Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LAb_PTM-MB.doc
Скачиваний:
113
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
7.92 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 11 автомобільний кран

Мета роботи: ознайомитися з призначенням, будовою і принципом роботи автомобільних кранів; вирахувати тривалість циклу й продуктивність автокрана КС – 3571; побудувати вантажну характеристику.

Обладнання:автомобільний кран КС – 3571.

Теоретичні відомості

Автомобільні крани широко використовуються у виробництві. Вони встановлюються на всіх вантажних автомобілях. Автомобіль є ходовою неповоротною частиною крана, а його двигун, окрім своїх основних функцій, виконує функції привода механізмів крана. В автомобільних кранах широкого застосування набуває індивідуальний – електричний або гідравлічний приводи.

Із номінальним вантажем автомобільні крани можуть працювати лише при встановленні на виносні опори. Без установлення виносних опор вантажопідйомність крана різко зменшується, а робота крана допускається лише при ввімкненні стабілізаторів, що вимикають ресорну підвіску заднього мосту.

Автомобільні крани (рис. 11.1) виконують у вигляді обладнаної виносними опорами накладної рами, яка закріплюється на шасі автомобіля замість кузова. На рамі встановлено опорно–поворотний пристрій роликового типу, а на ньому поворотна частина крана зі стрілою, механізмами та кабіною керування.

У кранах із електроприводом механізмів стрілу виконують решітчастою з канатним механізмом зміни вильоту; в кранах із гідравлічним приводом – жорстко обпертою, телескопічно розсувною, яка керується гідроциліндром. Вантажні та стрілові лебідки звичайного типу.

Електрогенератор чи гідронасоси встановлюються на шасі автомобіля і приводяться в обертання карданним валом від вала коробки відбору потужності, яка розташована збоку від коробки передач або послідовно за нею. У першому випадку вал коробки відбору потужності приводиться від шестірні коробки передач, що постійно обертається, а у другому (що доцільніше, оскільки забезпечує передачу більшого крутного моменту) – від вихідного вала коробки передач.

При гідравлічному приводі механізми поворотної частини крана різко спрощуються і сама поворотна частина стає компактнішою. Застосування гідравлічного привода спрощує пересування крана із транспортною швидкістю через меншу довжину стріли, що виступає за габарити автомобіля.

Перевагами автомобільних кранів є їх висока маневреність та пересування по шляхах із високими транспортними швидкостями. При наявності механізму допоміжного підйому крани можуть працювати з двохканатним грейфером і успішно використовуватись при перевантаженні сипучих вантажів.

Вантажопідйомність автомобільного крана (як і інших стрілових кранів) є величиною змінною. Більшим вильотам відповідають менші значення вантажопідйомності. Постійним приймається вантажний момент при номінальній вантажопідйомності на максимальному вильоті, що відповідає цій вантажопідйомності. Вантажні характеристики (графіки залежності вантажопідйомності від висоти підйому або вильоту) будуються з урахуванням забезпечення достатньої стійкості проти перекидання, що визначається вимогами “Правил будови та безпечної експлуатації вантажопідйомних машин”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]