Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика 2015.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
229.95 Кб
Скачать

Розділ 2 стан, проблеми та перспективи розвитку галузі до якої відноситься досліджуване підприємство

Україна – це країна з потужним агропромисловим потенціалом та величезними перспективами розвитку сільського господарства. Вона володіє сприятливими кліматичними умовами і якісними земельними ресурсами, наявність яких свідчить про можливість ефективного розвитку сільськогосподарського виробництва.

Продукція сільського господарства є ресурсною складовою виробництва у різних галузях національного господарства, а у харчовій промисловості – її основою. Від ступеня насичення ринку продовольчими товарами сільськогосподарської переробки, їхньої якості та ціни (доступності) залежить забезпечення населення продуктами харчування, що в свою чергу є однією з основних задач виробництва.

Частка господарств населення зайнятих у виробництві продукції сільського господарства в 2013 р. становить 34,5%, продукція рослинництва: зернові культури – 16,3%, цукрові буряки – 14,5%, соняшник – 16,0%, картопля – 98,5%, овочі – 97,7%, плоди та ягоди – 85,4%, виноград – 99,9%; продукція тваринництва: м’ясо(у забійній вазі) – 34,2%, молоко –50,4%, яйця –32,9%, вовна – 77,4%.

Кількість діючих сільськогосподарських підприємств за організаційно-правовими формами господарювання в 2013 році в Гребінківському районі становить 68, з них господарських товариств 11, приватних підприємств 7, фермерських господарств 49 та 1 підприємство інших форм господарювання. [Статистичний щорічник Полтавської області за 2013 рік]

Щорічно з карти України зникає до 26 сіл, а третина сільських населених пунктів перебувають за межею самовідтворення. Соціальна інфраструктура села продовжує занепадати і руйнуватися. Знижується трудова зайнятість на селі. З 2000 р. кількість найманих працівників у галузі скоротилася від 2,5 млн до 665 тисяч. Рівень оплати праці в сільському господарстві майже на 40% нижчий за середній по економіці країни. За межею бідності знаходиться 16,8 % сільських домогосподарств, у 48,8 % – сукупні витрати не перевищували рівень прожиткового мінімуму. [Аграрний сектор України: Режим доступу: http://agroua.net].

За даними обстеження, проведеного Державним комітетом статистики України, у 14 тис. населених пунктів (49 % від їх загальної кількості) відсутні будь-які виробничо-управлінські підрозділи. Праця у сільському господарстві залишається мало престижною, продовжує погіршуватися демографічна ситуація на селі: зменшується загальна чисельність і питома вага сільського населення, зростає кількість людей пенсійного віку. Внаслідок цього відбувається подальший міграційний відплив сільської молоді у міста і далеке зарубіжжя. В українському суспільстві ще не утвердилося розуміння особливої ролі сільського господарства, необхідності забезпечення пріоритетності його розвитку, насамперед як соціально-значимої галузі.

Розвиток сільського господарства стримується значним диспаритетом цін на його продукцію та цінами на продукцію, що споживається у галузі. Порівняно з 1990 роком склався восьмикратний диспаритет цін не на користь сільського господарства. Зберігається монополізм на ринку сільськогосподарської сировини. Переробні підприємства часто застосовують ціни, недостатні для забезпечення рентабельного сільськогосподарського виробництва.

Урожайність сільськогосподарських культур і продуктивність тварин значно нижчі, ніж у розвинених країнах світу. Продовжується скорочення поголів’я худоби та птиці. У 2013р. проти 2012 р. зменшилось загальне виробництво молока на 1,4%. Близько 30% сільськогосподарських підприємств є збитковими, а рентабельність виробництва більшості видів сільськогосподарської продукції недостатня для забезпечення розширеного відтворення. Низька дохідність виробництва стримує його модернізацію, впровадження нових технологій, оновлення матеріально-технічної бази. Посівна площа сільськогосподарських підприємств по Полтавській області у 2013 році становить 1720 тис.га, з них під зернові культури 1021 тис.га, технічні культури 472 тис.га, картоплю та овоче-баштанні культури 86 тис.га та під кормові культури 141 тис.га. В Гребінківському районі посівна площа становить 45 тис.га.

Статистичні дані про урожайність зернових культур Гребінківського району наведено в таблиці 2.1. [Статистичний щорічник Полтавської області за 2013 рік]