Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
poltava.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
536.06 Кб
Скачать

Частина ііi Будівництво, експлуатація та рекультивація полігону тпв у місті Полтава

Вихідні дані

Термін експлуатації = 25 років

Факична виділена площа під полігон 20 га

Склад грунту на виділеній ділянці: важкі суглинки. Глибина залягання грунтових вод 3 м

3.1 Вибір ділянки під полігон

Полігон повинен міститися на відстані від кордонів житлової забудівлі не менше ніж на 500 м. (СЗЗ), від аеродромів – не менше 10 км, від автодороги – не більще 500 м .

Для розміщення полігонів використовують відпрацьовані кар’єри глини, піску, каменю, яри, балки, закриті шахти. Полігони ТПВ не повинні забруднювати зони масового відпочинку, водосховища, ставки, підземні води. Грунтові води повинні знаходитися на глубині не менше 2 м. від полігону. Ділянки з виходом ключів виключаються.

Для полігонів можна використовувати земельні ділянки несільськогосподарського призначення, не придатні для с/г і промислового виробництва.

Слід використовувати ділянки, розміщені з підвітряного боку по відношенню до селітебної зони населених пунктів і промислових підприємств, а також розташовані за рельєфом нижче міської території і водосховищ. Стік грунтових вод повинен бути направлений у протилежний бік від міста, зон відпочинку, населення і водозабору.

Вибір ділянки під полігон є відповідальним рішенням і проводиться в декілька етапів. На першому етапі за даними геологічного обстеження намічають зони залягання водоупорних грунтів з низьким стоянням грунтових вод, потім відбирають ділянки під полігон. На заключному етапі проводять порівняння з санітарно-гігієнічними, техніко – економічними, гідрогеологічними показниками ділянок і роблять остатичний вибір місцеположення полігону.

3.2 Інженерна підготовка

Оскільки основа по гідрогеологічних, і інженерно-геологічних умовах відпрацьованого піщаного кар’єру не придатна для спорудження полігона ТПВ без додаткових інженерних заходів, тому пропонується в даному випадку глиняний проти­фільтраційних екран для захисту дна і бортів кар’єру від проникнення води і можливого фільтрату в грунтові води.

Він є найбільш простий, надійний і довговічний. Його застосування є найбільше економічним. Глина для екрану непорушеної структури повин­на мати коефіцієнт фільтрації не менше 0,0086 м/добу (1,0x10 см/с) При використанні глини в екрані вона ущільнується шарами із зволоженням до оптимальної вологості. Товщина шару глини не менше 0,5 метра, при цьому верхній шар товщи­ною 0,2 метра обробляється гербицидами для запобігання руйнування верхнього шару кореневою системою рослин.

Для відведення атмосферної і паводкової води по периметру полігона необхідно влаштовати нагірну канаву.

Для збирання фільтрату в перші 10 років експлуатації полігона необхідно влаштування дренажної системи для його збирання і насосної станції перекачування (рециркуляції) фільтрату на заізольовані шари ТПВ через стальні перфоровані труби.

Конструкція дренажної може бути прийнята в двох варіантах:

- із застосуванням збірних залізобетонних лотків перерізом 0,5 х 0,3 м, які перекриті залізобетонними плитами з отворами та засипані щебенем на висоту 0,5м;

- із азбоцементних перфорованих труб діаметром 200 мм, які вкладені на бетонну основу і засипанні щебенем висотою 0,5 м.

Насосна станція працює в автоматичному режимі в залежності від рівня фільтрату в приймальному резервуарі.

Навкруги території полігона в першу чергу будівництва необхідно влаштовувати огорожу висотою 1,8 метрів. Мета влаштування огорожі - не допустити появи на території полігона людей, тварин, виключити можливість випадкового виникнення пожежі.

Зовнішнє освітлення полігона здійснюється прожекторами, які вста­новлюються на мачтах. Освітлення робочих карт складування вмикають у весняний та осінній періоди в другу зміну, взимку - на більш тривалий час. Висота мачт 16-20 метрів.

З метою постійного спостереження за змінами гідродинамічного і гідрогеохімічного режиму ґрунтової води на ділянці полігона ТПВ як до будів­ництва, так і під час експлуатації необхідні виміри рівня ґрунтової води і аналіз змін її хімічного складу. Для нього необхідно передбачити контрольні свердловини. Глибина свердловин на 0,2 – 0,5 м. нижче рівня ґрунтової води. Свердловини необхідно закрити металевими кришками, що виключає випадкове їх забруднення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]