Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_osnovny.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Тема 13. Аналіз, звітність і аудит у сфері праці

    1. Сутність і завдання економічного аналізу трудових показників.

    2. Облік і звітність у сфері праці.

    3. Аудит у сфері праці.

13.1. Сутність і завдання економічного аналізу трудових показників

Економічний аналіз як наука являє собою систему спеціальних знань, що пов'язана з дослідженням взаємопов'язаних економічних процесів, які утворюються під впливом об'єктивних економічних законів та факторів суб'єктивного характеру; з науковим обґрунтуванням бізнес-планів та об'єктивною оцінкою їх виконання; з виявленням позитивних і негативних факторів та кількісним виміром їх дії; з розкриттям тенденцій, пропорцій господарського розвитку, з визначенням невикористаних внутрішньогосподарських резервів; з узагальненням передового досвіду, з прийняттям оптимальних управлінських рішень.

Економічний аналіз є важливою складовою науково обґрунтованого планування, регулювання та управління, при цьому перехід до ринкових відносин ще більше посилює їх значення для успішного господарювання.

Економічний аналіз трудових показників проводиться на підприємствах з метою здійснення постійного контролю за ходом виконання плану з праці й заробітної плати та виявлення внутрішніх резервів підвищення ефективності виробництва.

Економічний аналіз у сфері праці виконує низку завдань: забезпечення об'єктивної оцінки використання робочої сили та продуктивності праці; виявлення чинників та кількісного виміру їх впливу на зміну трудових показників; розроблення рекомендацій до поліпшення використання робочої сили в напрямі підвищення продуктивності праці.

У трудовій сфері аналіз системи трудових показників дає можливість поєднати та пов'язати окремі показники між собою, що дає змогу оцінити вплив кожного окремого показника й усієї сукупності показників на загальну результативність праці. Об'єктом аналізу трудових показників на мікрорівні є сукупність кількісних та якісних вимірників використання живої праці в процесі виробництва.

Розрізняють такі об'єкти дослідження аналізу трудових показників:

 Трудові показники — забезпеченість робочою силою та продуктивність праці.

 Фактори та шляхи інтенсифікації й підвищення ефективності використання праці.

 Вплив трудових показників на кінцеві результати діяльності.

Під час здійснення аналізу необхідно зробити із загального масиву показників науково обґрунтовану вибірку найбільш дієвих із них щодо впливу на ефективність та прибутковість підприємства. Аналіз трудових показників є не самоціллю, а одним із засобів удосконалення практики планування й управління. Бажаного результату можливо досягти лише використовуючи системний підхід, а також комплексне дослідження рівня та динаміки окремого показника в тісному взаємозв'язку зі зміною рівня та динаміки всіх інших показників.

Основними показниками, які характеризують ефективність використання праці є:

  • рівень і динаміка продуктивності праці;

  • економія живої праці (чисельності працівників) порівняно з плановими завданнями;

  • темпи зростання продуктивності праці;

  • частка приросту обсягу продукції в результаті зростання продуктивності праці;

  • фондоозброєність праці;

  • співвідношення темпів зростання продуктивності праці й середньої заробітної плати.

Інформаційною базою аналізу в сфері праці є план з праці, статистична та бухгалтерська звітність, дані табельного обліку й відділу кадрів, акти ревізій і перевірок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]