

 

803

631

125

 

електроенергію

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Одночасно

відображено

суму

 

23

803

125

 

ПДВ

 

 

 

 

 

641

631

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

Відображено загальногосподарські витрати:

 

 

 

а)

заробітна

плата

 

811

661

1000

 

адміністративного персоналу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

б) нарахування на заробітну

 

821

651

 

 

плату

 

адміністративного

 

822

652

375

 

персоналу

 

 

 

 

823

653

 

 

в) знос

 

основних

фондів

 

 

 

 

 

загально

господарського

приз-

 

831

131

100

 

начення (комп'ютер, офісні

 

 

 

 

 

 

 

меблі та ін.)

 

 

 

 

 

 

 

 

г) податки і збори (комунальний

 

84

641

215

 

податок)

 

 

 

 

 

642

 

 

 

 

 

 

 

 

10.

Списано

загальногосподарські

 

 

811

 

 

витрати на фінансові результати

 

 

821

 

 

 

 

 

 

 

 

791

822

1690

 

 

 

 

 

 

 

823

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

831

 

 

 

 

 

 

 

 

 

84

 

11.

Відображено

собівартість

 

26

23

11575

 

готової продукції

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.

Реалізовано продукцію

 

 

 

361

701

24000

 

Нараховано

податкові

зобов'-

 

701

641

4000

 

язання: з ПДВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13.

Списано

дохід на фінансові

 

701

791

20000

 

результати

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.

Відображено

без

ПДВ

 

84

631

450

 

 

 

 

 

118

 

 

 

 

транспортні послуги на збут

 

 

 

 

Відображено податковий кредит

641

631

90

 

з ПДВ за послугами

 

 

 

 

 

 

 

Суму транспортних

послуг зі

 

 

 

 

збуту відображено у фінансових

791

84

450

 

результатах

 

 

 

 

 

15.

Списано собівартість готової

 

 

 

 

продукції

на

фінансові

791

26

11575

 

результати

 

 

 

 

 

16.

Нараховано

податок

на при-

 

 

 

 

буток (умовно приймемо, що

 

 

 

 

суми податку на прибуток у

85

641

1885,50

 

бухгалтерському та

податко-

 

 

 

 

вому обліку однакові)

 

 

 

 

119

Лекція 7

Облік товарів.

Мета вивчення Після вивчення лекції 7 студент повинен знати:

-порядок оцінки товарів за цінами їх продажу;

-характеристику субрахунків, призначених для обліку товарів;

-перелік документів, якими оформлюється рух товарів;

-податкове законодавство щодо обліку товарів.

Після вивчення лекції 7 студент повинен вміти:

-класифікувати товари за рядом ознак;

-виділяти аналітичні ознаки до рахунку 28 "Товари";

-відображати в бухгалтерському обліку надходження та реалізацію товарів.

Загальну схему обліку товарів зображено на рис.10.1.

120

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]