Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова ЗЕД 301 ФМ РОЗД.docx
Скачиваний:
64
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
67.61 Кб
Скачать

2.2 Основні митні процедури та недоліки при їх здійсненні

Митно-тарифне регулювання зовнішньоекономічної діяльності України, що полягає у встановленні таких ставок мита, які стимулюють або обмежують імпорт чи експорт товарів в Україну, вимагає приділення особливої уваги оперативного складу при здійсненні митного оформлення, визначенню коду та розрахунку митної вартості .

Імпортні або експортні товари знаходяться під митним контролем та підлягають митному та прикордонному контролю, які здійснюються митними та іншими контролюючими органами з приводу відповідності митним правилам та іншим нормам українського законодавства. Швидкість митного оформлення залежить переважно від категорії (виду) та кількості товару, правильності та повноти документів, наданих імпортером. Митниця приймає лише ті декларації, що правильно оформлені, підписані та підтверджені необхідними супровідними документами. Належне оформлення такої документації під час декларування допоможе проведенню митного оформлення товару та завершення митних процедур, уникненню штрафних санкцій, затримок та додаткових витрат. Крім того, перед подачею декларації на товари декларанту треба нарахувати та сплатити мито, податки та збори [13].

Операції митного оформлення, порядок їх здійснення, а також форми митних декларацій та інших документів, що застосовуються під час митного оформлення товарів і транспортних засобів, визначаються Кабінетом Міністрів України.

Посилаючись на ст. 78 МКУ, строки митного оформлення Митне оформлення здійснюється митним органом, як правило, протягом однієї доби з часу пред'явлення товарів і транспортних засобів, що підлягають митному оформленню, подання митної декларації та всіх необхідних документів і відомостей [14].

На практиці ці терміни завжди перевищують зазначений час. Так як для оформлення товару залежно від митного режиму потрібна велика кількість документів, а саме 65 в 2010 році. В пунктах пропуску працюють 9 контрольних служб, внаслідок чого процедура оформлення вантажів затягується та створюються передумови для зловживань.

Наприклад, список основних документів, які потрібні для оформлення товару в режимі імпорту:

1. Картка акредитації у митниці (оригінал та копія) –1шт.

2. Довідка про декларування валютних цінностей за поточний квартал (оригінал для українських підприємств) – 1шт.

3. Зовнішньо-економічний договір та специфікація до нього (копія, завірена печаткою підприємства) – 2шт.

4. Інвойс (має супроводжувати вантаж з-за кордону) та переклад інвойсу українською мовою (або російську).

5. Сертифікат про походження (оригінал) (у разі його відсутності товари декларуються за повними ставками мита) та переклад сертифікату.

6. Рахунок про транспортні витрати та договір з перевізником чи експедитором (у разі необхідності) – 2шт.

7. TIR Carnet (за наявністю).

8. CMR чи морська накладна чи авіа накладна чи залізнична накладна (має супроводжувати вантаж з-за кордону).

9. Експортна декларація країни відправника (за наявністю).

10.Сертифікати якості, технічна документація, креслення, малюнки, фотографії (в разі необхідності).

Митне оформлення товарів, що переміщуються через митний кордон України, завершується тільки після здійснення встановлених законодавством України необхідних для цього товару видів контролю.

Згідно наказу № 1205 Державної митної служби «Про встановлення часових нормативів митного оформлення та контролю товарів, завантажених митною декларацією» від 13 жовтня 2010, час митного оформлення та контролю для декларацій, в яких заявлено не більше 10 товарних підкатегорій, якщо заявлених до декларування товарів більше, то час оформлення не регламентується. Дві години відводиться на митне оформлення для відділів митного декларування, якщо потребується ще здійснення митного огляду – додатково дві години, якщо ж потрібно з’ясувати певні характеристики, зокрема по коду товару, його митну вартість чи дослідити товар – ще дві години. Загальний максимальний час, який передбачений, не повинен перебільшувати шести годин. В свою чергу це приносить додаткове навантаження для кожного інспектора, так як великі підприємства одразу подають 5-10 митних декларацій, що значно ускладнює оформлення у відведений термін.

Пропонується спростити процедури митного оформлення. Головною метою являється зменшити кількість документів на 70%, тобто замість існуючих 65 документів планується залишити лише 20. Це дозволить державі швидше отримувати гроші до бюджету, тому що розмитнення товарів не буде затримуватися.

Серед документів, які митна служба пропонує залишити:

    • документи, які необхідні для переміщення товарів (залізничні, авіаційні накладні);

    • документи, що є підставою для нарахування податків (контракт, рахунок-фактура тощо);

    • документи, які стосуються нетарифного регулювання (ліцензії, дозволи на експорт та імпорт товарів);

    • документи з експортного контролю (дозволи НБУ на переміщення через митний кордон валютних цінностей, свідоцтво Мінкультури на право ввезення або вивезення культурних цінностей);

    • документи, які стосуються безпеки населення (дозволи на переміщення через кордон наркотичних засобів, реєстраційне посвідчення на лікарський засіб тощо) [ 15].

Прискорення митного оформлення товарів і транспортних засобів, а також здійсненню передбачених МКУ митних процедур сприятиме процедура електронного декларування товарів. Згідно статті 91 Митного кодексу України попередніми операціями вважаються дії, що виконуються до початку митного оформлення товарів і транспортних засобів. Тому цілком логічним є використання електронної системи суб’єктами ЗЕД та митними органами, що має ряд переваг для обох сторін.