Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пз тв демочко.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
962.05 Кб
Скачать

3. Конструювання системи опалення

3.1 Прокладання трубопроводів та розміщення опалювальних приладів

У курсовій роботі рекомендовано проектувати однотрубну проточну систему опалення з верхнім розведенням, а в якості опалювальних приладів прийняти конвектори РСГ2.

Конструювання системи опалення виконуємо у такій послідовності:

1. На плані поверху під світовими перерізами, оскільки вони є місцями максимальних тепловтрат, розміщуємо опалювальні прилади. Прилади біля стін розміщують як виняток. У сходових клітках опалювальні прилади встановлюють на першому поверсі під сходовим маршем, але не в тамбурі.

2. Стояки розміщують біля кожного опалювального приладу на відстані 15020 мм від укосу віконного прорізу, довжину підводки до опалювального приладу приймають рівною 300 мм при діаметрі труб 15. У конвекторних системах опалення використовується лише одностороннє приєднання приладів до стояка. Діаметр стояків приймаємо постійним по всій довжині стояка і рівним 15мм, 20 мм, головний стояк прокладаємо у нежитлових приміщеннях (у сходовій клітці). Стояки нумеруємо, починаючи з лівого верхнього кута будинку за годинниковою стрілкою.

3. При верхній розводці подаючі магістралі прокладають на горищі на відстані 1 м від зовнішньої стінки. Зворотні магістралі прокладають у підвалі по стінам на висоті –1,0м.

Повітря з системи опалення видаляють у найвищих місцях. При верхній розводці трубопроводів рекомендують проектувати проточні повітрозбірники. Напрям ухилу трубопроводу повинен забезпечувати видалення повітря з системи. Тому, подаючі магістралі водяного опалення з насосною циркуляцією монтуються з підйомом до проточних повітрозбірників.

Для можливості випуску води магістральні трубопроводи в підвалі прокладають з ухилом по руху теплоносія. Всі магістральні трубопроводи прокладають з ухилом 0,003.

4. Засувну арматуру передбачаємо для відключення і випуску води з окремих частин системи: на кожному стояку; на окремих кільцях і гілках; до і після елеваторів, клапанів та іншого обладнання. При температурі теплоносія в подаючій магістралі до 100 0С на стояках у місцях приєднання до магістралі встановлюють прохідні крани і трійники з пробками. Відстань від магістралей трубопроводів до засувної арматури, яка встановлюється на стояках або відгалуженнях трубопроводів, повинна бути не більше 120 мм.

Запірні вентилі або засувки встановлюємо на окремих гілках системи для можливості відключення при ремонті, спускні вентилі або краниу нижніх точках системи. Шарові крани встановлюємо на трубопроводах діаметром до 50 мм включно. На більших діаметрах трубопроводів установлюють засувки.

5. Сходова клітка опалюється приладами тільки на першому поверсі. Стояки сходових кліток виконують по проточній схемі і приєднують до теплового вузла окремою гілкою.

6. Після розміщення на планах поверхів опалювальних приладів, стояків, трубопроводів, магістралей розробляємо аксонометричну схему системи опалення в масштабі 1:100. Опалювальні прилади на аксонометричній схемі зображають у вигляді паралелограмів, довжина яких повинна відповідати прийнятій на планах, а висота – висоті опалювальних приладів. Вузли приєднання стояків до магістралей та опалювальних приладів до стояків слід показати окремо. У системах опалення з конвекторами застосовуємо проточні вузли.

Система опалення приєднана до теплових мереж через гідроелеватор. Гідроелеватор, а також засувки, грязьовики, необхідні вимірювальні прилади розташовують в окремому приміщенні – тепловому пункті. Тепловий пункт зазвичай розташовують біля сходової клітки. Схему вузла теплового вводу креслимо окремо в більшому масштабі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]