Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_osnovny.doc
Скачиваний:
79
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.58 Mб
Скачать

Тема 4. Соціально-трудові відносини як система

4.1. Сутність соціально-трудових відносин. Загальна характеристика їх системи.

4.2. Сторони, суб'єкти, предмет, принципи і типи соціально-трудових відносин.

4.3. Якість трудового життя як результат і показник стану соціально-трудових відносин.

4.1. Сутність соціально-трудових відносин. Загальна характеристика їх системи

Соціально-трудові відносини є ключовим елементом будь-якої економічної системи і всього комплексу суспільних відносин, оскільки саме від їх характеру та досконалості безпосередньо залежать якість трудового життя, соціальна злагода у суспільстві, соціальний розвиток трудового потенціалу суспільства, регіону, підприємства, продуктивність праці й, зрештою, соціально-економічний розвиток країни.

Соціально-трудові відносини визначають становище людини у сфері праці, її спосіб життя, оточення, соціально-психологічний клімат у трудовому колективі, соціально-економічну ефективність трудової діяльності людини. При цьому вони залежать не тільки від трудової поведінки самої людини, але й від значної кількості факторів.

Для того, щоб оцінити реальне розміщення сил у соціально-трудових відносинах, треба чітко визначити мотиви і логіку власне трудової поведінки; зрозуміти сутність та перспективи розвитку нових соціально-трудових відносин, що відповідають новим соціально-економічним умовам розбудови соціально орієнтованої економіки в Україні.

Персонал організації, працівники підприємств, що тісно пов'язані між собою в процесі трудової діяльності, не тільки створюють новий продукт, виконують роботи і надають послуги, але й формують соціально-трудові відносини.

Соціально-трудові відносини  це комплекс взаємовідносин між найманими працівниками і роботодавцями (суб'єктами та органами, що їх представляють) за участі держави (органів законодавчої й виконавчої влади), які пов'язані з наймом працівників, використанням та оплатою їхньої праці, відтворенням робочої сили і спрямовані на забезпечення соціальної злагоди, високого рівня та якості життя працівників, високої ефективності роботи підприємств.

Ці відносини охоплюють широке коло питань  від соціально-економічних аспектів майнових відносин до системи організаційно-економічних і правових інститутів, пов'язаних з колективними та індивідуальними переговорами, укладанням договорів і угод, визначенням умов праці, розмірів її оплати, розв'язанням трудових конфліктів, участю працівників в управлінні виробництвом тощо.

Соціально-трудові відносини мають одночасно об'єктивний та суб’єктивний характер, оскільки вони не залежать від волі й бажання окремої людини, але у той же час вони відбивають суб'єктивно визначені наміри і дії учасників цих відносин, зумовлені усвідомленою ними взаємною залежністю.

Соціально-трудові відносини пройшли у своєму розвиткові чотири стадії:

 ранньокапіталістична;

 конфронтаційна;

 стадія змагального співробітництва;

 стадія соціального партнерства.

На стан соціально-трудових відносин активно впливають такі чинники, як структурні зміни в економіці, соціальна політика уряду, науково-технічний прогрес, професійно-кваліфікаційні зміни в робочій силі, темпи економічного розвитку, інфляція, гнучкість ринку праці, активність колективних переговорів, ефективність зайнятості, зокрема в державному секторі, тощо.

Соціально-трудові відносини як система мають дві форми існування:

 фактичні соціально-трудові відносини, що функціонують на об'єктивному і суб'єктивному рівнях.

 соціально-трудові правовідносини, що відбивають проекцію фактичних соціально-трудових відносин на інституційний, законодавчий, нормотворчий рівень.

Система соціально-трудових відносин характеризується такими складовими:

  • сторони соціально-трудових відносин;

  • суб'єкти соціально-трудових відносин;

  • механізм соціально-трудових відносин;

  • рівні соціально-трудових відносин;

  • предмет соціально-трудових відносин;

  • принципи соціально-трудових відносин;

  • типи соціально-трудових відносин.

Створення в Україні нової системи соціально-трудових відносин, адекватних соціально орієнтованій ринковій економіці, має передбачати забезпечення свободи й прав людини; людський розвиток; розширене відтворення робочої сили; інтелектуалізацію праці; стабільність і ефективність зайнятості; захист національного ринку праці; гідну працю; належний соціальний захист та соціальне забезпечення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]