Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Физика - конспект лекций.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.72 Mб
Скачать

Лекція XIX квантова фізика тема: теплове випромінювання

ПЛАН

  1. Теплове випромінювання. Закон Кірхгофа. Абсолютне чорне тіло (АЧТ).

  2. Закони теплового випромінювання.

  3. Квантова гіпотеза та формула Планка.

  4. Зв’язок між формулою Планка і законом СтефанаБольцмана.

1. Розглянуті раніше оптичні явища з точки зору хвильових властивостей світла знайшли своє практичне підтвердження. Але існує цілий ряд явищ, які не можна пояснити, користуючись тільки хвильовими властивостями світла, наприклад: теплове випромінювання.

Теплове випромінювання це таке випромінювання, яке породжене нагріванням тіл і властиве всім тілам із температурою Т О К.

Оскільки всі тіла можуть не тільки випромінювати, але й поглинати енергію, то для кількісної характеристики цього процесу вводять поняття як випромінювальної, так і поглинальної спроможності тіл.

Нехай елемент поверхні площею dS за час dt випромінює енергію dE, тоді величина:

(1)

має назву енергетична світність тіла. Це енергія випромінювання тіла в усьому інтервалі довжини хвиль . А якщо ми виділимо елемент енергії dE для інтервалу хвиль від  до  + d, то цю величину можна записати так:

dE = r ddSdt (2)

r  випромінювальна спроможність тіла.

(3)

Підстановка (3) в (1): (4)

Здатність тіла поглинати падаюче на нього випромінювання характеризується поглинальною здатністю a, яка характеризується відношенням поглинутої енергії dE` до падаючої на тіло енергії dE``:

(5)

Кірхгоф, ґрунтуючись на другому законі термодинаміки та аналізі умов рівноважного випромінювання у ізольованій системі тіл установив закон, який стверджує:

Відношення випромінювальної здатності тіла до його поглинальної здатності для всіх тіл не залежить від роду тіл і тому є універсальною функцією довжини хвилі та температури.

(6)

Цей закон описує тільки теплове випромінювання, причому так чітко, що може служити не тільки правильним, але і єдиним критерієм у визначенні природи світла. Оскільки f(,T) є універсальною функцією, то ії знаходження є основною задачею теорії теплового випромінювання. Тому наш подальший розгляд буде присвячений знаходженню явного вигляду цієї функції.

Для більшої конкретизації розв’язання цього питання введемо поняття АЧТ.

АЧТ це тіло, поглинальна здатність якого (для всіх довжин хвиль) тотожне 1.

a = 1;

r = f (,T)

2. Стефан, аналізуючи експериментальні дані, та Больцман, застосовуючи термодинамічний підхід, частково розв’язали поставлену Кірхгофом задачу, встановивши наступний закон:енергетична світність АЧТ прямо пропорційна четвертому ступеню абсолютної температури.

Re = T 4 (7)  закон теплового випромінювання СтефанаБольцмана.

  стала СтефанаБольцмана  = 5,67 · 10 –8 Вт/м 2 К4

Однак цей закон не дає відповіді відносно спектрального складу випромінювання АЧТ, а експеримент дає розподіл енергії у спектрі випромінювання.

rλ

T3

T2

T1

λ max λ

T3 >T2 >T1

Положення максимуму на кривій визначається першим законом Віна:

Із підвищенням температури максимум у спектрі випромінювання АЧТ зміщується в напрямі більш коротких довжин хвиль:

(8)

b1  стала Віна. b1 = 2,86 . 10-3 м.К

max  довжина хвилі, на яку припадає максимум.

А максимальне значення r пропорційне Т5. Це є другий закон Віна:

( r )max = b2T5 (9)

b2 = 1,3 . 10-5 Вт/(м3К5)

Ці закони відіграють дуже важливу роль як для теорії, так і для практики явища теплового випромінювання, але не можуть дати загальної картини спектра випромінювання АЧТ у зв’язку з тим, що до них не входить функція f(, Т) у загальному вигляді. Ми продовжуємо пошук явного вигляду функції f (, T).

3. Багаторазові спроби застосування термодинамічного підходу в знаходженні явного вигляду функції f(,T) не дали бажаних результатів. Тому послідувала спроба Релея і Джинса, які застосували метод статистичної фізики, використавши класичний закон рівномірного розподілу енергії за ступенями вільності, та на його основі (точного розрахунку) знайшли:

(10)

  частота випромінювання, ;

с = 3 . 108 м/с;

Т  абсолютна температура;

k  стала Больцмана.

Незважаючи на те, що одержання цієї формули було визначним кроком у вивченні властивостей теплового випромінювання, формула працювала тільки для малих частот (0), а при великих частотах (  ∞) формула не спрацьовувала.

Цей стан у фізиці був названий ультрафіолетовою катастрофою.

x

Ця невідповідність експерименту і формули РелеяДжинса була усунена Максом Планком у 1900 році, який висунув сміливу гіпотезу про те, що випромінювання енергії будь-якою системою відбувається не безперервно, а дискретно: у вигляді порцій - квантів світла - фотонів з енергією:

Е ф = hν (11)

  частота випромінювання,

h  стала Планка, h = 6,626 . 10-34 Дж.с.

Ця гіпотеза дозволила остаточно знайти явний вид функції f (, T):

(12)

Ця формула повністю відтворює існуючі експериментальні результати.

h << KT

- Формула РелеяДжинса

4.

***

Re = σT4

σ = 5,67 · 10 –8 Вт /м2К2

Останній приклад показує, що формула Планка є повним розв’язанням головної задачі теплового випромінювання, яку поставив Кірхгоф по знаходженні явного вигляду функції f (, T). А вирішив її Планк, завдяки своїй революційній квантовій гіпотезі.

Аналогічно можна знайти коефіцієнти b1 і b2 законів Віна.