Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МетКРукр2012.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
3.7 Mб
Скачать

3.1. Побудова системи електропостачання бурової установки

Бурова установка (рис. 6) живиться від ЛЕП з напругою 35 кВ через головну понижувальну підстанцію (ГПП) із розподільним пристроєм (РП 01), об'єднаним із понижувальними трансформаторами (ТV1 та ТV2). Система електропостачання бурової установки розділена на три ділянки, живлення яких здійснюється від власних розподільних пристроїв (РП1, РП2, РП3).

До РП1 з напругою 6 кВ через загальний запобіжник FU 01 підключені електродвигуни двох однакових бурових насосів Д1 та Д2 з номінальними потужностями Р1 та Р2, коефіцієнтами корисної дії (ККД) відповідно та, коефіцієнтами потужностейтата коефіцієнтами опитування К01 та К02. Крім того, до РП1 підключені електродвигуни ротора та бурової лебідки Д3 й Д4 з номінальними потужностями Р3 та Р4, ККД відповідно та, коефіцієнтами потужностеййта коефіцієнтами опитування К03 і К04. Електричне коло виконане трижиловим кабелем з мідними жилами, прокладеним у трубі, довжини кабелю L1 - L4. Розподільний пристрій РП1 підключений до РП01 трьома одножиловими кабелями з мідними жилами, прокладеними в трубі довжиною L01.

До РП2 через понижувальний трансформатор ТV3 з вторинною напругою 380 В підключені допоміжні механізми ротора й лебідки (приводи насосів змащування, привід подачі ротора, інструмента тощо) загальною потужністю Р5, ККД , коефіцієнтом потужностіта коефіцієнтом опитування К05. Електричне коло виконане трижиловим кабелем з алюмінієвими жилами, прокладеним у трубі, загальна довжина кабелю L5.

До РП3 через понижувальний трансформатор ТV4 з вторинною напругою 220 В підключена освітлювальна мережа , яка розділена на 4 електричні кола: освітлення бурової вишки, освітлення насосного блока, освітлення бурового майданчика та освітлення дільниці глиноприготування. Електричні кола системи освітлення мають рівні між собою навантаження Р6 - Р9, однакові ККД -, коефіцієнти потужності-та коефіцієнти опитування К06 – К09. Освітлювальна мережа виконана двожиловим кабелем з алюмінієвими жилами, прокладеним у повітрі, загальні довжини кабелю L6– L9.

Аварійна сигналізація живиться окремо від автономного джерела живлення.

Для компенсації реактивної потужності до розподільного пристрою РП01 підключена компенсаційна батарея конденсаторів. Усі приймачі захищені плавкими запобіжниками.

Рис. 6 Система електропостачання бурової установки

У розрахунку системи електропостачання бурової установки необхідно

провести обчислення та вибір:

  • трансформаторів;

  • конденсаторної установки, виходячи з умови, щоб загальний коефіцієнт потужності був не менше 0,9;

  • площі перерізу всіх кабелів;

  • запобіжників.

3.2. Визначення потрібної потужності, вибір конденсаторної батареї і трансформаторів

Потрібну потужність визначають за методом коефіцієнта опитування. Коефіцієнт опитування (Ко) – це відношення споживаної активної потужності до номінальної (встановленої).

Спочатку обчислюють розрахункову активну потужність бурової установки

, (3.1)

де Рі – номінальна потужність електроприймача n-ої групи, Коі – коефіцієнт опитування електроприймача n-ої групи. Для даної системи електропостачання це рівняння можна розписати як

, (кВт).

Далі розраховують реактивну потужність

, (3.2)

де - значення, що відповідають коефіцієнту потужності електроприймача n-ої групи. Кут визначається через :

, (квар)

Для розрахунку потужності трансформаторів необхідно визначити сумарну активну й реактивну потужності всіх споживачів бурової установки, а потім споживачів, які підключені до РП2 та РП3 окремо.

Далі обчислюють бурової установки без урахування батареї конденсаторів, що компенсує

. (3.3)

З умови задачі необхідно компенсувати коефіцієнт потужності до заданої величини . Для цього порівнюють величинуcos(arctg φбу) з величиною 0,9.

Потім визначають величину , при якій

. (3.4)

Розрахункова реактивна потужність компенсаційної конденсаторної установки

, (3.5)

де - тангенс кута фазового зсуву між струмом і напругою, що допускається за умови експлуатації.

Потрібну конденсаторну батарею вибирають із додатка 15 за реактивною

потужністю ( вибирають рівну або більшу за розрахункову)

.

Якщо отриманий за розрахунком коефіцієнт потужності перевищує задану величину 0,9, то компенсаційна батарея не потрібна.

Далі обчислюють повну розрахункову потужність бурової установки Sбу

. (3.6)

Аналогічно визначаються повні потужності груп споживачів, що підключені до РП2 і РП3

,

.(3.7)

За знайденими повними розрахунковими потужностями з додатка 16 вибирають типи й стандартні потужності силових трансформаторів на відповідні первинні та вторинні напруги за умови

.

Перевіряють коефіцієнти завантаження трансформаторів

. (3.8)

Якщо , то доцільно встановити два паралельно працюючих трансформатори меншої потужності (типий потужності трансформаторів повинні бути однаковими).

Одночасне встановлення двох паралельно працюючих трансформаторів підвищує надійність енергосистеми, тому що при виході з ладу одного з них інший може з припустимим 40%-им перевантаженням забезпечити електропостачання більшої частини бурової установки.