Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика 2015.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
229.95 Кб
Скачать

1.3. Організаційна структура виробництва підприємства

Виробнича структура підприємства СТОВ «Прогрес» є формою організації виробничого процесу, вона виражається в розмірі підприємства, кількості й складі цехів та служб, їх плануванні, а також у кількості планування виробничих ділянок та робочих місць усередині цехів.

В основних цехах виконується певна стадія виробничого процесу з перетворення сировини й матеріалів на готову продукцію або ряд стадій виробничого процесу з виготовлення якого-небудь виробу чи його частини.

Завдання допоміжних цехів – забезпечувати нормальну, безперебійну роботу цехів основного виробництва. Обслуговувальні господарства виконують функції зберігання продукції, транспортування сировини, матеріалів і готової продукції тощо. Побічні цехи займаються утилізацією відходів, виробництвом невластивих товарів (наприклад, авіабудівний завод виготовляє холодильники), наданням послуг іншим підприємствам і населенню тощо.

Підсобне господарство – це допоміжне сільськогосподарське виробництво, за яке беруться переважно жителі села. Воно ґрунтується на приватній власності громадян та праці членів їх сімей і є додатковим джерелом доходів та має споживчий характер.

Структура підприємства повинна бути раціональною й економічною, забезпечувати найкоротші шляхи транспортування сировини, матеріалів і готових виробів.

Схему виробничої структури підприємства СТОВ «Прогрес» показано на рис.1.2.

Виробнича структура

СТОВ «Прогрес»

Рисунок 1.2 – Виробнича структура підприємства СТОВ «Прогрес» Гребінківського району

Як бачимо виробнича структура СТОВ «Прогрес» складається з: основного господарства, до якого входять ферма великої рогатої худоби (ВРХ) та молочно-товарна ферма (МТФ); допоміжного господарства, яке включає автопарк і тракторну бригаду; та підсобного господарства, до нього відноситься плотницька бригада та їдальня.

Молочно-товарна ферма великої рогатої худоби розрахована на 1000 корів. Господарство спеціалізується на виробництві молока та м’яса ВРХ. Загальна земельна площа складає 4943,0632 га, у тому числі рілля становить 4912,7 га. На комплексі міститься всього – 978 голів великої рогатої худоби, з них дійних корів – 400 голів, сухостійних корів 55 голови, нетелей 114 голів, телят профілакторного віку 59 голів, телят віком від 1до 6 місяців 156 голови, молодняку у віці від 6 до 12 місяців 194 голів.

Для роздачі кормів у господарстві використовується мобільний транспорт. Напування корів здійснюється з індивідуальних поїлок ПА-1, одна поїлка розрахована на два стійла, вона змонтована над переднім краєм годівниці на висоті 0,5 м від підлоги.

Прибирання гною в приміщенні здійснюється за допомогою скребкових транспортерів ТС-15. З будівлі до пневмоустановки УПА-15, транспортером ТСН-3 ОБ. Далі по пневмоустановці гній потрапляє в спеціальний бункер. Після заповнення гній з бункера викачується і вивозиться трактором в гноєсховище. Чищення приміщень проводиться щодня. Водопостачання в господарстві підземного і надземного типу.

Сільськогосподарська техніка (без урахування техніки, що знаходиться в оренді и лізингу) : 3 трактори, 5 плугів, 2 культиватори, 1 сівалка, 1 борона дискова, 2 жатки валкові, 1 прес-пакувальник, 1 комбайн зернозбиральний, 1 комбайн кормозбиральний, 2 вантажних автомобіля.