Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
самостійна гроші.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
370.69 Кб
Скачать

Тема 8 Валютні відносини та валютні системи.

Опрацьовуючи тему, слід звернути увагу на те, що основним елементом зовнішньоекономічної діяльності є валютні відносини, які виникають при функціонуванні грошей у міжнародному обороті. На світовому ринку економічні зв'язки безпосередньо залежать від розвитку поділу праці й формування спеціалізації та кооперування виробництва, завдяки цьому формуються такі об’єктивні взаємозалежності та взаємо доповнення національних економік, за яких вони втрачають свою особливість і самостійність. Так вони перетворюються на інтегральні частини єдиного структурно цілісного міжнародного економічного організму.

Лише за умови функціонування на світовому ринку загального, інтернаціонального, за змістом вартісного еквівалента можлива реалізація еквівалентності міжнародного обміну товарів та послуг. Гроші реалізують себе у функціях світових грошей, коли вони обслуговують міжнародні економічні відносини і використовуються як міжнародна розрахункова одиниця чи міжнародний засіб обігу і платежу. Функціональною формою останніх є валюта.

Завдяки своїм якостям золото виступало в ролі світових грошей протягом тривалого часу. Базою вартісних відносин була національна вартість, що формувалася в межах кожної країни, але золото поступово втратило свої монетарні функції. Спочатку відбулася демонетизація золота на рівні функціонування національних грошей, а з часом і міждержавних відносин. Змінюється природа і функціональна роль світових грошей: вони перетворюються на самостійну грошову реформу і стають матеріальним носієм інтернаціональної вартості. Національні гроші втрачають свою самостійність при обслуговуванні міжнародних відносин, але продовжують виконувати весь комплекс функцій, пов’язаних з обслуговуванням обігу товарів і послуг на внутрішньому ринку.

Головною метою світових грошей є виконання функції інтернаціональної міри вартості, за нею порівнюються не безпосередньо вартість окремих товарів, а купівельні спроможності національних валют. Таким чином, вони поєднують національні грошові знаки вартості.

Характеристика і режими валютних курсів наведені в таблиці 5. Види валютних курсів показані на рис. 7. Слід звернути також увагу на класифікацію валюти (рис. 8) та валютних ринків (рис. 9).

Таблиця 5

Характеристика валютних курсів

Режим валютного курсу

Характеристика

Примітки

Валютно

„плаваючий” курс

Повна свобода для ринкових сил

Теоретично можливий, однак на практиці зустрічається рідко. Центральний банк намагається проводити інтервенції

Керований „плаваючий” курс

Центральний банк проводить інтервенції з метою підтримання рівноваги

Застосовується часто

“Повзуча прив’язка”

Центральний банк проводить інтервенцію для досягнення певних цілей у сфері контрольованого керування курсом

Результат досягається у разі відповідності дій ринку прогнозам центрального банку щодо динаміки руху валютного курсу

Фіксований курс у межах валютного коридору

Центральний банк проводить інтервенцію з межах утримання курсу в установлених межах

У разі наближення курсу до верхньої чи нижньої межі перед центральним банком постають ті самі проблеми, що й за системи фіксованого курсу

“Фіксована прив’язка”

Курс не може відхилитися за визначені цільові орієнтири

Характерний для Бреттонвудської системи. Якщо курс вчасно не коригується, то інтервенції можуть виявитися надто дорогими

Валютна рада

Грошова база має бути цілком покритою іноземною валютою зафіксованим курсом

Сувора дисципліна, достатність валютних резервів центрального банку

комерційний

клірингових валют

офіційний

аукціонний

інші

фіксований

ринковий

гнучкий

Курс покупця

Курс продавця