Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
poltava.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
536.06 Кб
Скачать

3.3.3 Організація і технологія складування

Організація робіт по складуванню ТПВ передбачає такі основні процеси: приймання, складування, ущільнення, ізоляцію ТПВ.

Облік ведеться по об’єму в неущільненому стані. Відмітка про прийняту кількість ТПВ робиться в „Журналі прийому ТПВ”. При заїзді на територію полігона водії здають диспетчеру (другій уповноваженій особі) подорожній лист і одержують направлення до місця розвантаження.

Існує дві основні схеми складування ТПВ на полігонах: складування по схемі вирівнювання (поверхнева засипка) і траншейна. Решта - їх модифікації.

Поверхнева при наявності глубоких відкритих кар’єрів тощо. Траншейна – на рівнинній площадкі.Траншейну схему краще приймати на рівних ділянках з розробкою траншей і використанням грунту, який виймається, для ізоляції раніше вкладених побутових відходів.

Розвантаження сміттєвозів провадиться в місцях, які передбачені техно­логічною схемою експлуатації полігона. Щоденно відводиться добова карта для складування відходів, яку умовно ділять на дві половини. На протязі дня сміттєвози поперемінно розвантажуються на одну половину карти, а на другій половині вивантажені ТПВ складуються на робочій карті за допомогою бульдозера. Складування ТПВ найкраще передбачати методом "насуву". При такому методі складування виконується знизу вгору. (На день виділяється карта. В одну частину вигружають відходи)

Організація місця розвантаження тпв.

Об’єм ТПВ, що приймається у робочої карти за день м3(із 1 розділу/ на 45 – враховується ущільнення, інші методи утилізації (сортування і т.д.))

ТПВ доставляється сміттєвозами, які вміщають 24 м3, кожному сміттєвозу для розвантаження необхідна площа 50*2 м.

Об’єм ТПВ, що розвантажується одночасно

Qс=0,125*Qрк =447,574*0,125=55,875м3,

0,125 – коефіцієнт, визначає мінімальну площу ділянки розвантаження сміттєвозів.

На ділянки одночасно будуть розвантажуватися:

Qc/24=2 сміттєвози

Площа ділянки розвантаження:

Sд (м2)=50*кількість сміттєвозів(2)=100м2.

Загальна площа ділянки перед робочою картою, де здійснюється розвантаження, складе:

Sд*2=200м2.

Бульдозер згортає відходи на робочу карту, створюючи шар до 0,3 м. За рахунок 12-20 ущільнених шарів створюється вал з похилими укосами висотою 2,0 м над рівнем площадки розвантаження сміттєвозів. Після розрівнювання відходів їх ущільнюють бульдозером. Рекомендована товщина шару визначається необхідністю ефективного ущільнення ТПВ і подрібнення великогабаритних відходів.

Ущільнений шар ТПВ висотою 2м. ізолюється шаром грунту 0,25м. Складування ТПВ на картах, де раніше вони були відсипані, ущільнені і закриті ізолюючим шаром грунту, провадиться не раніше, ніж через 12 місяців.

Влітку необхідно передбачити поливання відходів, які складуються, водою з метою поліпшення ущільнення і ліквідації горіння легких фракцій відходів.

3.3.4 Господарська зона полігона.

Територія полігона повинна бути поділена на зони (% до площі полігона): господарська, складування і знешкодження (визначили раніше).

В господарській зоні полігона розташовуються побутові і виробничі приміщення для експлуатаційного персоналу, будівлі для зберігання і ре­монту машин і механізмів, склади інвентаря і ПММ, миття і дезинфекції сміттєвозів, пожрезервуар, інженерні мережі.

Між господарською зоною і зоною складування необхідно залишити санітарну смугу.

Територія господарської зони повинна мати тверде покриття на проїздах, площадках, влаштоване освітлення, озеленення. В'їзд на полігон передбачається тільки із сторони господарської зони, де провадиться облік і контроль привезених відходів.

В господарській зоні розташовуються такі побутові та виробничі будівлі і споруди:

  1. Виробничо-побутовий будинок;

  1. Гараж з ремонтними майстернями;

  1. Трансформаторна підстанція;

  2. Газорозподільний пункт зблокований з котельнею;

  3. Протипожежний резервуар;

  4. Насосна для перекачування фільтрату;

  5. Склад паливно-мастильних матеріалів (ПММ);

  6. Приміщення для миття сміттєвозів;

  7. Прохідна.

На виїзді з території полігона дезинфекція коліс сміттєвозів про­водиться шляхом їх проїзду через бетонну ванну глибиною 0,3 метра, яка наповнена дезинфікуючими засобами і тирсою. Для приготування дезрозчину (розчин 3% лізолу) поряд споруджується спеціальне приміщення.

Територія господарської зони, як і весь полігон, повинна бути огорожена (висота 1,8 метра).

В виробничо-побутовому приміщенні передбачається чоловічий і жіночий гардероб, душ, сушіння спецодягу, кімната відпочинку і при­ймання їжі, кімната майстра, кладова.

Гараж з ремонтними майстернями повинен бути розрахований на розміщення і ремонт всіх машин і механізмів, які використовуються на полігоні.

Протипожежний резервуар - підземний із збірних залізобетонних конструкцій об’ємом 100 мЗ води, виходячи з втрат води на зовнішнє пожежегасіння 10 л/с.

Розміщення площадок для миття забезпечує в'їзд машин на них без перетинів інших проїздів. Стічна вода від миття сміттєвозів попадає на очисні споруди з бонзомаслоуловлювачем. Після освітлення вода вико­ристовується у технологічному процесі.

Для забезпечення теплом виробничо-побутового приміщення, майсте­рень, нагрівання води для приготування дезрозчнну можна передбачити котельню.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]