Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mv_Mag_07_04_2009.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
4.65 Mб
Скачать

Висновки після розділів

Таким чином, проведені дослідження показали, наскільки важливим і комплексним є поняття системи управління витратами. У роботі система була визначена із застосуванням функціонального та процесного підходів. Досліджено також взаємозв’язок системи управління витратами із загальною системою управління підприємством та із сучасними інформаційними управлінськими системами (управлінський облік і контролінг). При дослідженні змісту і структури складових системи управління витратами були визначені цілі та принципи її функціонування, здійснений аналіз та систематизація методологічної бази управління витратами: розглянуті існуючі концепції, методи й інструменти управління витратами залежно від поставлених цілей та завдань.

Наступним кроком в роботі буде розроблення практичних рекомендацій формування системи управління витратами на ВАТ „Полтавський хлібозавод №2”. Будуть не лише визначені організаційні аспекти впровадження системи, але розроблена методична база управління витратами у межах визначених цілей і завдань. На основі обраних методів та інструментів будуть проведені експериментальні розрахунки й запропоновані конкретні заходи з управління витратами, а також визначений ефект від упровадження цієї системи та конкретних заходів на підприємстві.

Додаток к

Приклади виконання наочного матеріалу до випускної роботи у вигляді слайдів

Додаток Л

Приклад складання рецензії

РЕЦЕНЗІЯ

на магістерську кваліфікаційну роботу

зі спеціальності 7.050107 ,,Економіка підприємства”

прізвище, ім’я, по батькові студента

на тему

Приблизна схема рецензії

  1. Актуальність теми дослідження.

  2. Стисла характеристика кожного розділу магістерської роботи: послідовність та логічність, повнота і достовірність, новизна вивчення проблеми, використання передового досвіду та прогресивних методів дослідження (економіко-математичних методів, ПК), прийняття самостійних рішень, значимість пропозицій, економічне обґрунтування, цілеспрямованість і можливість практичного застосування, недоліки.

  3. Якість оформлення роботи, таблиць, графіків, діаграм тощо.

  4. Загальна оцінка магістерської роботи.

Рецензент (прізвище, ім’я та по батькові,

посада і місце роботи,

назва навчального закладу, рік закінчення,

спеціальність, номер диплома про вищу освіту)

Дата Підпис, печатка

Рецензія

на магістерську кваліфікаційну роботу

зі спеціальності 8.050107 ,,Економіка підприємства”

Грипась О.М.

на тему

,,Формування стратегії економічного розвитку малих підприємств

України і Полтавської області”

В умовах становлення ринкових відносин, інституціональних змін в економіці України проблема становлення і розвитку малого підприємництва набуває великого значення. Актуальність дослідження посилюється також і тим, що для України в цілому і для кожного регіону окремо дуже важливим є розроблення ефективної стратегії економічного розвитку малих підприємств, а дослідження їх стану є невід’ємною складовою формування стратегії економічного розвитку малого підприємництва.

Магістерська кваліфікаційна робота добре структурована, складається із 4 розділів, логічно послідовно написана, її зміст відповідає поставленим завданням і дозволяє досягти кінцевої мети, визначеної в роботі.

У першому розділі магістерської кваліфікаційної роботи розкривається поняття ,,малого підприємництва” і його значення для розвитку національної економіки, аналізуються теоретичні погляди на поняття ,,підприємництво”, ,,мале підприємництво”, ,,малий бізнес”, ,,мале підприємство”. Викликають інтерес розглянуті в роботі історичні та макроекономічні передумови розвитку малого підприємництва і його функції в ринковій економічній системі.

Досить цікавою є запропонована студенткою Грипась О.М. інституціональна структура підтримки малого підприємництва з боку центральних органів державної влади.

У другому розділі роботи розкрита необхідність розроблення стратегії економічного розвитку малого підприємництва, економічна сутність понять ,,стратегія”, ,,стратегічне планування” та ,,стратегічне управління” в контексті розвитку малого підприємництва, виділені цілі й принципи формування підприємницької стратегії, наведені основні етапи формування стратегії розвитку малого підприємництва.

Заслуговує на особливу увагу проведене автором у третьому розділі дослідження та аналіз стану розвитку малого підприємництва в Україні і в Полтавській області.

Необхідно відмітити власну розробку автора даної роботи – методологічні засади розроблення стратегії розвитку малого підприємництва та створена система стратегічних орієнтирів. Досить цікавим і математично обґрунтованим є розрахунок очікуваних вигод від реалізації стратегії за допомогою регресійних моделей. А запропонований автором комплекс стратегічних заходів, направлених на розвиток малого підприємництва, є досить змістовним і може бути використаний при розробленні національної стратегії.

Дослідження, проведені в магістерській роботі, базуються на використанні багатьох літературних джерел, що дозволило узагальнити існуючий вітчизняний і зарубіжний досвід та прослідкувати різні підходи до вирішення поставленого завдання.

Як недолік, котрий не знижує загальної цінності представленої роботи, можна відзначити теоретично-консультативний характер розробленої стратегії економічного розвитку малого підприємництва в Україні, що пояснюється неможливістю розроблення повністю готової до реалізації в реальних економічних умовах стратегії в рамках магістерської кваліфікаційної роботи.

У цілому магістерська робота відповідає вимогам Міністерства освіти і науки України та рекомендується до захисту в ДЕК, заслуговує на оцінку ,,відмінно”, а її автор – на присвоєння кваліфікації магістра з економіки підприємства.

Директор Полтавського агентства

регіонального розвитку ,,ПОЛАРР”

35

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]