Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Yekzamen.docx
Скачиваний:
138
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
237.58 Кб
Скачать

26. Україна в період першої російської революції 1905-1907рр.

Результати та значення

· Завершилася поразкою і не привела до розв’язання основних протиріч у розвитку країни

· Спонукала уряд до проведення низки реформ, сприяла активізації соціально-політичного жит-

тя та розгортанню національно-визвольних рухів народів Російської імперії

· Відіграла позитивну роль для українського руху. Було скасовано Емський указ, з’явилася укра-

їномовна преса, розгорнули діяльність різні українські організації

· Скасовано викупні платежі селян за землю, запроваджені 1861 р.

· Перше набуття досвіду парламентської діяльності українцями НаддніпрянщиРевол. події 1905 – 1907 мали резонанс і в Західній Укр.. Там відбулися численні селянські та студентські виступи. Розпуск Держ. Думи 3 червня 1907 свідчив про завершення революції, поразку та про початок політичної реакції в країні.

27. Формування партії ессерів і анархістських організацій

Соціалісти-революціонери, часто Есери, серед інших назв Союз соціалістів-революціонерів, Партія соціалістів-революціонерів — російська партія, яка утворилася з об'єднання різних народницьких груп у Росії й на еміграції в 1901 році. У 1901—05 значну роль в партії мала Бойова Організація, що застосовувала індивідуальний терор проти представників царського режиму, одним з організаторів та керівників якої був Г. Гершуні. І з'їзд: партія боролася за побудову демократичної федеративної республіки, висувала програму соціалізації землі й передачі її сільським громадам на засадах зрівняльного користування; вона зверталася насамперед до селянства; проте членство партії творила головним чином народницька інтелігенція. Ліві соціалісти-революціонери, так звані максималісти, вимагали також соціалізації зав. та створення «республіки трудящих».По Лютневій революції Соціалісти-революціонери відігравали провідну роль в Тимчасовому уряді (В. Чернов, О. Керенський, Б. Савінков); у виборах до Установчих зборів у листопаді 1917 рокуОднак по Жовтневій революції (на IV партійному з'їзді) Соціалісти-революціонери розкололися. Ліві Соціалісти-революціонери, очолені М. Натансоном і М. Спиридоновою, почали співпрацювати з більшовиками (їхнале після Берестейського миру вийшли з уряду, а в липні 1918 року Соціалісти-революціонери здійснили невдале повстання проти більшовицькому режиму. оціалісти-революціонери як партія, що орієнтувалася на селян, мали сприятливий ґрунт в Україні, де більшість селянства відчувала недостачу землі щойно зростання українського національного руху проти російського царату почало відштовхувати українських політичних діячів від російських партій. Українська Партія Соціалістів-Революціонерів (УПСР) утворилася в квітні 1917 року.

28. Створення соціал-демократичних організацій в Україні та їх роль в організації з»їздів рсдрп.

Створення Росій­сь­кої соціал-демократичної робітничої партії проголосивІ з’їздсоціал-демократичних організацій Росії, що відбувся 1898 р. у Мінську. Після того, як у 1900 р. В.Ленін налагодив за кордоном випуск загальноросійської газети «Искра», у багатьох містах, у тому числі Харкові, Києві, Полтаві, з’явилися іскрівські групи.

У липні–серпні 1903 р. у Брюсселі і Лондоні відбувся ІІ з’їзд РСДРП. Основна частина делегатів дотримувалася платформи, яку пропагувала «Искра» щодо необхідності встановлення диктатури пролетаріату і побудови партії на засадах «демократичного централізму» (що означало жорстку підпорядкованість місцевих комітетів центральному керівництву). Вибори центральних органів партії закріпили перемогу переважаючих чисельно ленінців – більшовиків. «М’яких» іскрівців з цього часу почали називати меншовиками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]