Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЗМР Лаб.роб. 2012 р..doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.66 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 7 Визначення тягового-зчіпних характеристик колісного тягача

Мета роботи: оволодіти методикою і експериментально визначити залежності фактичної швидкості, коефіцієнта буксування і тягової потужності від тягового зусилля колісного тягача.

Обладнання: Ґрунтовий канал, модель колісного тягача, навантажувальний пристрій, набір тягарців, динамометри ДПУ-001-2, секундомір і лінійка.

Загальні відомості

Базові колісні тягачі відіграю важливу роль при виконанні робіт, для яких призначені землерийно-транспортні машини. Найчастіше вони використовуються з навісним обладнанням(бульдозерним, скреперним, грейдерним та ін..) .

В залежності від виду робочого обладнання і умов роботи, як правило, вибирають базову машину, яка забезпечує найкращі показники роботи. Для їх визначення використовують або стендові випробування фізичних моделей, або польові випробування натурних зразків машин.

При проведенні випробувань дослідного зразка тягача визначають його тягово-зчіпні характеристики. Проводиться це наступним чином. Досліджувана машина через силовимірювальний прилад (наприклад динамометр) буксирує іншу машину, яка є в даному випадку навантажувальним пристроєм (рис. 7.1) . Величина тягового зусилля регулюється шляхом гальмування або навантаження машини, яку буксирують.

Одним із найбільш перспективних методом прискореного випробування машини є метод заснований на використанні фізичного та математичного моделювання. Цей метод дозволяє до виготовлення дослідного зразка натуральних розмірів, в лабораторних умовах швидко і ефективно визначати основні параметри , які характеризують взаємодію рушія машини з ґрунтом.

Методика проведення досліджень

Прямолінійну ділянку ґрунтового каналу розбивають на окремі відрізки однакової довжини Si (рис. 7.1), кількість яких встановлюють пробним експериментом. Під час руху по підготовленій ділянці модель дискретно навантажують за допомогою навантажувального пристрою на початку кожного із відрізку шляху . При цього фіксують покази динамометра і вимірюють час проходження моделлю відрізка. На першому відрізку навантаження повинно дорівнювати нулю. Збільшення навантаження проводять до повного буксування моделі.

Рисунок 7. 1 – Схема проведення випробувань:

1 –Тягач;

2 – Динамометр;

3 – Причіп;

4 – Вантаж

Хід виконання роботи

  1. Записати технічну характеристику моделі колісного тягача

Таблиця 7.1

Показник

Позначення

Значення показників

Потужність двигуна Вт

Частота обертання об/хв..

Передаточне число трансмісії

Вага моделі, кН

Зчіпна вага(навантаження на ведучі колеса), кН

nі

U

G

G1

90

1350

67,5

0,226

0,113

  1. Визначити теоретичну швидкість пересування моделі

,

де, ω – кутова швидкість обертання ведучого колеса, рад/с ,

,

де n1 частота обертання ведучого колеса, об/хв.;

;

Rк – радіус колеса, м.

3. Підготувати ділянку ґрунтового каналу для проведення випробовування.

4. Експериментально визначити час проходження моделлю окремих відрізків шляху при різних навантаження на гаку. Виміряні дані занести в таблицю 7.2.

Таблиця 7.2.

Показники

Позначення

Значення показників

№ відрізку шляху

1

2

3

4

5

Довжина відрізку шляху, м

Тягове зусилля на гаку, КН

Час проходження окремого відрізка, с

Фактична швидкість пересування, м/с

Тягова потужність, Вт

Коефіцієнт буксування

5. Обчислити фактичну швидкість пересування моделі на кожному із відрізків, м/с

  1. Обчислити тягову потужність моделі при кожному із значень навантаження

  1. Обчислити значення коефіцієнта буксування

  1. За даними табл. 7.2 побудувати залежності фактичної швидкості, коефіцієнта буксування і тягової потужності від тягового зусилля колісного тягача (рис. 7.2).

  2. По отриманим залежностям зробити висновки.

Рисунок 7.2 Залежність тягової потужності Nті, фактичної швидкості , коефіцієнта буксування Кбі від навантаження на гаку Рі